"Suretten Surete - Osman Hamdi Bey'den Günümüze Portre Örnekleri"
mimarizm.com /
07 Şubat 2011
"Suretten Surete - Osman Hamdi Bey'den Günümüze Portre Örnekleri"
|
Osman Hamdi Bey, "Monşer Orhan Bey'in Portresi" (Demsa Koleksiyonu) |
T.C. Kültür Bakanlığı, UNESCO ve Küçükçekmece Belediyesi ortak projesi olarak hayata geçirilen ve küratörlüğünü Erkan Doğanay'ın üstlendiği "Suretten Surete – Osman Hamdi Bey'den Günümüze Portre Örnekleri" sergisi, Osman Hamdi Bey'den Bedri Rahmi Eyüboğlu'na, Nuri İyem'den Sabri Berkel'e, Doğan Paksoy'dan Füruzan'a, İrfan Önürmen'den Hakan Gürsoytrak'a her dönemden portre çalışmalarını bir araya getiriyor.
17 koleksiyondan ve 30 farklı sanatçı arşivinden derlenen, 78 sanatçıyı kapsayan "Suretten Surete – Osman Hamdi Bey'den Günümüze Portre Örnekleri" sergisi, dört başlık altında sunuluyor. "Ressam Suretler", "Sanatçı Suretler", "Yakın (Aile) Suretler" ve "Irak Suretler" başlıkları altında toplanan sergi hakkında şu açıklamaya yer veriliyor:
"Portrenin sanat kaygısı ile üretilme amacından çok önce kayıtlara geçme isteği, ölümsüzlük tutkusu, egemenlik kurma arzusu, yönetici-soylu sınıfa ait olma ayrıcalığı ve dini inanışlara bağlı olarak ölüm-defin törenleri, ekonomik, sosyal, hukuki ve ticari ilişkiler gibi gereksinimlerden ötürü uygulandığı görülür. Betimleme, gösterme, sunma, sergileme özelliklerine sahip olan portre ‘sanatı', zaman içinde yöneticilerin, soyluların ve kralların hizmetinde olmaktan çıkmış, diğer sosyal gruplara ait insanlara, zanaatkârlara, banker, bilge ve sanatçılara hitap etmeye başlamıştır.
|
Hakan Gürsoytrak, "Danyal Topatan Portresi" 1997. |
"Türk sanatında figür ve portreye gösterilen ilgi, Batı sanat tarihindeki kadar egemen bir dil üzerinden kendisini inşa etmemiştir. Ancak malzeme, teknik ve stilistlik açıdan uygulamada eğitsel bir benzerlik sergileyerek, kendi iç dinamik arayışını, nakış zenginliğini kullanabilmeyi ve toplumsal yapıdan beslenmeyi doğurmuştur. Milat olarak Osman Hamdi Bey'le başlayan figüratif resim günümüz çağdaş sanat anlayışının da vazgeçemediği en önemli temayı oluşturmaktadır."
Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu'nda (CKSM) düzenlenen "Suretten Surete – Osman Hamdi Bey'den Günümüze Portre" başlıklı bu seçki, kuşkusuz tüm örnekleri kapsamasına imkan bulunmayan bir kesiti sunuyor. Sergi paralelinde gerçekleştirilen bir de kitap çalışması bulunuyor. Eserleri her biri üzerine sanat tarihçileri ve sanat yazarlarının kaleme aldığı metinlere yer verilen kitapta, şu isimler ağırlanıyor:
Fırat Arapoğlu, Hüseyin Avni Baloğlu, Oğuz Erten, Sanem Eyigün, Elif Dastarlı, Hülya Küpçüoğlu, Burcu Pelvanoğlu, Selen Sarıoğlu, Pınar Turanlı, Ferhat Uludere, Özgen Yıldırım, Ruşen Eşref Yılmaz ve Seda Yörüker.
Sergi ayrıca, UNESCO etkinlikleri kapsamında ve "Osman Hamdi Bey'i Ölümünün 100.Yılında Anma" programında yer alıyor.
"Suretten Surete – Osman Hamdi Bey'den Günümüze Portre Örnekleri" sergisi, 22 Ocak – 16 Mart 2011 tarihleri arasında Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu'nda görülebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın