Doğan Kuban - Osmanlı Anıtsal Mimarisinin Evrensel Konumu
mimarizm.com /
29 Kasım 2007
Doğan Kuban - Osmanlı Anıtsal Mimarisinin Evrensel Konumu
"Betonarme ve demir çelik strüktürlerin genelleşmesinden önce Romalılar ve Sasamiler'den bu yana aşağı yukarı 2000 yıl büyük açıklıklı anıtsal mekan örtüsü Avrupa'dan orta Asya ve Hindistan'a kadar uzanan bir coğrafyada tonoz ve kubbe olmuştur.
Osmanlı yapı kültürünün ortak olduğu büyük kubbeli mekan tasavvuru doğuda İslam ülkelerinin ve batıda Rönesans'la birlikte bütün Avrupa'da anıtsal yapı tasarımının en büyük simgesidir.
Osmanlı mimarisi Avrupa geleneği ile İslam geleneklerinin ara kesitinde yapı programını İslam kültüründen, kubbe biçimini Roma ve Bizans'tan alan bir üslup geliştirmiştir.
İslam ve Hıristiyan kültürlerinin ara kesitinde 14.yüzyıldan başlayarak 20.yüzyıla kadar uzanan 600 yıllık bir Osmanlı kubbeli yapı üslubu vardır. En büyük gösterisine Sinan ile ulaşan bu üslup Avrasya coğrafyasının bu antik merkezinde kendine özgü bir anıtsal yapı geleneği yaratarak evrensel bir tarihi konuma sahip olmuştur."
Yukarıdaki cümleler, Doğan Kuban'ın mimar Yunus Aran anısına 30.kez gerçekleştirilecek olan 'Yunus Aran Birlikteliği' için vereceği konferansın kabaca girişini oluşturuyor. Kuban'ın, 'Osmanlı Anıtsal Mimarisinin Evrensel Konumu' başlıklı konferansı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından düzenlenecek. Kuban'ın konferansı MSGSÜ oditoryumunda 11 Aralık'ta izlenebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın