"MSGSÜ Çifte Saraylar, Katmanları Keşfetmek"

mimarizm.com / 01 Aralık 2014
"MSGSÜ Çifte Saraylar, Katmanları Keşfetmek"


Mimari miras için artırılmış gerçeklik deneyimi sunan "MSGSÜ Çifte Saraylar, Katmanları Keşfetmek" sergisi, 31 Aralık'a kadar MSGSÜ Fındıklı Kampüsü'nde...


Mekana bağlı çok katmanlı ve örtük bilginin ortaya konmasını kolaylaştıran, kullanıcıların bu bilgilere erişimini ve etkileşimini sağlayan Artırılmış Gerçeklik ; "fizik" mekan ile "sanal" mekanın aynı anda deneyimlenmesine olanak tanır.

Artırılmış Gerçeklik ortamı, insan-bilgisayar etkileşimi araştırmalarının başından beri gelecek vadeden bir araç olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda "ubikuitöz" (yaygın) bilişimin gelişmesiyle birlikte beklentilere daha da yaklaşan bu ortam, mekana ilişkin bilgiyi deneyimleme yolu ile daha iyi bir anlatımı mümkün kılmaktadır.



Bir Muhlis Türkmen eskizi artırılmış gerçeklik üzerinden deneyimlenirken...


Bu projenin bir parçası olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü, yapısal ve anlamsal katmanlarla ilgili deneyimler oluşturmak amacıyla seçilmiştir.

Yapının önceki fonksiyonları ve geçirdiği mekansal dönüşüme ilişkin veri arşivlerden derlenerek, ARkademi AR Sergisi kapsamında artırılmış gerçeklik deneyimleri oluşturulmuştur.



ARkademi, çeşitli zaman aralıklarından kitap/üniversite arşivleri ve diğer çalışmalardan oluşan kültür varlığı ile ilgili seçilmiş verileri barındırır. Toplanan veri, zaman ve mekan bağlamında sıralanarak 25 senaryo ile kampüs ve çevresinin zaman içinde geçirdiği değişimi anlatır.



Toplanan veri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi veya önceki adıyla Devlet Güzel Sanatlar Akademisi 'ni sosyal bir anlatı üzerinden sunar. 120 yılı aşan eğitim geçmişine ait bu anlatı özel bir deneyim için ayrılmıştır.

Sergide, AR çevresini oluşturmak üzere Metaio AR tasarım ortamı (Metaio Creator, Junaio, Metaio Toolbox vs.) kullanılmıştır.



Bu tasarım ortamı, Android ve IOS ortamında deneyim tasarlama ve sunumunu mümkün kılarak serginin daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmasına olanak sağlamıştır. Ayrıca deneyimi artırmak üzere sergiye işitsel anlatılar da eklenmiştir.


Sergi Künyesi:

Proje yürütücüsü: 
Prof. Dr. Demet Binan

Sergi tasarım, organizasyon, uygulama:

Serhat Kut, Tigin Töre



İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :