Avcıoğlu'ndan Eczacıbaşı'na Çağrı: "2014'te de Mimarlık Bienali Bekliyoruz!"
E. Seda KAYIM
/ 06 Aralık 2010
Uluslararası İstanbul Tasarım Bienali'ne uzanan hazırlık sürecinin ilk etkinliği İstanbul Tasarım Sempozyumu, 2 – 3 Aralık 2010 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi'nin Cibali kampüsünde düzenlendi. Sempozyumun son gününe, konuşmacılardan Gökhan Avcıoğlu'nun ortaya attığı, Emre Arolat'ın ise destek çıktığı "mimarlık bienali çağrısı" damgasını vurdu.
2012 yılında gerçekleştirilecek olan Uluslararası İstanbul Tasarım Bienali'nin ilk ön etkinliği olan "Neden Tasarım? Neden Bienal?" başlıklı sempozyum, tasarımı ve bienal olgusunu farklı ölçeklerde ele alan sunumlara sahne oldu. İstanbul Tasarım Sempozyumu'nda "Tasarım ve Genetiği" başlığı altında bienallerin sunduğu olanaklara, "Tasarım ve Mikro-bileşenleri" ile "Tasarım ve Makro-bileşenleri" başlıkları altında endüstriyel tasarım, global pazarlar ve yeni tasarımsal teknolojiler gibi konulara değinildi.
Tasarım alanında bugüne dek gerçekleştirilen en kapsamlı bilgi alışveriş platformu olma hedefini güden ve iki güne yayılan program boyunca endüstri ürünleri, moda, mimarlık ve kuram gibi alanlardan 29 konuşmacıyı ağırlayan İstanbul Tasarım Sempozyumu'nda, gelecek ve bir ilki teşkil edecek bienalin çerçevesi, nitelikleri ve hedefleri üzerine çok sayıda fikir ve öngörü masaya yatırıldı.
Genel beklentinin, bienalin orta ölçekli üretici ve sokak ile iç içe gelişmesi, insan ölçeğine de vurgu yapması yönünde olduğu gözlemlenen sempozyumda, konuşmacılardan Defne Koz'un şu cümlesi ortak fikir güzergahını özetler nitelikteydi: "Bienalde, tasarımcıların işlerini içeren bir müze görmek istemiyorum."
Sempozyumun son oturumu olan "Tasarım ve Kent" ise, mimarlık odaklı söyleşi ve tartışmalar eşliğinde gerçekleştirildi. Autoban'dan Seyhan Özdemir'in, GAD'den Gökhan Avcıoğlu'nun ve EAA'dan Emre Arolat'ın katıldığı oturumun odak noktası, hiç şüphesiz, konuşmacılardan Emre Arolat ile Gökhan Avcıoğlu'nun izleyiciler arasındaki Bülent Eczacıbaşına yaptıkları "mimarlık bienali" çağrısı oldu.
Avcıoğlu'nun "Tasarım bienali tamam; ama ben bir de mimarlık bienali istiyorum" sözleri ile başladığı konuşmasında, izleyiciler arasında bulunan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'na seslenerek "2014'te de buna başlıyoruz, değil mi?" demesi, salonda keyifli kahkahalar ve destek alkışları ile karşılandı.
İstanbul Tasarım Bienali'nden çok şey beklediğini belirten ve bu beklentileri karşılamak üzere tüm tasarım ilgililerini ve yetkililerini birlikte çalışmaya davet eden Avcıoğlu, "Mimarlığı tartışan bir bienalimiz de olsun isteriz" diyerek Eczacıbaşı'na ilettiği öneriyi bir kez daha vurguladı. Kendisinden sonra söz almak üzere salona giren Emre Arolat'a da önerisinden hızlıca bahseden Avcıoğlu'na, Arolat'tan destek geldi. Bir mimarlık bienali gerçekleştirmek için tüm desteği sağlayacaklarını ifade eden Arolat'a, Eczacıbaşı'nın cevabı gecikmedi: "Sponsorları bulun; hemen yapalım!"
İstanbul Tasarım Sempozyumu'nun startını verdiği bienal hazırlık süreci, 2011 yılında tasarım eğitimi veren üniversiteler ve sektörde öncü firmalar işbirliğinde düzenlenecek atölye çalışmaları ile devam edecek.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın