"Behruz Çinici'yi Anmak ve Anlamak" Paneli
Behruz Çinici'nin hayatı, kariyeri ve mimarlığa bakışı üzerine odaklanan panelein konuşmacıları; Doğan Tekeli, Nevzat Sayın, Şebnem Yalınay Çinici ve Melis Kanadıkırık.
"Aldıkları akademik eğitimin yanında, başarılı işlere imza atmış olan mimarları yeterince tanımadıkları için tecrübelerinden yararlanamadıkları" düşüncesiyle harekete geçerek, Yapı ve Gelişim Kulübü (YGK)'nü kuran Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri; 2011 yılında kaybettiğimiz mimar Behruz Çinici anısına bir etkinlik dizisi düzenleme kararı aldı.
Yapı ve Gelişim Kulübü'nden gelen çağrı metninde şu ifadeler yer alıyor:
"'Mimarlık dünyası dedesini kaybetti' başlığıyla dikkatimizi çeken ve tanımakta bu kadar geç kaldığımız ünlü mimar Behruz Çinici'yi geç de olsa yakınları aracılığıyla tanımak, mimarlığa olan tutkusunu ve bizlere bırakmış olduğu birçok eserini yorumlayabilmek amacıyla, Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı ve Gelişim Kulübü olarak dört bölümden oluşan 'Behruz Çinici'yi Anmak ve Anlamak' konulu bir etkinlik dizisi düzenlenecektir."
Etkinlik Programı:
YTÜ Yapı ve Gelişim Kulübü tarafından düzenlenen "Behruz Çinici'yi Anmak ve Anlamak" başlıklı etkinlik dizisi; panel, teknik gezi, afiş tasarım yarışması ve sergiden oluşuyor.
1/ Panel:
Behruz Çinici'nin hayatı, kariyeri ve mimarlığa bakışı üzerine odaklanan panel, mimarın hayatından kesitler sunan görsel sunumla başlayacak. Doğan Tekeli, Nevzat Sayın, Şebnem Yalınay Çinici ve Melis Kanadıkırık konuşmacı olarak katılacağı panelde, Çinici'nin hayatı, mimarlığa olan tutkusu, öğrencilik zamanları ve iş yaşamındaki başarıları üzerine bir sohbet gerçekleştirilecek. 'Behruz Çinici'yi Anmak ve Anlamak' Paneli, 5 Nisan 2013 Cuma günü saat 12:00'da YTÜ Mimarlık Fakültesi Oditoryum Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
2/ Teknik Gezi:
Mimarlık öğrencileri ile bir akademisyenden oluşan 30 kişilik grupla Ankara'ya yapılacak olan gezide, Behruz Çinici'nin eserlerinin yakından görülerek, mimari anlayışının kavranmaya çalışılması amaçlanıyor. Bu kapsamda görülecek olan yapılar hakkında bilgiler verilerek, öğrencilerden etkinliğin bir sonraki bölümü için fotoğraf çekmeleri ve eskiz yapmaları beklenecek.
3/ Yarışma:
"Öğrenci Gözünden Behruz Çinici Eserleri Sergisi" için düzenlenecek olan afiş tasarım yarışmasına üniversite dışından da katılım kabul edileceği bildiriliyor. Hakan Sekmen, Doç. Dr. Çiğdem Polatoğlu ve Ar. Gör. Selin Yıldız'dan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda dereceye giren ilk üç öğrenciye çeşitli ödüller verilecek.
4/ Sergi:
"Öğrenci Gözünden Behruz Çinici Eserleri" sergisinde; Ankara gezisinde çekilen tüm fotoğraflar ve yapılmış olan öğrenci eskiz çalışmalarıyla birlikte, afiş yarışmasında dereceye giren ilk üç esere yer verilecek.
Behruz Çinici Hakkında
1932 yılında İstanbul Kadıköy'de doğdu. 1949 yılında Vefa Lisesi'nden mezun olduktan sonra İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'ne başladı. Lisans eğitimini 1954 yılında tamamlayan Çinici, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehircilik kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başladı. Maçka Teknik Okulu'nda yapı bilgisi dersleri verdi. İTÜ'deki akademik görevi 1962 yılına kadar sürdü. Bu süreçte ulusal ve uluslararası pek çok proje yarışmasına katıldı ve çeşitli dereceler aldı.
1961'de ODTÜ Kampüsü yarışmasını kazanmasının ardından, uygulamaları için Ankara'daki atölyesini kurdu. 18 yıl boyunca ODTÜ Kampüsü'yle ilgili çalışmalarını eşi Altuğ Çinici ile birlikte sürdürdü. 1993 yılında TC Başbakan Şehircilik Mimarlık Başdanışmanlığı'na atandı. Devlet tarafından kendisine büyükelçilik unvanı verildi. Türk-Kazak Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde müşavirlik görevi yaptı.
18 Ekim 2011 tarihinde yaşama veda eden Behruz Çinici, 21 Ekim 2011 Cuma günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.