Türkiye’de mimari tasarımda sayısal araştırmalar üzerine yapılan akademik çalışmaların sunulup sergileneceği “Dönüştürülebilir Mekanlar” temalı XII. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Sempozyumu, 21–22 Haziran 2018 tarihleri arasında Isparta’da yapılacak.
Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen XII. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Sempozyumu (MSTAS 2018), dünyada hızla ilerleme gösteren sayısal tasarım çalışmalarına Anadolu’da yer alan üniversitelerin de entegre olması açısından büyük önem taşıyor.
Sayısal tasarım araştırmaları üzerine çalışan akademisyenler, yurtdışından ve yurtiçinden davetli konuşmacılar, sektörün önde gelenleri, disiplinlerarası çalışmalar yapan araştırmacılar, paydaşlar ilgili temalarda çalışmalarını paylaşmak üzere MSTAS 2018 kapsamında Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde biraraya gelecek.
"Yapay zeka" teknolojileri ile mimari mekanların bilişsel olarak birleşebileceği alanların tartışılacağı ve bunların "geleceğin zeki mekanları" olma durumunun masaya yatırılacağı sempozyum süresince tüm sunumlar sempozyuma ait Youtube kanalından eş zamanlı yayınlanacak.
Tema: "Dönüştürülebilir Mekanlar"
İnsan bilgisayar etkileşimi (Human-Computer Interaction), insan kullanımı için interaktif bilgisayar sistemlerinin tasarımı, değerlendirilmesi, uygulanması ve bunları çevreleyen başlıca olayların incelenmesi ile ilgili bir disiplindir. İnteraktif bilgisayar sistemleri; bilgisayar bilimi, bilişsel bilimler, tasarım teknolojileri ve insan mühendisliği gibi birçok disiplinleri kapsar. İnteraktif bilgisayar sistemlerinin ile kullanıcı arasındaki etkileşimin ‘insandan insana açık uçlu bir diyaloga’ benzemesi fikrinin yaygınlaştırılmasında önemli araçtır. Mevcut bilgilerin bilgisayarlar tarafından kullanılabilirliğini artırma (bilgisayarların ne kadar kolay öğrenip kullanacağına odaklanma) amacındadır. Günümüzde, internet ve akıllı telefon teknolojilerin gelişmesi ile daha fazla veri kullanımı (bilgi görselleştirme, sosyal hesaplama, vb.) farklı etkileşim şekillerinin ve kullanıcı arabirimlerinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Ek olarak, tasarımın bilgisayar destekli yapılma sürecinden başlayarak tasarım dünyasına giren HCI sistemleri; özellikle, yaratıcı iş akışlarında kullanıcı merkezli planlama yöntemlerini, mimari kullanılabilirliği ve kullanıcı deneyimini anlamaya yönelik formel bir model olma yolundadır. Birçok yönden HCI, artık “Kullanıcı Deneyimi (UX Design)” olarak adlandırılacak durumda olup ve geleceğin “zeki mekânları” olma eğilimindedir. Gerek yapay zekâ gerekse mimari tasarımın birleştirilip “zeki ve dönüşebilir mekânlar” geleceğin mekânları olarak farklı tasarım metodolojileri ile geliştirilecektir. HCI ve UX tasarımı arasında “dönüş(türü)ebilen mekân” uygulamaları yapay zekâ ile daha tasarım odaklı olma, bilimsel araştırmalara, kullanıcıların deneysel anlayışlarını geliştirmeye ve geleceğin tasarım anlayışına yeni bir yön vermeye aday durumda olacağı düşünülmektedir.
Davetli konuşmacılar
Prof. Dr. Yankı Yazgan (Onur Konuğu)
Prof.Dr. Ljubica Velimirovic
Dr. Jan Cudzik
Sempozyum takvimi
Bildiri Çağrısı: 25 Ocak 2018
Genişletilmiş Bildiri ve Özet Teslimi: 15 Mart 2018
Genişletilmiş Bildiri ve Özet Hakemleme Sonucu Bildirimi: 15 Nisan 2018
Tam Metin Bildiri ve Poster Teslimi: 18 Mayıs 2018
Sunumlar: 21-22 Haziran 2018
Bildiri ile katılım
Başvuru bağlantısı linkinden ulaşabileceğiniz, Easychair sistemi üzerinden bildiri özetlerinizi teslim edebilirsiniz. Örnek bildiri özeti formatı için bu dökümanı kullanınız. Genişletilmiş bildiri özeti metni 1000-1500 kelime aralığında olmalıdır. Genişletilmiş bildiri özet teslimleri için son tarih 15 Mart 2018'dir.
Poster sunumları
MSTAS 2018’e poster ile katılmak için poster ve metinlerin 18 Mayıs 2018’ e kadar posterlerin verilen formatta sdu.mastas18@gmail.com adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için tıkayın.