amber'13 Soruyor: "Fişe Taktınız mı?"

mimarizm.com / 25 Ekim 2013
amber Festival '13: Fişe Taktınız mı?

Bu seneki etkinlik programını "Did you plug in? / Fişe taktınız mı?" teması altında gerçekleştiren amberFestival, "akıllı" sıfatının eşlik ettiği durumlara eleştirel bir bakış atmayı hedefliyor. amber'13, sanat ve teknoloji arakesitine odaklananları 3-10 Kasım tarihlerinde İstanbul'un farklı mekânlarında bir araya getirecek.


                              


Akıllı telefonlar, akıllı biletler, akıllı şehirler, akıllı otomobiller, akıllı binalar, akıllı yaşam, akıllı ekonomiler, akıllı hareketler...

Günümüzün gelişmiş teknolojik şartlarının piyasa dili "akıllı" sözcüğü ile dolu. Büyük ölçüde dijital teknolojilerin yaygınlığından beslenen bu akıllılık enflasyonu bize her köşeden el sallıyor. Böylelikle "akıllı" kavramı her tür eylemi ve nesneyi tüketim, kâr ve kontrolün ekonomik-politik mantığının egemenliği altında meşrulaştıran, stratejik bir araç olarak beliriyor. Piyasaya düzenli olarak daha yeni ve daha akıllı cihazlar çıkıyor, bu sürekli çağrıyı dikkate almayanlar ise geride kalma/gündeme uyamama riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Fişe takma eylemi bir anlamıyla da "ağa bağlanmak" demek oluyor. Akıllı teknolojiler ve iletişim ağları bir yandan her türlü bilgiye erişimimizi hızlandırıp kolaylaştırır ve bu anlamda da birbirimizle iletişim biçimlerimizi değiştirirken, öte yandan bireyler olarak bizleri sürekli bir kontrol mekanizmasının içinde yaşamaya zorluyor. Teknoloji hayatlarımıza girdiği ölçüde, birey olarak kontrol edilebilirliğimiz ve şeffaflığımız da aynı oranda artıyor. Sistem bu anlamda bizleritüketim profilleri ya da istatistik objeleri haline getiriyor ve tüm gelişim haritasını, yarattığı bu durumdan elde ettiği veriler üzerine kuruyor.





Akıllılığın satın alınabilir bir çeşit güç olarak övüldüğü ve önerildiği bir durumda, bir karşı kategori olarak "ahmaklığı" eleştirel sorgulama, yaratıcı düşünce ve yapıbozum ile, karşılaştığımız anlar ve mekânları betimleyebilen bir kavram olarak, akıllı teknolojilerin devrimci ve yaratıcı gücünü ortaya çıkarabilecek taktik bir pozisyon olarak önermek mümkün. "Akıllılık" bağlı olmak/takip etmek durumunda olduğunuz kontrol sistemine ait bir kategori olduğu sürece, "ahmaklık" içinde yaratıcı güçler barındıran, sisteme dışarıdan ve eleştirel bakan, alternatif üretme ve paylaşma çabasındaki pozisyonları perdeleyen taktik bir kategori olarak önerilebilir.

Bizleri, yaşadığımız çevreyi, şehirleri ve doğayı doğrudan değiştiren ve dönüştüren eminent (seçkin) teknolojileri, bu "öteki" pozisyondan hareketle katılımcı ve paylaşımcı açık bir sisteme dönüştürebilecek kavramsal bir sanat, yaratıcı bir tasarım, eleştirel bir mühendislik ve etkileşimli bir iletişim nasıl şekillenebilir?

Bilgiyi üretmenin ve paylaşmanın, birlikte üretmenin ve birlikte zenginleşmenin, doğrudan ve doğru enformasyon paylaşmanın, dahil ama birey kalmanın, içinde yaşadığımız çevreyi hep birlikte tasarlamanın, kendi pozisyonunu adil savunmanın, gerektiğinde direnmenin fişini taktınız mı?





ETKİNLİK PROGRAMI

Açık Okul:

04 Kasım, 10:00
/ Dersler
amberFestival bu sene Açık Okul adı altında yeni bir programa başlıyor. Çeşitli üniversitelerde yeni medya eğitimi çatısında verilen derslerin bir araya toplandığı, alanda çalışan profesyonellerin derslerinden ve sunumlarından oluşan geniş bir eğitim programı ile bu alanın hem eğitim tarafını hem de profesyonel tarafını gençlere tanıtmayı hedefliyor. "Açık Okul" bir yandan yeni medya ve yeni teknolojilere işaret ederken öte yandan farklı üniversitelerde çalışan eğitimcileri bir araya getirerek ve profesyonelleri de dahil ederek birlikte üretme ve paylaşmaya dayalı bir açık eğitim modelini de gündeme getiriyor. Bu yeni program, bir hafta boyunca tüm gün sürecek dersler ve sunumlarla çok zengin bir örneklem oluşturmanın yanı sıra zengin bir bilgi ve deneyim aktarımı için bir zemin oluşturmayı, eğitmenleri, alanda çalışanları, öğrencileri ve gençleri üretken bir ortamda bir araya getirmeyi hedefliyor.

Performans:

09 Kasım, 20:00 /
The Saints of The New Age

Açılış:

01 Kasım, 18:30
/ T.R.I.B.E Sergisi Açılış Kokteyli

01 Kasım, 20:20
/ PechaKucha
Konuşmacılar: Christian Ulrik Andersen (Aarhus University), Martin Bricelj (MoTA), Hideaki Ogawa (Ars Electronica), Susa Pop (Public Art Lab Belin), Mike Stubbs (FACT), Karina Smigla-Bobinski, Hrvoje Hirsl, Joan Mora Guiard, Mahir M. Yavuz, Game Development Turkey

04 Kasım, 17:30 / Açık Okul Öğrenci Sergisi ve Oyun Sergisi Açılışı

Sergi:

01 Kasım, 10:00 / T.R.I.B.E. Etkileşimli Sergi 

04 Kasım 10:00 / Oyun Sergisi
Katılımcılar: Eddo Stern - Best Flame War Ever, Emir Arkman - The Note, Gezi Jam Games, amber'13 Game Jam Games

04 Kasım 05:00 / Açık Okul - Öğrenci Sergisi

Atölye:

04 Kasım 11:00 / The Network as Material 
 
09 Kasım 11:00 / yap!
Sanatı yeni teknolojileri öğrenmeye araç ederken öte yandan yeni teknolojileri kullanarak çocukların sanat algısını, sanatsal ve düşünsel becerilerini geliştirmeyi hedefleyen, çocuklara yönelik atölyeler dizisidir.
yap! çocukların teknoloji algısını geliştirerek yeni teknolojileri sadece tüketen bir kuşak ortaya çıkarmak yerine, yeni teknolojilerin sağladığı olanakların farkında olan ve onları kullanan,müdahale edebilen ve yaratıcı biçimde dönüştürebilen bir kuşağın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlar. Bu atölyeler sanatı yeni teknolojileri öğrenmeye araç ederken öte yandan yeni teknolojileri kullanarak çocukların sanat ve teknoloji algısı ile düşünsel becerilerini de geliştirmeyi hedefler.

Sempozyum:

10 Kasım 14:00 / Oyun Sempozyumu
Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG) tarafından düzenlenen  amberOyunSempozyumu, oyun kültürü, üretim biçimleri ve çalışmaları üzerine bir dizi enformel söyleşiden oluşmaktadır. Geliştiricilerin, akademisyenlerin ve yazarların katılacağı bu oturumlar, oyunların teoride ve pratikte güncel karşılıkları ve disiplinlerarası temasları üzerine tartışacak, yeni medya ürünü olarak oyunu sorgulayacaktır.

Ayrıntılı ve güncel bilgi için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :