Büşra Dilaveroğlu ve Burcu Nimet Dumlu’nun binbirgüzergah platformu üzerinden modere edecekleri "Mimarlık ve Düşünce Dizisi" Gökhan Kodalak’ın "Kozmodalite: Varoluşun Mimarlığı" isimli semineriyle 6 Aralık Pazartesi 20:00'da başlayacak.
Yeryüzü hareket ediyor* ve artan insan etkinliğine cevap olarak doğal addettiğimiz örüntülerin dışında yeni yanıtlar veriyor. Bu yeni cevaplar insanoğlunun dünyada var oluşuna ilişkin yeni bir düşünsel güzergahın ortaya çıkmasını zorunlu kılıyor. Bu nedenle bu Mimarlık X Düşünce dizisi çağdaş doğa düşüncesi çevresinde ortaya çıkan yeni düşünme biçimlerinin mimarlık ile kurduğu ilişkileri tartışmak amacıyla tasarlandı.
Aralık ayı boyunca her hafta bir seminere çevrimiçi ev sahipliği yapacak olan program ilk olarak, Gökhan Kodalak’ın Kozmodalite: Varoluşun Mimarlığı isimli semineriyle başlayacak, ardından Nizam Onur Sönmez’in Şahıs-öncesi, Şahıssız ve Ötesi konuşması, Şengül Öymen Gür’ün mimarlık ve eleştirinin rolü üzerine vereceği Eleştirinin Belirleyici Rolu semineri ile devam edecek ve Eray Çaylı’nın yeni çıkan İklimin Estetiği; Antroposen Sanatı ve Mimarlığı Üzerine Denemeler kitabı üzerine bir söyleşi ile sonlanacaktır.
6 Aralık 2021: Gökhan Kodalak, Kozmodalite: Varoluşun Mimarlığı;
Asırlardır mimarlığı sadece insana ait bir edimmiş gibi tanımladık. Mimarlığı beşeri sınırlara hapsettik. Kendi türümüz olan Homo sapiens’in dışındaki insan türlerinin, örneğin Neandertal türünün, şaşırtıcı mimari deneylerini dikkate almadık. Sayısız hayvanın mekân biçimlendirici kapasitelerini görmezden geldik. Hatta yerkürenin tektonik yaratıcılığını, kozmosun dünyaları, yıldızları, gezegenleri meydana getiren inşai kuvvelerini hiçe saydık. Mimarlığı yalnızca kendi varlığımıza ait değil, varoluşun ta kendisine dair birstrateji olarak tasavvur edemedik. Kozmodalite adlı bu sunum mimarlığın insan merkezli temellerini sorgulayacak, inşai sürekliliğin insanı da içine alan fakat insanla kısıtlı olmayan boyutlarını inceleyecek ve Spinoza, Ibn Arabi, Moholy-Nagy ve Simondon gibi yeraltı figürleriyle ittifak kurarak mimarlığın kozmik bir sanat olma ihtimalini tartışmaya açacak.
Büşra Dilaveroğlu ve Burcu Nimet Dumlu’nun binbirgüzergah platformu üzerinden modere edeceği programa kayıt için tıklayın
Ayrıntılı bilgi ve program için tıklayın