Behruz Çinici'nin mimar dostları, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yapı Gelişim Kulübü tarafından düzenlenen "Behruz Çinici'yi Anmak ve Anlamak" panelinde bir araya geldi. Çinici'nin yaşamını ve eserlerini anlatan mimarlar, onu anlamanın gelecek kuşaklar için büyük önem taşıdığını vurguladılar.
"Behruz'un mimarlığı Mozart'ın müziği gibiydi"
Panelde ilk sözü alan Doğan Tekeli, Behruz Çinici'nin eserlerinden örnekleri öğrencilerle paylaştı. Çinici'nin eserleri ve hayatının yol gösterici olduğunu vurgulayan Tekeli, genç kuşakların onu daha çok tanıması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Behruz Çinici'nin duyarlı ve heyecanlı bir mimar olduğunu ifade eden Tekeli, daha genç yaşta yarattığı eserlerinin mimarlar için cesaret verici olduğunu anlattı.
Çinici'nin tambur tutkusuna da değinen Tekeli, "Mimarlıkta formüller yoktur. Behruz tambur çalarken yaptığı taksimleri mimarlığında da yapardı. Bu anlamda Uğur Tanyeli'nin doğaçlama betimlemesi onu oldukça iyi anlatıyor. Müzikte üç büyük isim vardır; Beethoven, Haydn ve Mozart. Eleştirmenler Beethoven'i az malzemeyle büyük eser verdi şeklinde yorumlarlar. Haydn'ın müziği tek ve parlak biz çizgi gibidir. Mozart ise hayal ürünüyle zenginleştirdiği zengin müziğini bir dantel gibi örer. İşte Behruz'un mimarlığı Mozart'ın müziği gibiydi" şeklinde konuştu.
Behruz Çinici'nin öğrencilik yıllarında Enver Tokay'ın ekibine girdiğini anlatan Tekeli, bu dönemde gerçekleştirdiği ilk yapıların, mimarın kişiliğini çok iyi yansıtmadığını dile getirdi. Çinici'nin daha 29 yaşındayken eşi Altuğ Çinici'yle ODTÜ'yü tasarladığını hatırlatan Tekeli, kampüsün form ve detaylarının çağın oldukça ötesinde bir niteliğini olduğunu vurguladı.
ODTÜ kampüsünün en önemli öğesinin Mimarlık Fakültesi olduğunu belirten Tekeli, Çinici'nin simetriden kaçarak hareketli ve süprizli bir mekan yarattığının altını çizdi. ODTÜ Kapalı Spor Salonu'nda Çinici'nin mimarlık ve strüktürü birleştiğini ifade eden Tekeli, bu yapıyı şiirin en güzel dizesi anlamına gelen 'mısra-ı berceste' olarak nitelendirdi.
Meclis Camisi, TMBB çalışma binası, Meclis Lojmanları ve İran Okulu örneklerini öğrencilerle paylaşan Tekeli, Çinici'nin tüm yapılarının çağının ötesinde bir niteliğe sahip olduğunu yineleyerek konuşmasını sonlandırdı.
Sonraki sayfada:
"40 yıl sonra bile aynı heyecanla…"
"Behruz Çinici'nin her yapısının bir masalı vardır"
"Modern nedir ki, postmodern ne olsun"