XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 Papko / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu

mimarizm.com / 03 Ocak 2022
Alan Kadıköy'ün açılış sergisi “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” 15 Şubat 2022 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Anadolu yakasının öne çıkan kültür sanat mekanlarından biri olmayı hedefleyen Alan Kadıköy, kapılarını “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” adlı sergiyle 17 Aralık 2021'de açtı.

“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” sergisinin ilki Ferit Edgü küratörlüğünde, 2011’de Santral İstanbul’da gerçekleşmişti. 10 yıl sonra devamı niteliğinde, 433 eser arasından 182 eserin Metin Deniz tarafından bir araya getirildiği sergi, 15 Şubat 2022 tarihine kadar Alan Kadıköy’de sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul’un Anadolu yakasında bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı sergide sanatseverler resim ve heykelleri görmenin yanı sıra konuşma programları, rehberli turlar ve ayrıca çocuklar için atölyelerin de dahil olduğu etkinliklere katılabilecekler.

Avni Akbaş, Oturan Çocuk, 1957-58, Tuval üzerine yağlıboya, 89x116 cm

Alan Kadıköy, sergi kapsamında Türk resim tarihinin Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Hakkı Anlı,  Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan ve Yüksel Arslan gibi büyük ustalarının resimlerine ve İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz gibi heykel sanatımızın dünyaya mal olmuş isimlerinin yapıtlarına ev sahipliği yapıyor.

Burhan Doğançay, Sarı Patlama, 2008, Alüminyum, 125x125 cm

Paris Ekolü: Çağdaş Türk Sanatının Dönüm Noktası

II. Dünya Savaşı sonrasında 1945-1960 yılları arasındaki dönem, uluslararası sanat tarihi araştırmalarında bir tür milat olarak kabul edilir. Paris Ekolü olarak anılan bu yıllar aynı zamanda Türkiye sanat tarihinde yepyeni bir sürecin başladığı bir dönemdir. Bu dönemde Paris'te yaşayan Türk ressamları Paris Ekolü çatısı altında, bu sürecin merkezinde yer aldılar.

Türkiye resim tarihinde Batı resmiyle sanatsal ve entelektüel olarak güçlü bağlar kurulan ve eşzamanlı bir çizgide eserler üretilen önemli bir evresine dahil olan bu sanatçıları bir araya getiren “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021”, rengin, lekenin, kompozisyonun ve formun duyumsanabilir nitelikleriyle donanmış yüzeylerde Paris Ekolü’yle temas etmiş ve modern sanat tarihine iz bırakmış sanatçılara yeniden bakıyor.

Ömer Uluç, Çıplak, 1987,Tuval üzerine yağlıboya, 130x162 cm

PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu

19 yıl önce müzayededen satın aldığı bir Selim Turan tablosu ile sanat serüveni başlayan Öner Kocabeyoğlu, yoğun olarak Paris Ekolü ile ilgilendi ve bu dönemden eserler topladı. 2009 yılı sonlarında hem koleksiyonu daha etkin bir şekilde değerlendirmek hem de günümüz sanatçılarından olmak üzere, farklı uluslararası sanatçıların yeni alımlardan oluşan bir seçkiyi meraklılarıyla paylaşabilmek amacıyla, daha önce Fahr-el-Nissa Zeid'in 1940’lı yıllarda ikinci katında ilk sergisini açtığı Ralli Apartmanı'nında Papko Art Collection'ı açtı.

Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu modern, çağdaş ve yükselen sanatçıların önemli eserlerine yer veren Türkiye’deki en önemli koleksiyonlardan biri olma özelliğine sahiptir. 100’den fazla sanatçının 1500’ü aşkın eserinin yer aldığı koleksiyon, araştırma, yayınlar ve küratöryal sergiler ile sanatseverlerle paylaşılmaktadır. Kurumsal işbirlikleri çerçevesinde de koleksiyondan ulusal ve uluslararası birçok müze ve kuruma sergilenmek üzere ödünç eser verilmektedir. Başlangıcında Türkiyeli Paris Ekolü sanatçılarına odaklanan koleksiyon, 20. yüzyıl Modern Sanatı, 1960 sonrası Çağdaş Sanatı, yeni kuşak genç sanatçılar ile dünya çapında önemli yabancı çağdaş sanatçılara ait yapıtlarla zenginleşerek gelişmeye devam etmektedir.

Koleksiyondaki eserlerden derlenen karma sergi kurguları devam ederken, Öner Kocabeyoğlu aynı zamanda ulusal ve uluslararası birçok müzeye koleksiyondan sergilenmek üzere ödünç eser vermektedir.

Mübin Orhon, İsimsiz, 1960, Tuval üzerine yağlıboya, 100x100

*

Alan Kadıköy Hakkında

Kadıköy Belediyesi, İstanbul’un en dinamik tiyatro atmosferine sahip Kadıköy’e yepyeni bir tiyatro mekânı kazandırmak amacıyla 2016 yılında Kadıköy Tiyatrolar Platformu ve sahne ve ışık uzmanları dahil olmak üzere farklı alanlardan tiyatrocuların görüş ve önerileri dikkate alınarak Alan Kadıköy’ü tasarladı. Projenin tasarımı, Özgür Bingöl ve İlke Barka'ya ait. (BBMD - Bingöl Barka Mimarlık ve Danışmanlık)

Türkiye ve dünyadaki çağdaş tiyatronun sahnelenme biçimlerinden esinlenerek projelendirilen mekân, alışılmış sahne tasarımlarının ötesinde bir seyir imkânı sunuyor. Seyir yeri ve sahne arasındaki ayrımların bir yana bırakıldığı ‘meydan sahne' tasarımıyla, 360 derecelik bir izleme alanı yaratan salon, oyunun niteliğine göre klasik sahne, orta sahne, meydan sahne, arena sahne veya forum düzenlerinde kullanılabiliyor.

Alan Kadıköy tiyatro sahnesinin yanı sıra 650 metrekare genişliğindeki galeri mekânı ile Anadolu yakasının en büyük sergileme alanını halka sunuyor. Sahne ve galeriyle birlikte fuaye alanları, kafeterya, bahçe ve teras kullanımı, teknik mahal ve prova odalarından oluşan yapı, günün her saati kültür-sanat atmosferi içinde konser, sergi ve oyunlara ev sahipliği yapabilecek kapasitede.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :