Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Atölye Hisar Bilim ve Organizasyon Komitesi / 22 Ağustos 2022
Atölye Hisar Bilim ve Organizasyon Komitesi; projenin hayata geçiş ve atölye süreçleri ile sonrasında gerçekleştirdikleri final sergisini değerlendirdiler. Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Bursa Teknik Üniversitesi İletişim Ofisi ve Atölye Hisar Sosyal Medya Ekibi

Atölye Hisar Bilim ve Organizasyon Komitesi; Dr. Öğr. Üyesi Tuba Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Saliha Aslan, Öğr. Gör. Özlem İkizler Kumcu, Atölye Hisar Atölyeleri ve Final Sergisi'nin ardından, ilk ayağı 2021 yılında gerçekleştirilen ve bu sene düzenlenen etkinliklerle tamamlanan atölye sürecini değerlendirdiler:

Atölye Hisar: Nasıl Başladık?

Atölye Hisar fikri ilk olarak Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Saliha Aslan, Öğr. Gör. Özlem İkizler Kumcu’nun birlikte yürüttükleri bir bilimsel araştırma projesi kapsamında, Bursa Hisariçi odaklı çalışmalarla Mayıs 2021’de başladı. Bu bilimsel araştırma projesi, Unesco tarafından koruma altına alınan Bursa Hanlar Bölgesi etkileşim alan sınırında yer alan Hisar’ın sur içi ve sur dışı bağlantılarıyla fiziksel yapılı çevresini ve sosyal gündelik yaşamını ele alıyor. Çalışma kapsamında, Bilim ve Organizasyon Komitesi tarafından; mahalle, sokak ve yapı olmak üzere üç farklı ölçekte tasarım atölyeleri gerçekleştirildi.

Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Bursa Teknik Üniversitesi İletişim Ofisi ve Atölye Hisar Sosyal Medya ekibi

Tasarım Atölyesi 1 – Hisar’da Mahalleyi Okumak

Tasarım atölyelerinin ilki 20-26 Eylül 2021 yılında “Hisar’da Mahalleyi Okumak” teması ile Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde, Türkiye’nin farklı üniversitelerinin Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama Bölümlerinden gelen, yaklaşık 50 öğrenci ile yapıldı. Atölye Hisar Bilim ve Organizasyon Komitesi, BTÜ Agora Topluğu'nun da katkıları ile atölye süreçlerini başlattı. Bir hafta süren Hisar’da Mahalleyi Okumak atölye süreci, Bursa-Hisar ve Kent-Mimarlık temaları bağlamında Y. Mimar Fatmanur Özüpak, Y. Mimar Ayten Başdemir Taciroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Pelin Yoncacı Arslan, Prof. Dr. Arzu Çahantimur, Prof. Dr. Cânâ Bilsel, Prof. Dr. Nur Çağlar, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun seminerleri ile desteklendi. İlk atölye üretimleri, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde olmak üzere farklı zamanlarda gerçekleşen iki sergi ile paylaşıma açıldı.

Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Bursa Teknik Üniversitesi İletişim Ofisi ve Atölye Hisar Sosyal Medya Ekibi

Tasarım Atölyesi 2 – Hisar’da Sokağı Okumak / Tasarım Atölyesi 3 – Hisar’da Yapıyı Okumak

Ağustos 2022’de art zamanlı planlanan ulusal ölçekteki farklı lisans disiplinlerinden katılımcılarla Hisar’da Sokağı Okumak ve Hisar’da Yapıyı Okumak atölyeleri Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ev sahipliğinde gerçekleşti. Atölye Hisar; sosyal medya, grafik tasarım, web tasarım, saha iletişim alanında çalışacak yardımcı ekip arkadaşları için ulusal çağrıya çıktı ve ekibini genişletti. Gönüllü ekip arkadaşları ile yoluna devam eden Atölye Hisar sokak ve yapı olmak üzere iki farklı ölçekte yürütülen 6+6 günlük atölye sürecini, yaklaşık 80 öğrenci ile, 1-13 Ağustos tarihleri arasında tamamladı. Bu atölye süreçlerine açılış seminerleri ve kapanış konuşmaları ile Y. Mimar Fatmanur Özüpak, Öğr. Gör. Dr. İnci Olgun, Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Yarışması birincilik ödül sahibi Mimar Ece Avcı ve Mimar Bahadır Kantarcı, Dr. Mimar Batu Kepekçioğlu, Mimar Ömer Selçuk Baz, Prof. Dr. Arzu Çahantimur, Doç. Dr. Murat Sönmez, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Devrim Aksoyak, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu destek verdiler. Atölye Hisar’ın farklı ölçeklerdeki atölyelerine katılan öğrenciler Bursa Hisar’ı yer analizleri, kavramsal okumalar ve tasarım üretimleri ile deneyimleme şansı buldular ve disiplinler arası kolektif çalışma imkânı elde ettiler.

Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Birimi

Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Birimi

13 Ağustos 2022’de Bursa Merinos AKKM’de açılışı yapılan Final Sergisi ile Atölye Hisar analiz, kavramsal üretim ve tasarım sonuçlarını mimarlık, planlama ve tasarım alanından ilgili kurum ve kişilerin yanı sıra yerel halk ve yerel yönetimler ile paylaşarak; Hisar’ı yeniden düşünmeye ve tartışmaya açarak hedeflenen sürecini tamamladı. 18 Ağustos’a kadar devam eden Final Sergisi’nin son gününde Atölye Hisar Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş’ı ağırladı. Başkan Aktaş, “Bu çalışma nedeniyle çok mutluyum. Proje çıktıları, Hisar Bölgesi’ne yönelik araştırma ve tasarım yapanlara katkı sunacaktır.” diyerek Atölye Hisar’ın çalışmalarına verilen desteğin önemini vurguladı.

Atölye Hisar yürütücüleri çalışmalarına BTU BAP projesi kapsamında devam edecek olup, araştırmanın ilerleyen sürecinde proje çıktılarının yayımlanması ve kamuoyu ile paylaşılması mümkün olacaktır.

Atölye Hisar: Hisar'ı Yeniden Düşünmek

Bursa Teknik Üniversitesi İletişim Ofisi ve Atölye Hisar Sosyal Medya Ekibi

Teşekkür

Atölye Hisar tasarım atölyelerine katkılarından dolayı Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Osmangazi Belediyesi’ne teşekkürlerimizi sunarız.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter : 1000