"Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'ndan Haritalar"
mimarizm.com /
17 Nisan 2013
"Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'ndan Haritalar"
UNESCO tarafından 2013 yılının "Piri Reis Haritası'nın 500. Yılı" olarak ilan edilmesinin ardındani, Topkapı Sarayı Müzesi bu konudaki ikinci büyük sergiye ev sahipliği yapıyor.
"Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'ndan Haritalar" sergisi ile Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına kaynaklık eden, Doğu ve Batı kaynaklı nadir harita ve coğrafya kitaplarının yanı sıra, özgün Osmanlı eserlerinden oluşan toplam 63 eser ilk kez farklı bir tema ile bir araya getiriliyor.
Aralarında Piri Reis'e ait iki ünlü haritanın da olduğu 13 harita, 14. yüzyıla ait Ptolemaios nüshası ile bunun Floransalı Berlinghieri tarafından Fatih Sultan Mehmet için hazırlanan ve II. Bayezit'e sunulan İtalyanca nadir baskısı, Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmak üzere hazırlanan nüsha olduğu kabul edilen Piri Reis'in Kitâb-ı Bahriyye'si, Janszoon Blaeu'nun Atlas Major'unun IV. Mehmet'in emriyle el-Dımişkî tarafından Türkçe'ye çevrilen nüshaları ile Kâtip Çelebi'nin ünlü eseri Cihannüma'nın olduğu 18 coğrafya kitabı; Ali Macar Reis Atlası'nın olduğu 4 atlas; nadir baskı 4 resimli İstanbul haritası, 5 kale kuşatma planı; 2 kroki; 3 suluboya haritası; 9 resimli Osmanlı tarih kitabı ve topografik resimlere sahip 5 dini içerikli eser sergide ziyarete sunulacak.
Serginin en önemli özelliklerinden birisi de Topkapı Sarayı Müzesi El Yazma Kütüphanesi koleksiyonlarının dışında Saray Arşivi koleksiyonlarına ait kimi kroki ve planların da ziyaretçiler ile buluşturulması... Etkinlik kapsamında ayrıca, Topkapı Sarayı Konferans Salonu'nda "Piri Reis ve Osmanlı Haritacılığı" başlıklı bir bilimsel toplantı da düzenlenecek.
"Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'ndan Haritalar" sergisi, 24 Nisan 2013 - 20 Mayıs 2013 tarihleri arasında Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar Bölümü'nde gezilebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın