“Peki, Bu İşe Galericiler Ne Diyor?”

mimarizm.com / 08 Kasım 2012
“Peki, Bu İşe Galericiler Ne Diyor?”

İstanbul ve Ankara'nın önde gelen sanat galerilerinin yöneticileri, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın düzenlediği aylık konuşma maratonunun konuğu oluyor. Katılımın ücretsiz olacağı ve her hafta Beyoğlu'nda bulunan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) binasında düzenlenecek olan etkinlikte Türkiye'de sanat galericiliğinin dünü ve bugünü konuşulacak.


Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2012 -13 sanat sezonunu eski ve yeni kuşak galericileri buluşturacak dört haftalık bir oturum dizisi ile karşılıyor.

Bu yılki Contemporary Istanbul Sanat Fuarı ile eşzamanlı olarak başlayacak etkinlikler, beş hafta boyunca haftada 1 gün sürecek toplantılar dizisi aracılığı ile, İstanbul ve Ankara'daki dokuz farklı kuşak galerici ile, gazeteci ve sanat eleştirmeni Evrim Altuğ'un moderatörlüğünde sunulacak birer saatlik oturum ve yarımşar saatlik soru-cevap bölümlerinden oluşacak.


  soldan sağa: Azra tüzünoğlu, Haldun Dostoğlu, Derya demir, Rabia Çapa


"Peki, Bu İşe Galericiler Ne Diyor?"
başlıklı toplantı dizisi, Türkiye'nin galericilik macerasının püf noktaları ve pürüzlerini ilk ağızdan günışığına çıkarmayı ve sanat tarihine mal etmeyi amaçlıyor. Bu toplantılar dizisi, özellikle son 10 yılda sayısı giderek artan güncel sanat galerileri ve ‘klasik'leşen öteki galeriler arasında aynı mikrofon üzerinden kurulacak iletişim ağı bakımından da dikkat çekiyor. Çeşitli görsel belgelerle de zenginleşecek toplantılarda özellikle, eski ve yeni kuşak galericilerin sanatçılar ve koleksiyonerlerle kurdukları ilişkinin evrimi ile, sanatseverlerde oluşan galeri algısının dün ve bugün nasıl olduğu gibi kimi sorulara yanıt aranması hedefleniyor.

10 Aralık tarihli toplantıda ayrıca, ‘yeni nesli' temsilen Deniz Artun (Galeri Nev Ankara) imzası ile, kamuoyu ile paylaşılacak özel bir metin üzerinden de, Türkiye'deki galeriler ve sanatçı-galerici ilişkileri üzerine bir diğer tecrübe, sanatseverler ile paylaşacak. Artun, çok arzu etmesine karşın, bildirdiği kişisel bir nedenle, etkinliğe ancak bu şekilde katılmayı kabul etmiş bulunuyor.

Katılımcılar tarafından yöneltilecek sorular eşliğinde genişleyerek tartışılması düşünülen "Peki, Bu İşe Galericiler Ne Diyor?" başlıklı toplantı dizisinin, ilerleyen aylarda Yapı Kredi Yayınları tarafından kitaplaştırılması da öngörülüyor.


"Peki, Bu İşe Galericiler Ne Diyor?" Söyleşi Dizisi Programı                                 

1. Oturum | 19 Kasım Pazartesi saat: 19.00
Moderatör: Evrim Altuğ
Konuşmacılar: Rabia Çapa, Azra Tüzünoğlu

Türkiye'deki modern ve güncel sanat kronolojisine katkısı olan sayılı galerilerden Maçka Sanat Galerisi'ni Varlık Sadıkoğlu ile birlikte 35 yıl önce kuran Rabia Çapa, bugüne kadar Adnan Çoker'den Altan Gürman'a, Füsun Onur'dan Seyhun Topuz ve Sarkis ile Ayşe Erkmen ve Daniel Buren ile François Morellet'ye uzanan önemli bir sanatçı listesini aynı mekândaki kişisel ve karma sergileriyle ağırladı.

Galerinin adını uluslararası ve mekân dışı farklı sergilerle de kayda geçiren Çapa, bu kez, Türkiye'deki son 10 yıllık sanat hareketinde yaşanan ivmeye katkı sağlayarak bir diğer kuşağa katkı ve tanıklık oluşturan galerici ve sanat yazarı Azra Tüzünoğlu ile bir araya geliyor.

Daha önce, 2008 Ekim ayında İstanbul Tophane'de açılan Outlet İstanbul galerisinin idaresini üstlenen Tüzünoğlu, bugüne kadar mekânda açılmış Bashir Borlakov, Burak Delier, Hamra Abbas, Şener Özmen ve İrem Tok gibi pek çok sanatçıya ait sergiye zemin hazırladı. "Dersimiz Güncel Sanat" isimli bir kitaba da imza atan Tüzünoğlu halen, İstanbul Sıraselviler'deki Pilot Galeri'de direktör olarak çalışmaya devam ediyor.

2. Oturum | 26 Kasım Pazartesi saat: 19.00
Moderatör: Evrim Altuğ
Konuşmacılar: Haldun Dostoğlu, Derya Demir

1984 yılında Ali Artun ve Haldun Dostoğlu öncülüğünde Ankara'da çalışmalarına başlayan Galeri Nev, İstanbul'daki ilk sergi mekânını 1987'de hayata geçirdi. Bugüne kadar yerel ve uluslararası ölçekte pek çok karma ve kişisel sergiye zemin hazırlayan kurum, 1990'ların ilk yarısı ile birlikte sanatçı kadrosuna yeni ve genç imzaları da kattı. Dostoğlu, İstanbul'daki çalışmaları ekseninde bu kapsamda farklı müze ve kültür kurumlarında sergilenen Erol Akyavaş, Nejad Melih Devrim ve Alev Ebüzziya gibi retrospektif ve kişisel sunumlara da küratör sıfatı ile imzasını attı.
 
Haldun Dostoğlu bu kez, Mübin Orhon, Mike Berg, Hale Tenger, Murat Morova, Canan Tolon, Ali Kazma ve Nermin Er gibi farklı nesil ve ekollerden sanatçıları temsil eden Galeri Nev İstanbul'un profesyonel tecrübesini, Galatasaray'daki galerisinde kendisiyle komşuluk ederek de sürdüren meslektaşı Derya Demir ile paylaşıyor.

Demir'in kurucu ve direktörü olduğu Galeri Non, disiplinsiz sanat pratiklerini benimseyerek yeni diller ve sanatsal ifadeler ortaya koyan sanatçılara adanmış bir kurum olma özelliği ile öne çıkıyor. Non'un temsil ettiği sanatçılar arasında, Erdem Ergaz, Extramücadele, Güneş Terkol, Borga Kantürk ve Aslı Çavuşoğlu'nun yanı sıra, Meriç Algün Ringborg, Annika Eriksson ve Karen Mirza-Brad Butler gibi yabancı imzalar da yer alıyor.  


3. Oturum | 03 Aralık Pazartesi saat: 19.00

Moderatör: Evrim Altuğ
Konuşmacılar: Besi Cecan, Kerimcan Güleryüz


4. Oturum | 10 Aralık Pazartesi
saat: 19.00
Moderatör: Evrim Altuğ
Konuşmacılar: Faruk Sade, Arzu Komili

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :