Düşeyde Yaşam

mimarizm.com / E. Seda KAYIM / 27 Temmuz 2009



Kolayca sökülüp taşınabilen, mekansal gereksinimleri minimuma indirilen, olanaklara göre çoğalabilen kent göçebeleri, eklendiği boşluğu çevreleyen yapıları da altyapı olarak kullanır (yangın merdiveni, çatı, su, atık su donatıları gibi). Varolan altyapılara adapte edilen modellerin dışında kendi altyapısını çözen modeller üzerinde de çalışılmaktadır.

Kent, küresel ekonominin, ticari üretimlerin, herşeyin bir "değer" olarak "ticari"leştiği bir alan. Süreklilikler adına, sürekli değer üretilmek zorunda bir alan. Kent mekanında zeminden algılanabilen, kullanılamayan yüzeyler "reklam" panolarına dönüşerek kentsel rantın ekonomisine katılarak bu boşluğu doldurabiliyorsa, neden bu değeri de kullanarak potansiyeller, durumlar araştırılmasın?

Kent göçebeleri, küresel ekonominin dolaşım ağını, ticari kodları bir araç gibi kullanarak kendini vareder. İçeriklerini varedebilme olanağını kentsel bir değer olan "reklam panoları"nı dönüştürerek edinir. Bu sayede kendini finanse eden bir özgürlüğe kavuşur.


İlişkili Haberler
Cem Kozar ve Işıl Ünal ile Mimarlık, Araştırma ve Tasarım Üzerine...
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :