Gerillalar Galata’da Işık Saçıyor
mimarizm.com
/ 09 Eylül 2009
Bu yıl Galata Perform tarafından 5'incisi düzenlenecek Görünürlük Projesi, yine Galata'yı, Galatalıları, çocukları, sanatı ve sanatçıyı görünür kılıyor! 10 Ekim 2009, Cumartesi günü saat 11:00'den itibaren, yerli ve yabancı sanatçılar arasından seçilen 19 proje, Galata Meydanı, çevre sokaklar, Galata Perform ve mahalledeki diğer mekanlarda izleyicilerle buluşacak. Sabahtan akşam saatlerine kadar sürecek olan program yine renk renk ve dopdolu.
Haritasını alan mekân mekân gezip gösterilere katılacak!
Galata'da yer alan ve burayı Türkiye'nin "ışık merkezi" yapan 10.000 civarında aydınlatma üreticisi ve satıcısı ile apayrı biçimde ışık kavramı ile ilişkilenen Galata Mevlevihanesi'nin bir arada bulunması, Görünürlük Projesi'nin bu yılki temasının "ışık" olmasının temel iki nedeni. 11. İstanbul Bienali ve 2010'un yaklaşması ile çok canlı bir yıla giren İstanbul'da, Görünürlük Projesi yerli ve yabancı izleyicilere çok önemli bir etkinliğe katılma fırsatı sunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve PLDA Derneği tarafından da desteklenen Görünürlük projesi, etkinlik sponsorları Cemdağ, İkizler Aydınlatma, LSP Aydınlatma ve Philips firmaları iken iletişim sponsorları ise Yapı Dergisi ve mimarizm.com.
Kent, Mekan, Işık, Deneyim...
Görünürlük projesi içinde yer alan "Guerilla Lighting" etkinliği aydınlatma tasarımı, sanat, mimarlık, kentsel tasarım gibi disiplinleri ve etkinlikleri gönüllülük bağıyla bir araya getirecek. Birkaç saatlik bir süre zarfında katılımcılara "görünürlüğü" kendi elleri ile gerçekleştirme fırsatı verecek, bu sırada mekanların uzağında ya da yakınında bulunan on binlerce potansiyel izleyiciye de görsel bir şölen sunulmuş olacak.
Yaklaşık 50-60 gönüllünün katılımı ile gerçekleşecek olan etkinliğin ilginç ve keyifli yanlarından biri gönüllülerin performans gününe dek mekanları bilmeyecek oluşları. Mekanlar önceden açıklanmayacak. 10 Ekim Cumartesi, gün batımında bütün gönüllüler bir noktada toplanacak, etkinlik ile ilgili bilgilendirilecek, herkes bilgiyi aldıktan sonra ilk mekâna gidilecek, hücum borusunun çalmasıyla birlikte gönüllüler yerlerine geçerek binayı aydınlatacak. Her bir mekân için yaklaşık 30 dakika süre ayrılacak. Bu süre içinde performans kaydedilecek ve belgelenecek. Fotoğraflama sırasında aynı noktadan bina ya da mekan çekimi yapılarak aydınlatma öncesi ve sonrası arasındaki fark açıkça ortaya konacak. Performans sonunda merkez bir noktada buluşularak çekilen fotoğraflar paylaşılacak, değerlendirme ve kutlama yapılacak.
Proje Tarihçesi
Guerilla Lighting etkinliğinin ilki İngiltere merkezli çok önemli bir aydınlatma tasarım ofisi olan BDP Lighting çalışanlarınca Design Week, Light Festival gibi çeşitli sanat ve tasarım etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi. Daha sonrasında; Kasım 2006'da Manchester'da, Şubat 2007'de Londra'da, 2008 Sonbaharı'nda Finlandiya'da, Eylül 2008'de Birmingham'da, Ekim 2008'de Dublin'de, Mart 2009'da İrlanda Denizi'ndeki Man Adası'nda ve Belfast'ta olmak üzere, farklı ülkelerde ve farklı şehirlerde bu etkinliği düzenlediler. BDP Lighting çalışanları arasından çıkmış bu etkinlik fikri bugün gelinen noktada ışığı vurgulamayı, doğru aydınlatma tasarımının önemine dikkat çekmeyi, kent, mimarlık ve aydınlatma tasarımı, sanat ilişkisinin doğurduğu sonuçları ortaya koymayı amaçlayan, bunları didaktik ve kuru bir anlatımla değil; kentlinin, tasarımcının, sanatçının, üreticinin kısacası bütün paydaşların keyif alacağı bir deneyime dönüşmüş durumda.
Guerilla Lighting Türkiye
PLDA Dernek Başkanı olan BDP Lighting'den Martin Lupton ile iletişime geçen PLD Türkiye Editörü Emre Güneş projeyi Türkiye'de gerçekleştirmek için bir girişim başlattı. Bu girişimin olumlu tepkiler almasıyla etkinlik Galata Perform tarafından düzenlenen
Görünürlük Projesi 2009 kapsamında gerçekleşecek. Kentteki yanlış ışık uygulamalarının varlığına ve kişi ve kurumların konuyu yalnızca teknik bir alan gibi algılayarak kapalı tutmasına bir tepki olarak da nitelenebilen "Guerilla Lighting" ile
• Işık, deneyim, algı kavramlarının öneminin, tek günlük bir performans ile ortaya çıkarılması,
• Aydınlatma tasarımının kente katkılarına dikkat çekilmesi,
• Proje sayesinde her düzeyden (Sermaye sahibi, kamu, toplum, mimar, elektrik müh. vb.) kişiye doğru aydınlatma örneklerinin şehre ve yaşam kalitemize olan katkısının kanıtlanması,
• Ayrıca etkinlik sayesinde çevreye duyarlı aydınlatma tasarımının öneminin de vurgulanması amaçlanıyor.
Bu kapsamda aydınlatma tasarımcısı Faruk Uyan, Galata bölgesinde bulunan 4 binanın dış cephelerinin aydınlatılmasına yönelik tasarım yapacak. İTÜ FBE Mimarlık Fakültesi Yapı Fiziği Anabilim Dalı'nda aydınlatma üzerine tez yapan genç tasarımcı yaklaşık 2 yıldır aydınlatma tasarımı üzerine profesyonel olarak çalışıyor. Onun tasarımlarının uygulamaya aktarılmasında yani özellikle tasarımın uygunluğu ve yapısının denetlenmesi, ayrıca etkinlik ayrıntılarının çözülmesi konusunda aydınlatma tasarımcısı Chantelle Stewart İngiltere'den destek verecek. Daha önce başarıyla gerçekleştirilen Guerilla Lighting etkinliklerindeki deneyimlerini buraya aktaracak olan Stewart, etkinlik günü ve öncesi Türkiye'de olacak. Aydınlatılacak bina ya da mekân seçiminde özellikle mimari olarak ayrıntısı bol ve karanlıkta kalmış olanlar seçiliyor. Aydınlatılacak bina ya da mekân seçiminde özellikle mimari olarak ayrıntısı bol ve karanlıkta kalmış olanlar seçiliyor. Herhangi bir teknik kuruluma gerek duyulmayan performansın en önemli özelliği büyük fenerler ve taşınabilir aydınlatma aygıtları yardımıyla doğru aydınlatma tasarımının istendiğinde bu kadar kolay uygulanabileceğinin de altının çizilmesi ve elbette görsel bir şölene dönmesi.
Etkinlik İstanbul'da, Galata'da 10 Ekim günü Cumartesi günü akşam 7:00'den 12:00'ye dek gönüllü gerillalara ve izleyenlere keyifli görüntüler yaşatacak ve kente Galata'dan ışık saçacak.
Önceki etkinliklerin fotoğrafları için lütfen ilerleyiniz.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın