Fransa “Baştan Ayağa” Yeni Stadyum Projeleri ile Donanıyor

Amber EROYAN / 13 Ekim 2010


Dünya Mirası Le Havre'ın Yeni Simgesi Stadyum Olacak

Fransa'nın diğer yeni stadyum projesi ise, Le Havre Belediye Başkanı Antoine Rufenacht ve Fransa Spor Bakanı Roselyne Bachelot tarafından bu ay (Ekim 2010) başında temeli atılan "Grand Stade du Havre".


Grand Stade du Havre, Perspektif: Luxigon ©

Le Havre stadyumunun yarışma ile elde edilen projesi, Fransız mimarlık pratiği Scau'ya ait. I. M. Pei ile birlikte Louvre Müzesi piramidinin yapımını üstlenen Scau, Brüksel'deki Zenith Kulesi ile de tanınıyor. Spor yapıları alanında da uzman olan ofisin stadyum projeleri arasında, Saint-Denis'deki Stade de France'ın ve Kore'deki Suwon Stadyumu'nun yanı sıra ülkemizdeki İstanbul Olimpiyat Stadyumu da yer alıyor.

İddialı mavi cephesi ile Le Havre kentinin yeni simgesi olarak lanse edilen yeni stadyumun yapımında da, Nice Stadyumu'nda olduğu gibi, Vinci şirketinin ismine rastlıyoruz. Scau Architectes, KSS Architects ve Vinci Construction işbirliğinde gerçekleştirilecek olan projenin 2012 yılında tamamlanması planlanıyor.



Mavi kabuğu ile çevresinden ayrışan Grand Stade du Havre'ın gündüz (Alma ©) ve gece (Giorgi ©) görünümü.

Nice kentindeki stadyumda öngörüldüğü gibi, Grand Stade du Havre'ın da, 25 bin kişilik kapasitesiyle sportif faaliyetlere ek olarak, kültürel ve ticari gösterilere de ev sahipliği yapacağı bildiriliyor. Maliyeti 80 milyon Euro'yu bulacak olan projenin bu doğrultuda, çeşitli konfigürasyonlara olanak sağlayan geriye çekilebilir banklar ve bölmeleme perdeleri gibi teknolojilere başvuracağı aktarılıyor.


Stadyum aynı zamanda kültürel ve ticari etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Luxigon ©

Perret'nin Kentinde Simge Yaratmak...

Le Havre'ın ve onu çevreleyen bölgenin dinamizminin göstergesi olarak tanımlanan yeni stadyum projesi, kentin hemen girişinde yer aldığı için, böylesi bir görevi zorunlu olarak üstlenmiş oluyor.
2005 yılında Dünya Mirası listesine alınan Le Havre kenti; Auguste Perret'nin planladığı kent merkezi, Oscar Niemeyer'in düzenlemesiyle yeniden hayat bulan "Le Volcan" kültür merkezi ve Jean Nouvel'in liman ile kent arakesitindeki gerçekleştirdiği havuz kompleksi ile bünyesinde yüklü bir mimari miras barındırırken, yeni stadyum projesinin mevcut mimari bağlamından ayrışan bir eğri sergileyeceği ifade ediliyor.

Mavinin çeşitli tonlarını içeren çift katmanlı bina kabuğu, çevredeki endüstriyel peyzajdan ve lineer konut kümelerinden ayrışarak, suya ve denize saygı niteliğinde bir akışkanlık ve saydamlık hissi uyandıracak. Teflondan üretilen dış cephe, bakım ve sağlamlık açısından olduğu kadar hafifliği ile de avantaj sağlarken, tribünlerdeki oturma yerlerinde ise brüt beton kullanılacak.


Stadyumu kaplayan çift katmanlı mavi teflon kabuk. Perspektif: RSI-STUDIO ©

Senenin her günü yaşayan bir bina olarak kurgulanan stadyumun, spor müsabakalarından arta kalan zamanda, yayaların günlük tempodan uzaklaşmaları için kat edebilecekleri bir yeşil alan şeklinde planlandı. Projeye, hem aile boyu yürüyüşlerin yapılabileceği hem de bir eğlence ve sosyal alışveriş mekanı olarak kullanılabilecek bir park alanı da dahil edilecek.

Yerel yönetimin resmi sitesinde, kompakt ve çok yönlü bir yapıya sahip olacak Grand Stade du Havre, "yeni nesil stadyum" şeklinde niteleniyor. Sürdürülebilirliğe ve ekonomik başarıya vurgu yapılan tanıtım yazısında, karma kullanım mevzusu bir adım daha ileriye götürülerek, Batı tribününde aynı zamanda kongreler, seminerler ve konferansların da yapılabileceğinin sinyali veriliyor.

Şeref tribününde 3 bin 500 kişi olmak üzere, toplamda 25 bin kişiyi ağırlayabilecek olan Grand Stade du Havre'da, tribünlerin oyun yüzeyine ideal yakınlıkta yerleştirilerek, gerek oturma konforu gerekse görsel ve işitsel konforun üst düzeyde sağlanacağı bildiriliyor.


Grand Stade du Havre 25 bin taraftarı ağırlayacak. RSI ©

Boyundan Büyük Enerji Üretecek

Stadyumun, sürdürülebilirlik bağlamında kentteki diğer binalara örnek olması amacıyla yola çıkan yerel yönetim, inşaat sürecine dahil olan tüm aktörleri bu sürece dahil etme kararı aldı.

Le Grand Stade du Havre, ihtiyacından fazla enerji üreten Fransa'daki ilk stadyum olacak. Bina bir yandan; kapalı alanlarda ısı yalıtımının optimal düzeyde sağlanması; ısıtma ve sıcak su gereksiniminin karşılanması; büroların ısıtma ve aydınlatmasının mekanın boş ya da dolu olmasına göre ayarlanması gibi enerji tüketimini azaltan çözümler içerecek. Öte yandan; cepheye yerleştirilen 1500 metrekarelik fotovoltaik panelleri ile kendi enerjisini üretecek.

Çimlerin bakımı ve sıhhi kullanım için gerekli olan su tüketimi, yağmur sularını biriktiren sistem tarafından karşılanacak. Katı atıkların değerlendirilmesinde ise üç bölmeli çöp kutuları kullanılacak ve biçilen çimlerden organik atık olarak faydalanılacak.

Proje sonrasında sürdürülebilirliğin sağlanması için alınan bu önlemlerin yanı sıra, şantiye sürecinde de çevreye zarar vermeyen yapı malzemelerinin tercih edilmesi ve inşat atıklarının en aza indirgenmesi gibi kararlar alındı. Tüm bu kriterler göz önünde bulundurulduğunda yeni stadyumun, bugüne kadar gerçekleştirilen stadyum projeleri arasında en düşük karbon bilançosuna sahip proje olduğunun altı çiziliyor.

Son söz niyetine; "yeni nesil stadyumlar"ın da diğer güncel mimari projeler gibi "yeşil" mimari ve karma kullanım mevzusunu sıkı sıkıya benimsemiş olduğunu söylersek sanırım yanılmış olmayız...

Bu haber; batiactu.com, nice-premium.com, hac-foot.com ve agglo-lehavre.fr'den derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :