Cengiz Bektaş ile "Mimarlıkla Geçen Yarım Asır" Söyleşileri
Mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda yaygın bir bilgi paylaşım ortamı sağlamak amacıyla 1973 yılından bu yana çalışmalarını kesintisiz sürdüren YEM Yayın, MSGSÜ, İTÜ ve YTÜ'de gerçekleştireceği "Mimarlıkla Geçen Yarım Asır" söyleşileri ile genç mimar adaylarına mesleğe hoşgeldin diyor.
1968'den bu yana yapı malzemesi ve teknolojisi alanında çalışan Yapı-Endüstri Merkezi'nin en önemli yapıtaşlarından biri olan; mimarlık, yapı, inşaat mühendisliği, kültür ve sanat alanında kitap, dergi, katalog ve elektronik yayınlar yapan YEM Yayın, genç mimar adaylarına mesleğe hoşgeldin demek ve bu alandaki motivasyonlarını artırmak amacıyla yeni bir söyleşi dizisine imza atıyor.
Birinci sınıf öğrencilerinin katılımına yönelik söyleşilere, Türkiye mimarlık camiasının en değerli isimlerinden Cengiz Bektaş konuşmacı olarak katılacak. Doğaya ve kültüre bağlı bir mimarlığın savunucusu usta mimar ve yazar Bektaş, mimarlık alanında yarım asrı geçen deneyimini öğrencilerle paylaşacak.
Söyleşi Programı:
9 Ekim 2014, Perşembe 14:30
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Fındıklı Yerleşkesi, Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu
*
10 Ekim 2014, Cuma 14:30
İstanbul Teknik Üniversitesi
Taşkışla, 109 No'lu Salon
*
14 Kasım 2014, Cuma 14:30
Yıldız Teknik Üniversitesi
Yıldız Yerleşkesi, Alpay Aşkun Salonu
Cengiz Bektaş kimdir?
1934 Denizli doğumlu Cengiz Bektaş, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde, yüksek öğrenimini DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yaptı. 1959 yılında yüksek eğitimini tamamladı.1960'ta Alman şehircilik kurslarına katıldı. Almanya'da serbest mimar olarak çalıştı. Orada girdiği iki yarışmada ödül aldı. ODTÜ'ye öğretim görevlisi olarak çağrılınca, Türkiye'ye döndü. 1962 – 63 öğretim yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı, Mimarlık işliğini bir yıl yönetti.
1963'te Ankara'da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963–69 yılları arasında yalnızca altı yıl süreyle mimarlık-şehircilik yarışmalarına girdi. 25'in üzerinde ödül kazandı. Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi. 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Sosyal – Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Aga Khan Ödülü'nü kazandı. Ankara'daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen yirmi yapıdan biri sayıldı. 2014 yılında kendisine 1. Uluslararası Mimar Sinan Ödülü verildi.