"Afiyet Olsun, Bize Bir Anı Bırakmak İstemez misiniz?"

Amber EROYAN / 17 Aralık 2010

Madlab'in, uzaktan bayağı şık ve modern bir görünüme sahip avize tasarımı, aslında gizli bir biyoloji laboratuarı...

"Evde düzenlenen aile ya da eş dost yemeklerini anılara nakşetmenin en bildik ve pratik yolu nedir" diye sorulsa büyük bir çoğunluk "fotoğraf" yanıtını verecektir. Madlab firmasının yanıtı ise akla pek de kolay gelecek bir yöntem değil!Firmalarının adını kara çıkarmayan 'çılgın' tasarımcılar Petia Morozov ve Jose Alcala, New Jersey'li bir çift için tasarladıkları avize ile, yemeğe gelen misafirlerin bir 'parça'sını anı olarak saklama olanağı sunuyor: Öyle mühim bir parça değil, sadece bir tutam bakteri!

Biyoloji derslerinden aşina olduğumuz petri kapları bir araya getirilerek tasarlanan 'Bacterioptica' adlı avize, aydınlatma fonksiyonunun yanı sıra amatör biyologları mest edecek bir deney ortamı sunuyor. Kaplarda itina ile büyütülen bakteriler, daha sonra şelale formundaki avizenin güzide bir köşesine yerleştiriliyor.

Tasarımın çıkış noktası ise, ev ortamında bir arada bulunan canlı varlıklar ile nesneler arasındaki etkileşimi sergilemek olarak açıklanıyor. Tasarımcı Petia Morozov, Bacterioptica'dan bahsederken, müstakbel müşterilerine şu soruyu yöneltiyor; "Ya ailenizin evdeki varlığını gerçekten görebilseydiniz? Yani insanlar dışında diğer canlıları da içine alan geniş ailenizi..."


Madlab'in yeni 'deneysel' avizesi Bacterioptica, aydınlatma ile amatör bakteriyolojiyi bir araya getiriyor. Avize; metal çubuklar, kapaklar, petri kaplarının yerleştirileceği teneke kutular ve 4572 metrelik (15 bin feet) fiber optik kablo ile birlikte demonte halde satışa sunuluyor.

Ortağı Jose Alcala ile birlikte meraklılarına, 'temel bir biyoloji kiti' sunan Morozov, bu sayede insan ve hayvan organizmalarının yanı sıra bitkiler ve mobilyalardan toplanan numunelere, yani geleceğin bakterilerine sıcak ve aydınlık bir yuva sunuyor.

Petri kaplarında yetiştirilen numuneler, bakteri ya da mantara dönüştükten sonra boyanıyor ve kötü kokuların önüne geçmek üzere ince bir reçine katmanına dökülerek sergilenmeye hazır hale getiriliyor. Avizeye yerleştirildikten sonra ise kolonilerin gelişimi son buluyor.

Ortaya çıkan yerleştirmenin, yaşamımızı destekleyen bu alaminüt organizmaları görünür kılmayı amaçladığını ifade eden Petia Morozov, bakteri faaliyetinin insan vücudundaki faaliyetten çok daha yoğun olduğunun altını çizerek, "Tabi burada iyi huylu olanlardan bahsediyorum, yoksa geniş plaklar şeklinde üreyenler pek de iç açıcı değil" diyor.

Bacterioptica'nın yemek masasının üstünü aydınlatan bir avize olarak tasarlandığı düşünüldüğünde, Tim Burton'ın kült filmi "Beter Böcek"in (Beetle Juice) yemek sahnesinde kullanılmadığı sürece, azman bakteri kolonisi üretiminin pek de iştah açıcı bir konu olmadığı aşikar.

Bu haber, metropolismag.com'dan derlenmiştir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :