"Piri Reis'in Kartografik Düşüncesinde Yer, Uzam ve U-topi"
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM)'ın mekân ve yer temalı konferans dizisi, Mart ayında Önay Sözer'i ağırlıyor.
Önay Sözer, Piri Reis'in kartografi ve coğrafya ile ilgili çalışmalarında köklü İslam geleneği ile XVI. yüzyıl Batı biliminin bir sentezini görmekte; onun asıl tarihsel kişiliğini ise Hümanizm ve Rönesans-Yeni Çağ dünya görüşüne bağlayarak tanımlamaktadır.
Yeni Çağ'ın getirdiği, son derece önemli "yer" ve "uzam" ayrımının bilincinde olan bu bilim adamı ayrıca, geleneksel ütopik yerleri dünyanın yuvarlaklığının keşfedilmesinin haritacılığa sunduğu yeni olanaklara göre arama denemesine girişmiştir.
Piri Reis'in bilimi, sıradan politikanın, koloniyalizmin, dinsel düşmanlıkların sınırlarını aşarak özellikle Akdeniz halklarının özgün kültürlerarası dünyasına yönelmiş bir bilimdir. Bu nokta bizi u-topi sorun ve kavramıyla ilgili olarak bilimsel bakışla halkların (ve bireylerin) toplumsal bellekleri, dolayısıyla hayalgüçleri arasında bir yol bulmaya çağırmaktadır.
Önay Sözer'in "Piri Reis'in Kartografik Düşüncesinde Yer, Uzam ve U-topi" başlıklı konferans, 28 Mart Perşembe günü saat 15:30'da MSGSÜ MF Video Konferans Salonu'nda izlenebilir.
AKSAM Konferansları önümüzdeki aylarda Atilla Yücel ve Jean-François Pérouse'un konuşmalarıyla devam edecek.