Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali, 14 Eylül 2008 tarihinde resmi olarak kapılarını açtı. 23 Kasım'a kadar izlenebilecek olan Bienal, bu yıl "Out There- Architecture Beyond Building" teması altında gerçekleşiyor. Organizasyonun ana mekanı olan Bienal bahçesi ve Arsenale dışında kentin dört bir yanına yayılan paralel sergi ve etkinlikler de oldukça dikkat çekici.
Aaron Betsky küratörlüğünde, bina inşa etmenin ötesindeki mimarlığın arayışında olan Bienal, bu yıl ünlü isimlerle deneysel mimarlık çalışmaları yapan isimleri yan yana getirmeyi başarmış. Altı yıl boyunca Hollanda Mimarlık Enstitüsü'nü (NAI), geçen yıldan bu yana ise Cincinati Sanat Müzesi'ni başarıyla yöneten Aaron Betsky'nin davet ettiği mimarlar yapılarla değil, soru sordurmayı amaçlayan yerleştirmelerle ana sergiye katkıda bulundular. Betsky'e göre açıkça ortaya konulması gereken "mimarlığın yalnızca yapıdan ibaret olmadığıydı". Bienalin Arsenal ve Bienal bahçesindeki İtalyan Pavyonu'ndaki sergilerinde mimarlıkta deneyselliğin ön plana çıkarılması amaçlanmış. Ziyaretçiler Arsenale'de, içlerinde Atelier Bow Wow, Coop Himme(l)blau, Diller Scofidio+Renfro, Zaha Hadid, Gehry Partners gibi dünyaca ünlü isimlerin de olduğu 23 adet yerleştirme, İtalyan pavyonu'nda ise 55 adet uluslararası deneysel çalışma izleyecekler. Bienal bahçesindeki ülke katılımları ise Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Çin Halk Cumhuriyeti, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Danimarka, Mısır, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Lüksemburg, Büyük Britanya, Yunanistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kore, Litvanya, Makedonya, Meksika, Karadağ, Norveç, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsviçre, Macaristan, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay, Venezuela ve Latin Amerikan Enstitüsü'nün pavyonlarından oluşuyor.
Venedik Mimarlık Bienali kapsamında geleneksel olarak düzenlenen açılış töreni ise 13 Eylül 2008 tarihinde Arsenal'de düzenlendi. Yaşam boyu başarı için verilen Altın Aslan Ödülü'nün sahibi Frank O. Gehry olurken, Mimarlık tarihi alanında verilen özel Altın Aslan Ödülü James S. Ackerman'ın oldu.
Bienal kapsamında ayrıca Jeffrey Kipnis (ABD), Paola Antonelli (İtalya), Max Hollein (Avusturya), Farshid Moussavi (Iran), Luigi Prestinenza Puglisi (İtalya) jüri üyeliğinde En İyi Ulusal Katılım için Altın Aslan Polonya'ya, Uluslararası Sergide En İyi Yerleştirme için Altın Aslan Greg Lynn'e verildi. Uluslararası sergideki En İyi Gelecek Vadeden Genç Mimar için Gümüş Ayı ise Şilili Elemental grubunun oldu. Grup, İtalyan Pavyonu'nda, Deneysel Mimarlık bölümünde işlerini sergiliyor.
11. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienaline paralel olarak, Garanti Galeri'deki Marcus Novak'ın Turbulent Topologies (Türbülanslı Topolojiler) adlı sergisi 12 Eylül 2008 Cuma akşamı açıldı. Garanti Galeri ve Fondazione BevilacquaLa Masa tarafından gerçekleştirilen ve ilk olarak Haziran ayında izleyicinin karşısına çıkan sergi, bu kez Fondazione Bevilacqua'nın Palazzetto Tito mekanına taşındı. Sergi 16 Kasım'a dek izlenebilecek.
Son derece geniş bir alana işaret eden "mimarlığın ötesi" temasının altının ne kadar doldurulduğu tartışmalı ancak bu çapta düzenlenen bir mimarlık etkinliğinin uluslararası mimarlık camiasını başarı ile buluşturduğu söylenebilir. Yalnızca Arsenale ve Bienal bahçesindeki sergilerin değil paralel olarak düzenlenen sergi, söyleşi ve konferansların ziyaretçileri memnun edeceği bir gerçek. Kasım ayının sonuna dek bienali ziyaret etmek isteyenlere önerimiz önceden ana mekanlar dışındaki gezi rotasını detaylı çizip öyle Venedik'e gitmeleri. Zira bir yerden diğerine yalnızca yürüyerek ya da vaporetto ile gitmek zorunda kalacak ziyaretçilerin kuş uçuşu mümkün görünen planlarını gerçekleştirmekte zorlanabilirler. Ayrıca soğuk ve yağışlı olması kuvvetle muhtemel olan Venedik havasına da hazırlıklı yakalanmak gerekecek.
www.labienale.org