18. Yüzyıl Sonlarından Günümüze Haliç Kıyılarında Yapılaşma ve Değişim

mimarizm.com / 22 Ocak 2018
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün, kent araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla düzenlediği Arka Oda Toplantıları'nın bu yılki ilk konuğu Prof. Dr. Baha Tanman.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü kuruluşunun 10. yılında, İstanbul’a farklı merceklerden bakan araştırmaları “Arka Oda Toplantıları” ile sunmaya devam ediyor.

Baha Tanman’ın konuşmacı olarak katılacağı 2018 yılının ilk toplantısı “18. Yüzyıl Sonlarından Günümüze Haliç Kıyılarında Yapılaşma ve Değişim” başlığını taşıyor. Konuşma, III. Selim (1789-1807) ve II. Mahmud dönemlerinde (1808-1839) Osmanlı yönetiminde meydana gelen önemli gelişmeleri belirleyerek, bu gelişmelerin Haliç kıyılarındaki değişime olan etkilerini değerlendiriyor.

III. Selim döneminde Aynalıkavak Sarayı’nın ana binasının yıkılarak arsasının tersaneye katılmasının ardından, II. Mahmud döneminde sahil saraylarının yerine sanayi yapılarının inşa edilmesiyle başlayan sürecin, erken Cumhuriyet döneminde Haliç kıyılarının tümüyle sanayi bölgesine dönüşmesiyle son bulduğunu vurgulayan Tanman, konuşmasında Bostancıbaşı Defterleri’nden yararlanarak bölgedeki yapılaşma ve değişimi görünür kılıyor. Tanman'ın sunumu 31 Ocak Çarşamba günü saat 18.30’da başlayacak. 

Etkinlik ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır ve yerler sınırlıdır.

Gelecek konuşmalar:

22 Şubat Perşembe
Oğuz Tekin
“İstanbul’u Tanıyor Muyuz? Kentin Tarihini Sikkelerden Okumak”

29 Mart Perşembe
Ok. Dr. Hatice Adıgüzel
Bir Tasarımın İzinde: Yeni Bulgular Işığında Raimondo D’Aronco’nun İlk İstanbul Projesi “Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi”

26 Nisan Perşembe
Prof. Dr. K. Kutgün Eyüpgiller
“Günümüz İstanbul’unda Kültür Mirasının Korunması ve Restorasyonlar Üzerine Gözlemler” 

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :