Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) tarafından; İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), T.C. Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Beyoğlu Belediyesi'nin destekleriyle hayata geçirilecek Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi'nin (ETSM) ilk yol haritası, 14-15 Ekim 2011 tarihlerinde Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen Arama Konferansı ile belirlendi.
‘Endüstriyel Tasarım Sektörünün Global Rekabet Gücünün Artırılması: Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı ve Sanal Müze Projesi' ile, 54 proje arasından, İSTKA'nın Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı'na kabul edilen ETMK'nın sanal müze süreci, 21 Temmuz 2011 itibariyle başlamış oldu.
Orta vadede kurulması hedeflenen müzeye bir hazırlık niteliğinde, internet üzerinden ziyaret edilecek sanal bir müze platformu olarak tasarlanan Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM)'nin içerik ve koleksiyon politikasını belirlemek üzere düzenlenen Arama Konferansı'na, ETMK yönetimindeki isimlerin yanı sıra, pek çok akademisyen ve meslek insanı katıldı. Konferansta ayrıca, müze uzmanları da deneyimlerini paylaşmak üzere hazır bulundu.
ETSM projesinin tanıtılması ile başlayan iki günlük Arama Konferansı; 'Kuram', 'Tarih - Gelişim', 'İçerik ve Yöntem', 'Sanallık' temaları altında yürütülen tartışma seansları ile devam etti. Arama konferansında ortaya atılan fikirler ve kararlar sonucunda, Türkiye'deki tüm ürün tasarımcılarını ve ilgili kişileri müzenin amacı, hedefi, işlevleri ve yöntemi konusunda bilgilendirecek, müze koleksiyonuna ve içeriğine katkıda bulunmaya davet edecek bir manifesto kaleme alınacak.
ETSM'nin yurtiçi ve yurtdışı atılımları
İstanbul'un tasarım merkezi olarak bilinirliğinin güçlendirilmesi ve Türkiye'deki endüstriyel tasarımcıların global rekabet gücünün artırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, Ambalaj ve Gıda; Aydınlatma, Ev ve Ofis Gereçleri ve Aksesuarları; Elektronik Ürünler; Ev Cihazları; Ev ve Ofis Mobilyası; Kamusal ve Ticari Ürünler, Tıbbi Cihazlar ve Gereçler ve Yatırım Ürünleri; Spor, Hobi, Oyun, Takı, Kişisel Ürünler; Promosyon, Hediyelik ve Turistik Eşya; Ulaşım ve Taşıma Araçları; Yapı Gereçleri; Hizmet Sektörleri olmak üzere 11 sektörel toplantı gerçekleştireceklerini bildiren ETSM Proje Koordinatörü Gamze Güven, sanal müze için hazırlanacak olan tanıtım filminin de Zona Tortona gibi büyük çaplı uluslararası etkinliklerde gösterileceğini ekledi. Ayrıca otuza yakın ülkenin ticari ataşeleriyle temasa geçileceğini belirten Güven, Uluslararası Endüstriyel Tasarım Birlikleri Konseyi - ICSID'e yaptıkları üyelik başvurusunun da önümüzdeki günlerde sonuçlanacağının müjdesini verdi.
Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi'nde ne olmalı?
Arama Konferansı'nın moderatörlüğünü üstlenen Burçak Madran, ileride açılması planlanan müzenin hazırlık çalışması niteliğindeki ETSM için çizilecek yol haritasını, belirlediği dört farklı tema altında tartışmaya açtı. Bir müze oluşturmanın en temel dertlerinden, aynı zamanda da en zorlayıcı kısımlarından birinin 'koleksiyon' olduğunu vurgulayan Madran, anlamlı ve tutarlı bir bütün ortaya koymak için 'tema' belirlemenin önemine değindi. Müzenin üçüncü temel bileşeni olan 'mekân'ın ise sanallık kurgusu ile aşıldığını hatırlattı.
"Türkiye'de endüstriyel tasarım alanında üretilen bütün maddi ürünlerin belgelenerek bir bellek haline getirilmesi"nin temel hedef olarakdillendirildiği konferansta, sanal müzenin yayına açılması için geriye kalan beş aylık zaman diliminde, somut bir koleksiyon oluşturmak adına nasıl bir seçiciliğe gidilmesi gerektiği, 'anahtar kelime' ve 'hedef kitle' listelemeleri ile belirlenmeye çalışıldı. Bellek, Kendimiz için, Keşfetmek, Özgünlük, Esin verici, Tasarlama edimi, Objektiflik, Kapsayıcılık gibi kavramlar anahtar kelimeler olarak listedeki yerini aldı.
'İçerik ve Yöntem'in tartışıldığı ikinci gün toplantısında, bir yandan söyleme takılı kalmadan nesnelerin eksene yerleştirilmesinin gerekliliği savunulurken, diğer yandan 'bağlam ve anlatı'nın önemine değinildi. 'Çarpıcı bir vitrin'in sanal müzenin ziyaret edilirliğini tetikleyeceği önerilirken, bu vitrinin yanında, sözlü tarih çalışmaları ile zenginleşen 'uçsuz bucaksız' bir sanal müze hayali de dile getirildi.
Arama konferansının 'Sanallık' temalı son oturumunda, Eczacıbaşı Sanal Müzesi ile Yapı-Endüstri Merkezi'nin Sanal Mimarlık Müzesi örnekleri irdelendi. Sanal müzelerin, içeriğin tüm dünya ile paylaşılabilmesi ve fiziki yıpranma kaygısıyla normal müze koşullarında teşhir edilemeyecek nesnelerin kamuoyu ile buluşturulması gibi olumlu yönlerinin vurgulandığı oturumda daha sonra ETSM için alternatif bir site haritası oluşturuldu.
ETSM proje ekibi
Önümüzdeki günlerde Danışma Kurulu ve müze manifestosunu konunun ilgilileri ile paylaşmaya hazırlanan ETSM, Kasım ayında gerçekleştirmeyi planladığı basın toplantısı için de şimdiden geri sayıma başladı.