"Grand Paris" İçin On Senaryo Kamusal Tartışmaya Açılıyor
E. Seda KAYIM
/ 17 Mart 2009
"Grand Paris" projesinin davetli mimar ve şehircileri bir arada.
17 Eylül 2007'de Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "La Cité de l'architecture & du patrimoine" (Mimarlık ve Miras Kenti) vizyonu kapsamında resmi bir tören gerçekleştirildi. Bu tören, "Le Grand Paris de l'agglomeration parisienne" –ya da artık uluslararası terminolojiye girmiş kısa adıyla "Greater Paris" projesinin açılışı niteliğindeydi. Paris'in 21'inci yıl sürdürülebilir kentlerine uyum sağlaması için başlatılan bu gelişim projesine davet edilen on şöhretli mimarlık ve kentsel tasarım ofisi, bir yıldan kısa sürede tamamladıkları projeleri, "daha iyi bir Paris" vizyonları ile kentlinin karşısına çıktılar.
Hükümet, Paris yerel yönetimi, Fransız Bölge Makamı ile Fransız Belediye İştiraki'ni bir araya getiren bir komitenin danışmanlığını üstlendiği bu bürolar-arası kapsamlı süreçte, çok sayıda disiplinden aktör de yer aldı: Örneğin mimar Paul Chemetov ve coğrafyacı Michel Lussault liderliğindeki 23 kişilik bilimsel komite bu kurgunun yalnızca bir parçası... Sarkozy tarafından projeyi yönetmek ve koordinasyonu sağlamak ile görevlendirilen Kültür Bakanlığı da bir başka halkası...
Christian Portzamparc, Kültür Bakanlığı Mimarlık ve Miras SIT'leri Direktörü Michel Clement.
Haziran 2008'den bu yana projenin iki başlığını, "21'inci yüzyıl Kyoto-sonrası metropolü" ve "Paris yığışmasının güncel ve gelecek analizi"ni müzakere eden ve sonuç ürüne dönüştüren mimarlık takımlarının önerileri, bugün (17 Mart 2009) Théâtre national de Chaillot 'da sunulacak. Sunumların ardından aralarında ekonomistler, sosyologlar ve antropologlar gibi çok sayıda disiplinden uzmanın bulunduğu izleyicilerin, gün boyu hararetli tartışmalarla projeleri değerlendirmeleri bekleniyor.
Richard Rogers "Grand Paris" önerisinin maketi ile.
Öte yandan tüm projeler, 29 Nisan'dan 22 Kasım'a dek "Le Grand Pari(s): Yeni Dengelerin Arayışında" isimli bir sergi sayesinde kamuya sunulacak. Musée de la Cité'de sergilenecek olan on multidisipliner ekiplerin işleri, kamusal değerlendirme ve eleştiri ortamının da eleğinden geçecek ; Paris'in değişmesi öngörülen yüzünü çok katmanlı hale getirmekte fayda sağlayacak.
"Greater Paris" projesinin izlediği rotanın, kamusal eleştiri ortamının özellikle kentsel uygulamalar bağlamında hala açılamadığı Türkiye'de, çağdaş bir örnek olarak mercek altına alınması önerilir. Elbette bir de yerel ve merkezi yönetimler tarafından ciddiye alınması...
Rogers'dan Nouvel'e, MVRDV'den Portzamparc'a proje önerilerini incelemek için lütfen devam ediniz.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın