"Böcek Mimarlığı"nın Son Ürünü Çığır Açmaya Hazırlanıyor

E. Seda KAYIM / 11 Eylül 2009


"The International Arts Pestival", böcek-insan etkileşimini, çağdaş sanat, sinema, müzik ve komedinin paradigmaları üzerinden olduğu kadar, direkt bilimsel sergileme ve eğitim projeleri yardımıyla da irdelemeye çalışan bir etkinlik. "Sanatın böceklerini ve böcek olma sanatını" kutlayan uluslararası, disiplinlerarası ve kamusal güdümlü festival dahilindeki işlerden en ilgi çekicisi ise, Namibya'daki karınca tünellerinin üç boyutlu taramaları üzerine temellenen bir pavyon oldu.

Dr. Rupert Soar yönetimindeki uluslararası bir uzmanlık ekibinin geliştirdiği ve karınca höyüklerinin strüktürel kurgusunun detaylı olarak ortaya konulmasını ilk kez mümkün kılan TERMES (Termite Emulation of Regulatory Mound Environments by Simulation) projesi, böcekbilimciler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştı. En az entomolojistler kadar mimarları da heyecanlandıran bu yeni teknoloji, işte söz konusu Termite Pavilion'a (Karınca Pavyonu) ilham verdi.



Altı metre yüksekliğindeki masif ahşaptan imal edilmiş bu strüktür, TERMES'in Namibyalı karıncalara ait tünel taramasından merkezi bir kesit belirlenerek gerçekleştirildi. Mimarlar ve mühendisler tarafından oluşturulan oldukça kalabalık bir ekibin, içinde insanların dolaşabileceği ölçeğe büyüttüğü kesit-strüktür, Avusturya'dan getirilen lamine ahşapların yerinde monte edilmesi ile inşa edildi. Sürdürülebilirlik, uzun ömürlülük ve maliyet gibi sebeplerden ötürü ahşaptan imal edilen Karınca Pavyonu, Pestival ziyaretçilerini olağanüstü organik formların içinde özgün bir deneyime davet etti.



TERMES projesi, böceklerin kendi "ev"lerini inşa etme prensiplerinden pek çok şey öğrenebileceğimizi öngörüyor. İnanılmaz gelebilir ama ekip, karıncaların kendi höyüklerini inşa etme yöntemlerinin "yakın gelecekte inşaat sektöründe çok ciddi etkileri olacağını" iddia ediyor. İç iklimsel nitelikleri düzenleme ve kontrol etme yetisi ile tanınan karınca höyükleri, aynı zamanda nesillerin gelişmesi için gerekli enerjinin yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiği mekanlar.

Peki gerçekten de gelecekte böceklerden ipuçları mı alacağız? Bu sorunun cevabı ise kısmen Karınca Pavyonu'nda gizli… Çünkü ekip, bu zamana kadar kimsenin görmediği strüktürün, pavyon aracılığı ile ilk kez kamuya sunulduğunu belirtiyor. "Burada gördüklerimiz ve buradan öğrendiklerimiz, güncel inşaat teknolojilerinin yapısını tamamen değiştirmemizi
sağlayacak. Yeni bilgisayar teknolojileri ve süreçleri ile dünya tarihinde ilk kez, karıncalardan öğrendiklerimizi açığa çıkarma, benzerlerini üretme ve hatta –en büyük enerji tüketicileri ve çöp üreticileri olarak- kendi evlerimize aktarma şansına sahibiz."

Bu haber Bustler ve ArchDaily'den derlenmiştir.

İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :