EKODesign Konferansı, Atölye Çalışmalarıyla Devam Ediyor

mimarizm.com / 13 Nisan 2012
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen EKODesign Konferansı, 'Sürdürülebilir Cephe Sistemleri', 'Mimarlık ve Malzemede Sürdürülebilir Tasarım' ve 'Büyüyen Biyo-Şehir' workshop'ları ile tamamlandı.



Altensis yürütücülüğünde 'Sürdürülebilir Cephe Sistemleri' atölyesi

Yeşil bina danışmanlık ve mühendislik firması Altensis tarafından yürütülen yarım günlük 'Sürdürülebilir Cephe Sistemleri' atölyesi; sürdürülebilir cephe sistemleri konusunu, mimarlık, enerji verimliliği, günışığı, akustik, konstrüksiyon ve maliyet unsurları üzerinden ele aldı. Cephe danışmanı Salih Sekban ile İki Design Group mimarı Murat Kader'in tecrübelerini paylaştığı seminerde, estetik, statik ve malzeme, konstrüksiyon ve maliyet başlıkları değerlendirildi. Bu bağlamda camın statik dayanımı, cephelerde rüzgar ve deprem yükü konularına da değinildi.

Atölye kapsamında, Altensis Enerji Yöneticisi Serkan Emin, cephe sistemlerinde 'Enerji Verimliliği' ve 'sürdürülebilir cephe' konuları üzerine yoğunlaşırken Altensis Akustik Birimi Baş Mühendisi Murat Tan da 'Akustik' konularına vurgu yaptı. Bu bağlamda bina kabuklarında akustik performans konusu; dışarıdaki aktivitelerin bina içindeki huzuru etkilemesi, bina içi yalıtım ve bina içindeki gürültünün dışarıya akması konuları çerçevesinde detaylandırıldı.



MCI Araştırma Çalıştayı: Mimarlık ve Malzemede Sürdürülebilir Tasarım

EKODesign 2012 Workshop programı kapsamında Material ConneXion İstanbul işbirliğiyle düzenlenen 'Material ConneXion İstanbul Araştırma Çalıştayı: Mimarlık ve Malzemede Sürdürülebilir Tasarım' atölye çalışması da, OBR Open Building Research kurucu mimarlarından Paolo Brescia'nın yürütücülüğünde gerçekleşti.



EKODesign 2012 Workshop programı kapsamında Material ConneXion İstanbul işbirliğiyle düzenlenen 'Material ConneXion İstanbul' Araştırma Çalıştayı: Mimarlık ve Malzemede Sürdürülebilir Tasarım' atölye çalışması da, OBR Open Building Research kurucu mimarlarından Paolo Brescia'nın yürütücülüğünde gerçekti. Mimarlık ve malzeme tasarımı aracılığı ile son kullanıcı kimliklerinin anlatımı ve toplum üzerinde algı yaratmak; son kullanıcının kimliğinin ve toplum üzerinde yaratılan algının anlatılımda mimarlığın etki ve gücünü araştırmak; öğrenciler, genç mimarlar ve akademisyenlerden oluşan grupla birlikte yeni sosyal ve kültürel sürdürülebilir yaklaşımlar üzerine odaklanmak; çalıştay sırasında katılımcılardan mimarlık ve kentsel tasarım alanlarındaki proje ve deneyimleri ile ilgili kritik yapılması istemek, yapılacak eleştiri ve önerilerde malzemenin önemi ve fonksiyonunu tartışmak hedefiyle gerçekleştirilen atölyede örnekler üzerinden etkileşimli bir tartışma/fikir alışverişi ortamı yaratıldı. Malzemeler üzerine yapılacak tartışmalarda, geleneksel malzemelere çok çeşitli alternatifler sunan Material ConneXion Kütüphanesi 'nden faydalanıldı.



Brescia'nın yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışmasında öcelikle OBR Open Building Research tarafından gerçekleştirilen iki önemli proje ele alındı. Bu kapsamda projelerde kullanılan malzemeler etraflıca aktarıldı ve geleneksel malzemeler ile yaratılan yenilikçi çözümlere odaklanıldı. İkinci aşamada ise yerel malzemeler ile yaratılan yenilikçi çözümlere odaklanıldı. Atölye kapsamında; 'yeşil bina' konusu da tartışıldı. Pasif yapıların insan-doğa ilişkisine vurgu yapması gerektiği belirten Brescia, "mükemmel bir kutu yaratma fikri çok da anlamlı değil" dedi. Atölye, sürdürülebilir malzemeler hakkında interaktif konuşmalar ile devam etti.



'Büyüyen Biyo-Şehir'

The Doors of Perception kurucusu John Thackara yönetimindeki 'Büyüyen Biyo-Şehir' atölye çalışması ise saat 13:00'da başladı. Atölyede, biyo-şehir konseptini anlamak, eylem için yeni dönem fırsatlarının farkına varmak ve diğer ilgili katılımcılarla ilişki kurmak amaçlandı. Bununla birlikte ekonomik aktivite ile kentsel büyüme konusu arasındaki ilişki irdelenerek, enerji kullanımının boyutlarına değinildi ve sonuçta neden Biyo-Şehir üzerine düşünülmesi gerektiği tartışıldı.

Atölye sonrasında katılımcılara 'Doors of Perception' sertifikası verildi.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :