Christopher S. Wilson'un Koç Üniversitesi Yayınları'ndan çıkan kitabı, mezar mimarisinin ulusal belleği sürdürmedeki dinamik kullanımına dikkat çekiyor.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), tarih ve mimarlık kategorilerinde "Anıtkabir'in Ötesi: Atatürk'ün Mezar Mimarisi – Ulusal Belleğin İnşası ve Sürdürülmesi" adlı kitabı yayımladı. Christopher S. Wilson'un kaleme aldığı, Mehmet Beşikçi'nin Türkçeye kazandırdığı kitap raflardaki yerini aldı.
Kitap, Atatürk'ün naaşının tutulduğu yerleri; cenaze törenlerini; Anıtkabir'in inşasını, muhafazasını ve kurumsallaşmasını inceliyor. Bunlardan hareketle, mezar mimarisinde açığa çıkan Atatürk temsillerinin ulusal ve kolektif belleği şekillendiren faktörlerle ilişkisini ortaya koyuyor. Naaşın geçtiği ya da kaldığı noktaları takip ederek bu mekânların ulusal bellekteki anlamlarını araştırıyor.
Atatürk'ün mezar mimarisinin iki kalıcı örneği olan Dolmabahçe Sarayı'ndaki yatak odasında ve Anıtkabir'de, zaman içinde yapılan değişiklikleri göstererek mezar mimarisinin ulusal belleği sürdürmedeki dinamik kullanımına da dikkat çekiyor.
Wilson'a göre kitabın amacı, gelecekteki "Anıtkabir'in ötesi"ni tahmin edebilmek için geçmişteki Anıtkabir'in aydınlatılması.
Anıtkabir'in Ötesi: Atatürk'ün Mezar Mimarisi - Ulusal Belleğin İnşası ve Sürdürülmesi
Yazar: Christopher S. Wilson
Çeviren: Mehmet Beşikçi
Koç Üniversitesi Yayınları
Temmuz 2015
176 sayfa
16.5 x 24 cm