"Ağlamamayı Radikal ile Öğrendim"
mimarizm.com
/ 05 Mart 2012
Dijital tasarım festivali OFFF Istanbul'un ikinci gününde (3 Mart 2012) sahne alan ünlü grafik sanatçısı Esen Karol, mesleki gelişimini anlatan keyifli bir sunum gerçekleştirdi. Tasarımlarının tamamını tek başına kotaran Karol, bu nedenle hiçbir zaman devamlı bir iş ilişkisi olmadığını, 'müşteriler' yerine kişiler ile çalıştığını vurguladı.
OFFF Istanbul'un öne çıkan konuşmacılarından Neville Brody'nin kitabı yayımlandığında, Mimar Sinan Üniversitesi'nde öğrenci olduğunu belirten Esen Karol, ne yapıp edip temin ettiğini bu kitabın, kendisine önemli bir yol gösterici olduğuna dikkat çekti. Karol, daha sonra yüksek lisans eğitimi için gittiği New York'ta, hayatını dönüştüren bir diğer yayının ise tüm sayılarını hatmettiği Type-site dergisi olduğunu not düştü.
İstanbul'a döndüğünde bir süre bir ajansa bağlı olarak çeşitli posterler tasarlayan Karol, daha sonra yola kendi başına ilerleme kararını alıyor. Bu noktadan itibaren her şeyi elde, tek başına üreten tasarımcının çalıştığı kurumlar/markalar arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Milli Reasürans Sanat Galerisi, Mavi, Yapı Kredi Yayınları (YKY) ve daha pek çok bildik isim yer alıyor.
26 yaşındayken Radikal gazetesinin tasarımını üstlenen Esen Karol, bu dönemde "nasıl ağlamayacağını öğrendiğini" belirtiyor. Çok iyi bir tasarım olmasa da Radikal'i, Türkiye'deki diğer örneklerden ayrışan, karakteri olan bir gazete olarak tanımlıyor.
Karol'un Pratt mezuniyeti öncesinde gerçekleştirdiği yüksek lisans tez çalışmaları.
Sonraki süreçte sadece tasarımla sınırlı kalmayıp, işin editoryal kısmına da el atmak istediğini belirten Karol, bu fırsatı Grafist için hazırladığı kitaplar ile yakalıyor. Böylece tasarımın yanında resim editörlüğü ile işin editoryal strüktürünü de deneyimlemiş oluyor.
Vasıf Kortun ve Charles Esche'nin küratörlüğünde gerçekleşen 9. İstanbul Bienali, İKSV ile pek çok etkinlikte yolu kesişen Esen Karol'un ilk İstanbul Bienali deneyimi oluyor. Bienali, tasarımcı kimliğinin dışında "daha pek çok şey olmaya başladığı" bir deneyim olarak niteleyen Karol, ilk kez ücretsiz olarak dağıtılması öngörülen bienal kataloğunun bütçesinin de kendisine emanet edildiğini söyledi. Bir sonraki bienalin basılı materyallerini de aynı sorumluluklar çerçevesinde tasarlayan Karol'un bu döneme denk gelen diğer bir önemli çalışması ise, YKY'nin "Türkiye'de Güncel Sanat" monografi dizisi. Bu çalışmada da bütçe sınırlaması ile başa çıkan tasarımcı, kitapları, Türkiye'nin dört bir köşesinden temin edilebilmesi adına, 20 TL'den satışa çıkacak şekilde okur ile buluşturuyor. Karol - YKY işbirliğinin bir meyvesinin de Sanat Dünyamız'ın yeni yüzü olduğunu ekleyelim.
Mavi'nin 15. ve 20. yıl kutlamaları çerçevesinde yayımladığı kitaplar da yine Esen Karol'e teslim ediliyor. Markanın belleğini görseller üzerinden aktaran "Fotobiyografi" için 60 bin fotoğrafı tek tek incelediğini belirten Karol, bunların arasından belirlediği 2 bin kareyi kitaba taşıyor.
'Müşteri' edinmeyi tercih etmeyen Esen Karol'un ezberini bozan kurumun ise ARTER olduğu söylenebilir. "Starter" sergisi ile başlayan ARTER macerasını halen devam ettiren Karol, davetiyeden afişe, kitaptan web sitesi tasarımına kadar ARTER'deki sergi sürecinin her noktasını titiz dokunuşları ile şekillendiriyor. Bu sürekliliğin, kendisini bazı konularda geliştirmesine yaradığını itiraf eden Karol, konuşmasını sonlandırırken şu cümleyi yinelemeden geçmiyor:
"Tek başıma çalıştığım için hiçbir zaman müşterim olmadı. Hep, birlikte çalıştığım insanlar oldu."
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın