Bienal Heyecanı Galerileri Sardı

mimarizm.com / 09 Eylül 2009



Türkiye'nin darbelerle dolu tarihine inat, kavramsal çerçevesini Brecht'in ‘Üç Kuruşluk Opera'sından ‘İnsan Neyle Yaşar?' şarkısının oluşturduğu 11. İstanbul Bienali, 12 Eylül'de başlıyor. Toplumsal sorunları konu seçen Bienal, sanatın toplumsal olana müdahale ile estetik jest arasındaki eski ilişkilerini sorguluyor.

İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 11. İstanbul Bienali'nin küratörlüğünü WHW (What, How& Whom) adlı Hırvat ekibin üstleniyor.
40 ülkeden 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 120'den fazla projesinin sergileneceği bienalde, uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile yabancı basın mensupları da dahil  2 bin 500'e yakın konuğun açılış haftasında İstanbul'da olacağı öngörülüyor.

Bienalin ana sergi mekanlarını Fındıklı'daki İstanbul Denizcilik İşletmeleri'ne ait alandaki 3 numaralı Antrepo, Tophane'deki Tütün Deposu ve Şişli'deki Feriköy Rum Okulu oluştururken, İstanbul'daki sanat mekanları da bienale paralel olarak sergiler hazırladı. Radikal Gazetesi'nden Müge Avşar'ın haberine göre bienalle eş zamanlı olarak sergi açacak galeriler şöyle:

Akbank Sanat
Küratörlüğü Peter Cross ve Alice Sharp, koordinatörlüğü ise Denizhan Özer tarafından yapılan ‘Geriye Dönüşü Olmayan Yolculuk' sergisi, 10 Eylül-31 Ekim arasında Akbank Sanat'ta gerçekleştiriliyor. Proje İstanbul, Londra ve Berlin'de sergileniyor. Serginin İstanbul ayağında Kiran Kaur Brar, Adam Chodzko, Melanie Manchot, Mike Nelson, Olaf Nicolai ve Zineb Sedira'nın eserlerine yer veriliyor. Nazım Hikmet'in ‘Dönüşü Olmayan Yolculuk' adlı şiir kitabından esinlenen bu proje, Türk göçünün çağdaş sanattaki yansımalarını keşfe çıkıyor.

Casa Dell'Arte
Mısır Apartmanı'ndaki galerisinde 24 sanatçının eserlerine yer verecek Casa Dell'Arte, yapıtları ‘Where is My Privacy?' adı altında sergiliyor. ‘Özel Hayat' ihlallerini derinlemesine inceleyip yeni bir tartışma yaratmanın hedeflendiği sergi, 12 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında görülebilir.

Contemporary İstanbul
Fotoğraf sanatçısı Alexander Berg, Contemporary İstanbul'a konuk oluyor. Sanatçı, ‘One Shot İstanbul' projesi kapsamında çektiği İstanbullu portrelerini, Taksim Metrosu'nun duvarlarında İstanbulluların beğenisine sunacak. Contemporary İstanbul'un ‘Özel Projeler' adı altında yıl içerisinde gerçekleştirdiği projelerinden biri olan Alexander Berg'in ‘One Shot İstanbul' fotoğraf sergisi, 17 Eylül-25 Ekim tarihleri arasında Taksim Metrosu'nun yürüyen bantlar katında sergilenecek.

Çağla Cabaoğlu Art Gallery
Heykel sanatçısı Yaşam Şaşmazer'in kişisel heykel sergisi 16 Eylül- 15 Ekim tarihlerinde Çağla Cabaoğlu Art Gallery'de sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı, heykellerinde insana dair iyi ve kötü, aydınlık ve karanlık özellikleri çocuk bedeni üzerinden yeniden inşa ediyor, ‘insanın çocuk hali'ni ve ürkütücü yanını heykellerinde izleyiciye aktarıyor.

Daire Sanat
Daire sanat sezon açılışını ‘Yalnızım, Ama' adlı sergi ile yapıyor. 4 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek serginin küratörlüğünü Denizhan Özer üstleniyor. ‘İnsan Ne ile Yaşar?' sorusuna, kapitalizmin doğası gereği dayattığı bireysellik ve yalnızlıklar bağlamında bir cevap aranan sergiye Ardan Özmenoğlu, Arman Tadevosyan, Burçin Erdi, Carolyn Thompson, Daphna Talmor, Deniz Ünal, Gül Ilgaz, Pavel Kim ve Recep Akar yapıtlarıyla katılıyor.

Daniska
Haliç Cibali'de açılan Daniska Ofisi 5 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında Serkan Özkaya'nın yapıtlarını sergiliyor. Sergide, tasarım ile sanatı yakınlaştırmaya aday bir dizi obje bulunuyor. Bir dizi uçan beyaz kâğıdı canlandıran ‘Ani Esinti' heykeli, bir kaşık yardımı ile baş aşağı çevrilen Eyfel Kulesi'nin videosu sergide görülebilecek yapılardan birkaçı.

Galerist
Galerist ana mekânlarının yanı sıra alternatif sergi mekânlarında 5 sanatçını kişisel sergilerini 8 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Leyla Gediz ‘noa noa' sergisiyle Galerist Tophane'de, Yeşim Akdeniz Graf'ın ‘Yalan Dünya' sergisi Polonya Apt, Galatasaray'da ağırlanıyor. Haluk Akakçe'nin ‘Reenkarnasyon' sergisi Galerist&Tabanlıoğlu'nda, Michael Craig-Martin'in ‘İstanbul İstanbul' sergisi Galerist Galatasaray'da ve Güçlü Öztekin'in ‘İnsanları Beklemeyin Gelecekte Geçiyoruz' adlı sergisi ise Galerist Suma Han'da görülebilir.
Galeri Elipsis, Serkan Taycan'ın ‘Memleket' sergisi 10 Eylül-7 Kasım tarihleri arasında Galeri Elipsis'de izleyiciyle buluşturuyor. Sergide Serkan Taycan'ın, doğup büyüdüğü topraklardan başlayarak, Anadolu'nun çeşitli yerlerine yaptığı yolculuklar sonucunda ortaya çıkan ve "Beni tekrar aidiyet duygumu araştırmaya, yeni sorular sormaya yönlendiren bir yol hikâyesi" şeklinde nitelendirdiği ‘Memleket' serisinden fotoğraflara yer veriliyor.

Galeri G-art
Dilara Akay'son dönem heykelleri ‘Ark-İst'ile 10 Eylül tarihinde Galeri G-art'da sergileniyor. Sergide Dilara Akay'ın yaşadığı şehrin mimarisi ve kültürel görsel formlarını ‘Ark' gözlüğünden bakarak dönüştürdüğü, nesne ile özne arasındaki sınırları sorgulamaya yönelen soyut heykellerine yer veriliyor. Sergide izleyicilerin İstanbul'un Kamondo Merdivenleri gibi miraslarına yeni bir gözle bakmaları ve kültür/yabancılaşma ikileminden uzaklaşarak ‘tek'liğe varmaları hedefleniyor.

Galeri Işık Teşvikiye
Mimar ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ'un son iki yıl içinde Avrupa'da çektiği tarihi kütüphanelerin fotoğrafları, ‘Temples of Knowledge: Libraries of the Western World' adlı kitabın içinde yer almanın yanı sıra 12 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Galeri Işık Teşvikiye'de sanatseverlere buluşuyor.

Galeri Nev
Nev yeni sezonu 8 Eylül tarihinde Hale Tenger'in ‘Strange Fruit' isimli sergisi ile açıyor. Tenger'in projesi, galerinin tümünü kaplayan bir yerleştirmeden oluşuyor. ‘Strange Fruit' sözde ‘medeni' sakinlerinden şefkat bekleyen gezegenimizi kararlılıkla daha sahici bir varlık olarak konumlandırıyor. Sergi 24 Ekim tarihine kadar Galeri Nev'in Mısır Apartmanı'ndaki mekânında izlenebilir.

Kasa Galeri
9 Eylül-24 Ekim tarihleri arasındaki ‘Yapıların Ayak İzleri İstanbul' sergisiyle Osvaldo Romberg'in enstelasyonuna ev sahipliği yapan mekân Kasa Galeri. Romberg'in yerleştirmesinde, galerinin birbirine bitişik odaları boyunca uzanan, labirent benzeri bir düzenleme uyguluyor. Çeşitli klasik ve modern mimari planlarını, modern sanat öğeleri ve bulunmuş nesnelerle bir araya getirerek görsel olarak kolaj etkisi yaratıyor.

Mac Art Gallery
Ivan Navarro ile birlikte çağdaş sanatçılardan Hakan Onur ve genç sanatçı Fırat Engin'in çalışmalarının yer alacağı ‘Cross Roads' sergi 8-30 Eylül 2009 tarihleri arasında Mac Art Gallery'de sanatseverlerle buluşuyor.

Pİ Artworks
İrfan Önürmen, ‘Panik' adlı sergisiyle 10 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında Pi Artworks Galeri 1 ve 2'ye konuk oluyor. Sergi, toplumdaki ‘Panik' duygusunu tetikleyen güncel yaşantıyı konu alıyor. Gazete, dergi ve TV görselleri üzerinden insanı, toplumu izleyip ve arşivini yapan İrfan Önürmen, bu yeni sergisinde medyayı gazete ile soyutlaştırarak malzeme olarak kullanıyor.

Proje4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi
Proje 4L- Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi'nin Maslak Beybi Giz Plaza'daki yeni yerinin resmi açılışı Elgiz Koleksiyonu'ndan ‘Non New: Yeni İşler, Yeni Mekân' sergisi ile 12 Eylül de gerçekleştiriliyor. Bu sergi izleyiciyi son 20 yılın çağdaş sanat serüvenine davet ediyor. Sergide yerli sanatçıların eserleri yanında yabancı sanatçılara da yer veriliyor.

Park Otel Işık Enstalasyonu
Fransız sanatçı Bertrand Ivanoff'un ışık enstalasyonu, Park Otel'e yansıtılacak yoğun mavi renkte neondan yatay bir çizgiden oluşacak. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri arasında yer alan bu proje, Boğaziçi Yatırım-Turizm ve Gayrimenkul işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Piramid Sanat
2009-2010 sezonunu 14 Eylül tarihinde küratörlüğünü Sevil Dolmacı'nın yaptığı ‘Deneme I: Bağ-lam-sız' isimli sergi ile açıyor. Sanatçılar Çağlar Uzun, Ece Akay, Esra Sağlık, Seval Şener, Serkan Sökmen ve Umut Şumnu bağ, bağlanma, ya da bağlantısız olma halini yerleştirme, video, dijital baskı ve resimden oluşan sanat yapıtlarıyla sorunsallaştırıyor.

Petit Champs Pasajı
Passage Petit Champs, 10 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Suzanne Egeran'ın düzenlediği ‘Arada' adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Heykel, film ve yerleştirmelerden oluşan sergide Hüseyin Alptekin, Peter Coffin, Martin Creed, Martha Friedman, Tom Friedman, Diana Al-Hadid, Ali Kazma, Christian Marclay, Iv•n Navarro, Ahmet Öğüt ve Cerith Wyn Evans'ın işlerine yer veriliyor. Sergideki her eserde objeyi anlamlı hale getiren izleyicinin kendi deneyimi ve esere atfettiği kişisel bağlantılar yani ‘arada' kalanlar oluyor.

Siemens Sanat
Siemens Sanat, yeni sezonu ‘Viatico: Yolluk' adlı sergi ile karşılıyor. Küratörlüğünü Melih Görgün ve Vittorio Urbani'nin üstlendiği sergide, İtalyan sanatçılar Elisabetta Benassi, Letizia Cariello ve Delfina Marcello eserleriyle yer alıyor. Sergi 12 Eylül- 15 Kasım tarihleri arasında açık olacak. ‘Viatico' yolculuğa çıkanlara uğur getirmesi için verilenleri ifade eden eski bir İtalyanca kelime. Günümüzde yolculuk anlayışının değişmesi ve metalaşması ile viatico'yu tanımlayan ifade ve nesnelerin yaşadığı dönüşüm ise serginin ana konusu.

Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi
Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde Rene Block küratörlüğünde süregelen güncel sanat sergileri dizisi ‘İstiklâl Serüveni'nin dokuzuncusu Rus sanatçı Olga Chernysheva'ya ayırmış. Sergide sanatçının fotoğraf ve video çalışmalarından bir seçki yer alıyor. Sanatçının yansıttığı gerçeklik Rusya'da yaşamın görünürde önemsiz anlarından oluşmuş. Sergi 9 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında görülebilir.

Santralistanbul
Santralistanbul, sezona bugüne kadar açılmış en büyük Yüksel Arslan sergisiyle giriyor. Retrospektif sergide 20. yüzyılın önemli sanatçıları arasında gösterilen Yüksel Arslan'ın Avrupa, Amerika ve Türkiye'deki koleksiyonlardan derlenen 500'den fazla yapıtı yer alıyor. 13 Eylül'de açılacak sergi 21 Mart 2010 tarihine kadar görülebilecek. Özellikle Karl Marx'ın ünlü kitabından esinlenerek yaptığı ‘Kapital' serisiyle tanınan Arslan'ın bu dizisinden beş resim bienalde sergilenecek.

Sakıp Sabancı Müzesi
SSM, 9 Eylül-1 Kasım tarihlerinde, ‘Joseph Beuys ve Öğrencileri-Deutsche Bank Koleksiyonu'ndan Seçmeler' başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Deutsche Bank Sanat Direktörü Friedhelm Hütte ile sanat eleştirmeni Ahu Antmen'in yaptığı sergi, Joseph Beuys'un kâğıt üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalara yer veriyor.
Ayrıca Beuys'un önde gelen öğrencilerinden Peter Angermann, Lothar Baumgarten, Walter Dahn, Felix Droese, Imi Giese, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Inge Mahn, Ulrich Meister, Meuser, Blinky Palermo, Katharina Sieverding ve Norbert Tadeusz'un desen, fotoğraf ve baskılarını ilk kez bir
araya getiriyor.

İstanbul Modern
İstanbul Modern, 11 Eylül 2009-10 Ocak 2010 tarihleri arasında ‘Site' adlı dev bir Sarkis sergisine ev sahipliği yapıyor. Levent Çalıkoğlu'nun küratörlüğünü üstlendiği sergide, Sarkis'in düzenleyeceği birbirini bütünleyen etkinlikleri içeren kapsamlı bir program, İstanbul Modern'in Süreli ve Sürekli Sergiler Salonları, Fotoğraf Galerisi, Eğitim Bölümü ve Sinema'sında uygulanacak.

Pist///
Osman Bozkurt ve Didem Özbek'in İtalyan sanatçı Danilo Correale ile beraber 1 Temmuz-31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Napoli'deki Madre Müzesi'nde gerçekleştirdikleri ‘Transits 2' başlıklı sergi projesi, 9 Eylül-9 Aralık tarihleri arasında pangaltı'daki PiST Disiplinlerarası Proje Alanı'nda Pelin Uran, Adriana Rispoli ve Eugenio Viola kuratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor.

Bilsar Binası
Şişhane'deki Bilsar Binası, 12 Eylül tarihinde küratörlüğünü Benjamin Fellmann'ın yaptığı ‘Neyse O/ Without Hintersinn' isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. 12 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında izlenebilecek sergide Dumitru Gorzo, Serkan Özkaya ve Mircea Suciu'nun işleri yer alıyor. Sergi, toplum ve sanatın insan tarafından algılanışını, karşılıklı bir anlaşma ile sorgulamaya girişiyor.




İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :