SAHA Studio, 15 - 19 Haziran tarihleri arasında Yasemin Nur, Onur Gökmen, Ege Kanar, Bengü Karaduman ve Merve Ünsal’ın atölyeleri ile kapılarını açıyor.
Türkiye ve dünyadan sanatçı ve küratörlerin üretim, araştırma ve uluslararası etkileşim ortamlarını geliştirmek için çalışan SAHA Studio kapılarını açıyor. SAHA Studio’nun üçüncü dönem sanatçıları Yasemin Nur, Onur Gökmen, Ege Kanar, Bengü Karaduman ve Merve Ünsal’ın atölyeleri, 15 Haziran Salı ile 19 Haziran Cumartesi tarihleri arasında her gün 13.00-19.00 saatleri arasında sağlık kurallarına uygun koşullarda randevuyla gezilebilir. SAHA’nın desteği ve Gülsün Karamustafa, Özge Ersoy ve Çelenk Bafra’dan oluşan kurulun davetiyle araştırmalarını Ocak ayından beri SAHA Studio’da sürdüren sanatçıların üreteceği çalışmaların ise Eylül ayında sergilenmesi planlanıyor.
15-19 Haziran 2021 tarihlerinde SAHA Studio sanatçılarının yanı sıra Atina’daki ARTWORKS işbirliğiyle Temmuz’a kadar SAHA Studio’da araştırmalarını sürdüren küratör Eva Vaslamatzi ve SAHA Yazı Dizisi’ni bu yıl yürüten SAHA Studio’nun misafir yazar ve programcısı Murat Alat ile tanışıp sohbet etmek mümkün. Ayrıca, 10. yılına girmeye hazırlanan SAHA—Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi’nin destek projeleri ve sanatsal işbirlikleri hakkında SAHA ekibinden bilgi alınabilir.
Haziran ayı boyunca ayrıca her hafta SAHA Studio direktörü küratör Çelenk Bafra’nın farklı bir SAHA Studio katılımcısıyla sanat pratiği üzerine kısa söyleşisi yayınlanıyor. Pazartesileri 16.30’da Açık Radyo’da yayınlanan Hariçten Sanat programındaki sohbetlerin ilki sanatçı Onur Gökmen ile gerçekleşti ve video kaydı SAHA’nın web sitesi ya da vimeo hesabından izlenebilir. SAHA, instagram hesabını ise her hafta farklı bir SAHA Studio sanatçısı ya da küratörüne devrediyor. 2 Haziran’da Yasemin Nur’la başlayan ‘SAHA instagram takeover,’ Merve Ünsal ile devam ediyor.
*
SAHA Studio ve Katılımcılar Hakkında
SAHA, 2011 yılında beri 400’e yakın sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesine, 39 ülkede kâr amacı gütmeyen 163 sanat kurumunda destek oldu. Beyoğlu’nda 2019 yazında faaliyete geçen SAHA Studio, katılımcılarına SAHA’nın yurtiçi ve yurtdışındaki ortaklıklarının da katkısıyla geribildirim, işbirliği ve birlikte öğrenme olanakları sunuyor. Katılımcılarla birlikte SAHA Studio’da kurgulanan buluşma ve toplantıların yanı sıra araştırma gezileri ve sergi, koleksiyon ve atölye ziyareti gibi etkinliklerle sanatçıların bilgi ve bağlantı geliştirmelerine katkıda bulunuyor. SAHA Studio, davetli sanatçılara çalışma alanı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için araştırma, üretim, sergileme ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor. Ayırca, yurtdışından farklı sürelerle SAHA Studio’da ağırladığı küratör ve kurum temsilcilerinin araştırmalarını destekleyerek İstanbul sanat ortamıyla ve SAHA Studio sanatçılarıyla etkileşimini hedefliyor.
Yasemin Nur: 1976'da İstanbul'da doğan sanatçı, İtalyan Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini birincilikle bitirdi. Pratt Enstitüsü Brooklyn New York’da güzel sanatlar alanında yüksek lisans yapan sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Programı’nda yüksek lisans ve sanatta yeterlik tamamladı. Daha önce aynı kurumda Halı Uygulama Atölyesi’nde çalışan Yasemin Nur, halen Gravür Uygulama Atölyesinde Can Aytekin ile çalışıyor. 2006-2013 arasında “AtılKunst” sanatçı grubunda yer alan sanatçı, 2013’ten beri tiyatro sanatçısı Emre Koyuncuoğlu ile sahnede düzenlemeler, sahne ve kostüm tasarımları ile ilgili çalışmaya ve hayal kurmaya devam ediyor. Emel Nurhan Ogan’dan Kat’ı-Osmanlı kâğıt kesme sanatı üzerine de dersler alan sanatçı, sürece yayılan süresiz bir üretim içindeki çalışmalarını zanaat ile birleştiriyor.
Onur Gökmen: 1985'te Ankara'da doğan sanatçı, heykel, film ve performans mecralarındaki üretiminde, gücünü tarihsel konumundan alan söylem, obje ve anlatımlarla ilgileniyor, insanlar ve şeylerin nasıl birbirlerine dolandıklarını ele alıyor. Çalışmalarında, arkeolojinin ideolojik kullanımı, İstanbul’daki tarihi çeşmeler, Kars gravyerinin İsviçreli göçmenler tarafından Anadolu’ya getirilmesi gibi konuları inceliyor. Bard College ve Städelschule’de eğitimini tamamlayan sanatçının işleri daha önce MMK, Frankfurt; MoMA PS1, NY; Asia Culture Center, Gwangju; BAHAR, Sharjah Bienali 13; Delfina Foundation, Londra ve DEPO gibi kurumlarda gösterildi.
Ege Kanar: 1981'de İstanbul'da doğan sanatçı, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı Programı’nı bitirdikten sonra Prag Performans Sanatları Akademisi’nde (F.A.M.U.) Fotoğraf alanında yüksek lisans derecesini tamamladı. Bahçeşehir Üniversitesi, Fotoğraf Bölümü’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler veriyor. Çalışmalarında, lens tabanlı görüntülerin ontolojisine ve fotoğrafların, bilimsel disiplinler, kurumsal yapılar ya da çeşitli kültürel pratikler bağlamında üstlendiği aracılık işlevlerine odaklanan Kanar, arşivsel fotoğraflar, metinler, ses ve video kayıtlarından yararlanarak temsil, hafıza, ritm, ölçek, dil ve cismanilik gibi çeşitli kavramlar etrafında projeler üretiyor.
Bengü Karaduman: 1974'te Almanya'nın Hildesheim kentinde doğan sanatçı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne ve Kostüm Tasarımı’nın ardından Hochschule der Bildenden Künste Saar’da (Saar Sanat Akademisi) Yeni Artistik Medya eğitimi aldı. Bilinçli ve bilinçaltı deneyimlerinden beslenerek dünyanın ekonomik, sosyal, politik, sistem ve mekanizmalarını anlamlandırmaya çalışan sanatçının ana temaları arasında gerçeklerin nasıl inşa edildiği ve bunun orta yerinde bulunan birey yer alıyor. Üretme metodu olarak gözlemlemek, biriktirmek, parçalarına ayırmak, deşifre etmek ve tekrar birleştirmeyi kullanan Karaduman’ın enstalasyonları, video, 2 & 3 boyutlu animasyon, performans, desen ve ses gibi medyalar üzerine kurulu.
Merve Ünsal: 1985'te Hollanda'nın Lahey kentinde doğan sanatçı, işlerinde fotoğraf ve metnin sınırlarını araştıran sanatçı, aktarılmayanın aktarılamayacağa dönüştüğü an ve durumların izini sürüyor. Her zaman imge odaklı olan çalışmalarında fotoğraf, video, sesin yanı sıra mekâna özgü yerleştirme mecraları aracılığıyla düşünüyor. Kahire, Beyrut, Yeni Delhi, Toronto gibi dünyanın farklı yerlerinde çoğu zaman sanatçı-odaklı inisiyatifler aracılığıyla işlerini gösteren Ünsal, Delfina Vakfı (Londra), Praksis (Oslo), Fogo Adası Sanat Vakfı, Art Metropole (Toronto), Delaware Universitesi (Lewes) gibi kurumların desteğiyle sanatçı misafirlik programlarına katıldı. 2014-2015 yıllarında Ashkal Alwan'daki (Beyrut) Homework Space öğrenme programına katılan sanatçı, sanat pratiğinin yanı sıra sanatçı merkezli yayıncılık üzerine düşünmeyi hedefleyen m-est.org'un editörlüğünü yapıyor.
Murat Alat: Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü’nden yüksek lisans derecesini aldı. 2007–2015 arasında İKSV, Arter ve Salt’ta proje yürütücülüğü ve sergi yöneticiliği yaptı. 2015 yılından beri sanat üzerine metinler yazıyor, atölyeler düzenliyor, seminer ve eğitim programları düzenliyor. Halen düzenli olarak Art Unlimited bünyesinde yazılar yazıyor, Bursa Nilüfer Belediyesi görsel sanatlar projelerine danışmanlık yapıyor ve Saint-Joseph Fransız Lisesi ile Poşe işbirliğinde gerçekleşen bir kamusal eğitim ve araştırma programı olan “Açık Seminer” projesini programlıyor. Felsefe ve psikanalizle ilgileniyor. Siyaset, etik ve estetiğin kesişimi üzerine çalışıyor.
Eva Vaslamatzi: SAHA, Atina’daki güncel sanat kurumu ARTWORKS ile başlattığı işbirliği kapsamında Yunanistan’dan bir küratörü SAHA Studio’da 6 hafta süreyle ağırlıyor. Mayıs 2021’de programın ilk katılımcısı, ARTWORKS’ün küratöryel programı dahilinde seçilen küratör Eva Vaslamatzi, araştırma ve çalışmalarını yürütmek üzere İstanbul’a geldi. Vaslamatzi, Atina ve Paris’te çalışan bağımsız küratör ve yazar. 2017-2019 arasında DOC!’da eş küratör olarak görev alan Vaslamatzi, 2018-2019’da Palais de Tokyo'da küratör yardımcısı olarak çalıştı.