Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB)’nin 2002 yılından beri “BETONART” markası altında mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği uygulama ağırlıklı atölye çalışması, OYAK Çimento Grubu, Ünye Çimento Fabrikası’nın desteğiyle gerçekleşecek. Ertelenen ve yeri değişen 14. BETONART Mimarlık Yaz Okulu, 30 Ocak- 6 Şubat 2016 tarihleri arasında Ünye/Ordu’da.
Ferhan Yalçın’ın koordinatörlüğünü; Çoşkun Çağlar Armağan, Başak Özden, Yelta Köm, Emre Gündoğdu ve Hakan Yıldız’ın moderatörlüğünü üstlendiği atölyenin teması, “Betonun Bilindik Hafifliği” olarak belirlendi.
Küratörler Seçil Yaylalı ve Giorgio Caione, atölyenin temasını şöyle değerlendiriyor:
“Hafiflik, çağdaş mimarlığın en gözde anahtar kelimelerinden Renzo Piano’nun 'mimarlık hafifliktir' dediği gibi olsa da çoğu zaman doğrudan beton ile özleştirilmez. Kaldı ki hafifliğe önem veren mimarların en sık kullandığı malzemelerden biridir. Doğa dediğimizde aklımıza gelen ilk şeyin insan üretimi olan fiziksel çevreler olduğunu hatırlamamız çok iyi olur. Aslında doğa oldukça vahşi ve şu anda içinde yaşayamayacağımız kadar kent hayatından uzak bir bileşkeler düzenidir. Hafiflik doğa ve beton yan yana geldiğinde oksimoron gibi gözükmesi, bizim beton tasarımlar üzerinden söylemek istediklerimizi yeniden düşünmemiz için önemlidir. Bu workshop'ta şimdiye kadar bildiğimiz bazı kalıpları sorgulayıp değişken parçalara sahip tasarımlar yaparak farklı iki mekan üzerinden uygulama yapma imkânı bulacağız. Post fordizm’in bize sağladığı tasarım yöntemlerini düşünerek, ana bir kalıpla ve değişken parçalarla farklı mekânlar için kullanılabilecek farklı dillere sahip tasarımlar üzerinde çalışabileceğiz. Tasarımımızı, elimizdeki olanaklarla birleştirip ürünlerimizi fabrika ortamı ve Mardin’de küçük bir kentsel mekanda uygulamayı planlıyoruz. Ayrıca detay olarak betonun farklı malzemeler ile birleşimini deneme amacındayız. Tasarımımızın doğal ve beşeri çevreye uyumlu olmasını, hatta kaynaşması istiyoruz.”
TÇMB hakkında:
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), Türk çimento sektörünün ortak sesi olmak ve daha kaliteli ürün, daha verimli hizmet anlayışı ile sektörel sorunlara toplumsal, çevresel, yasal ve etik değerlere bağlı çalışma anlayışı ile çözüm bulmak amacıyla 1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 50’si entegre, 15’sı öğütme olmak üzere, toplam 65 kuruluşu temsil etmektedir.
Oyak Çimento Grubu hakkında:
Türkiye Çimento Endüstrisi'nin kapasite ve pazar lideri olarak faaliyetlerini 5 fabrikada, satışlarını 6 coğrafi bölgede sürdüren OYAK Çimento Grubu, verimlilik, yaratıcılık, ve kar odaklılık ilkeleri ile çimento kullanım alanlarını geliştiren, ülke pazarında etkin rol oynayan, saygın ve lider bir topluluk olma vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir. OYAK Çimento Grubu'nun 5 şirketinin toplam klinker kapasitesi 8,5 Milyon Ton ile Türkiye klinker kapasitesinin %13'ünü, ve toplam çimento üretim kapasitesi 17,5 Milyon ile Türkiye çimento üretim kapasitesinin % 16'sını temsil eder hale gelmiştir.
BETONART hakkında:
BETONART odağına beton malzemesini alan ve 3 ayda bir yayınlanan mimarlık ve tasarım dergisidir. Betonun nitelikli ve yenilikçi kullanım örneklerine yer verirken mimari kültür, tasarım, teknoloji ve sanat ile okurlarını buluşturur. BETONART, Türkiye’nin en “nitelikli” mimarlık yayını olma özelliğini 2004’den beri koruyor. Ocak 2012’den itibaren Binat İletişim ve Danışmanlık tarafından yayınlanmaya başlanan dergi, bu tarihten itibaren dijital iletişime de olanak vererek bir yenilenme ve değişim sürecine girdi. 32.sayıdan itibaren bir konuk editör ve onun işlediği bir tema ile yayınlanıyor. BETONART’ın okur kitlesi yapı sektörünün ve tasarım dünyasının tüm paydaşlarından oluşuyor. Betonla yapılan nitelikli tasarımların ön planda tutulduğu dergimizde, okurları iyi uygulama örnekleriyle buluştururken mimarlık kuramı, teknoloji, sanat ve tasarım gibi bu sektörün profesyonellerinin ilgi alanını 360 derece kapsayan bir içerik sunuyoruz.