YEM’in bu yıl ikincisi düzenlenen Mimarlık Haftası etkinliklerinin dördüncü gününde mimarların yeni teknolojilerle ilişkisi masaya yatırıldı.
GAD Mimarlık Kurucusu Gökhan Avcıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı “Yeni Teknolojilerle Mimarlık” başlıklı ilk oturuma, ZAXE 3D Teknolojileri Kurucusu Aydonat Atasever, Yüksek Mimar Leyla İlman Yörür, RAMA IS Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Müge Sümerol ve PIN Architects Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Salih Küçüktuna konuşmacı olarak katıldı.
Mimarların tarih ve sosyoloji bilmesi gerektiği kadar artık yeni teknolojiye de kendisini hazırlaması gerektiğini vurgulayarak oturumu açan Gökhan Avcıoğlu, bu gelişmenin mimarlık eğitiminin gözden geçirilmesi anlamına geldiğini söyledi ve “En büyük engelin müteahhitlerden kaynaklandığını gördüm. Onların görev alanının küçüleceği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Mimarın tezgahından imalata sonra inşaata giden bir süreç hayal ediyoruz. 20’nci yüzyılda mimarlardan çalınmış roller var. Mimarların bu rolleri geri kazanması için hazır olması gerekiyor,” diye konuştu.
Salih Küçüktuna
Salih Küçüktuna: “Mimarlar teknoloji kullanımında geriden geliyor”
Salih Küçüktuna “Üniversiteden mezun olduğumdan günümüze kadar her beş yılda bir teknolojik anlamda bir değişim yaşandı. Teknolojinin arz yaratması mimarların talep yaratmasıyla gelişir. Geriden geliyorlar. Bu kadar hayatlarını kolaylaştıracak bir teknolojiye neden direnç gösteriyorlar. Temel sorun eğitim,” dedi ve devam etti: “Mimarlık çok tutucu ve en eski mesleklerden biri. Yeniliklere direnç gösteriyor. Teknolojinin kullanılması, tüm üniversite eğitimine yayılması gerekiyor ama kimse rahatını bozmuyor. STEM eğitim modeliyle buna hazırlıklı gelen bir nesil var. Ama bugünkü nesil hazırlıksız yakalandı. Eğitim alanında risk alıp öncü davranmak gerekiyor.”
Leyla İlman Yörür
Leyla İlman Yörür: “İnşaat sektöründe robotlar devreye girdi”
İnşaat sektörünü muhafazakar kalmak ve teknolojiye en az entegre olmakla eleştiren Leyla İlman Yörür ise “1945 ten bu yana tek gelişmeyen sektör inşaat sektörü. Hiçbir gelişim yok. Hep aynı yerde kalmış. Teknoloji büyük bir ivmeyle ilerliyor, inşaat sektörü bunu takip edemiyor gibi. Hızlı bir şekilde yakalayacak bence. Yeni robotlar üretilmeye başlıyor çünkü artık böyle bir piyasa var. 10 senedir başladı ve hızlı bir şekilde ilerliyor. İnsan elinin yapamayacağı özel tasarımların robot tarafından milimetrik yapıldığını görüyorsunuz. Siz bir tasarım yapıyorsunuz o uyguluyor. Tatmin edici bir sonuç ortaya çıkıyor. Tek fonksiyonlu robotlar üretilmeye başladı. Bir insan 400, robot 2000 tuğla örüyor. Araştırma geliştirme projeleri açık kaynak (open source) olarak ortaya konuyor, herkes bir başkasının üzerine ekleyerek ilerliyor. Onun için geleceğe yönelik eğitim ve algılama modelleri geliştirilmesi lazım,” diye konuştu.
Müge Sümerol
Müge Sümerol: “Dünya globalleşmeyi kurallar üzerinden yapacak”
“Dünyadaki bütün teknolojiler genç mimarların emrinde” diyerek sözü alan Müge Sümerol “İlginç olan deneyimden çok yeni nesilden beklenti var. Standart rollerden, biçilmiş rollerden daha farklı roller bekleniyor,” diye konuştu. “Bir tasarımın kağıt üstündeki haliyle gerçek farklı oluyor. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ile bir doktoru hastane projesi içinde gezdirebiliyorsunuz. Bu bir similasyon ortamı sunuyor. Ondan aldığınız geri dönüşle bilgiyi doğru kullanıyorsunuz,” diyen Sümerol şöyle devam etti: “Dünya globalleşmeyi kurallar üzerinden yapacak. Ülke kurallarıyla ilgisi yok. Bilgi birikimi sonucu, dünyada bugün hiçbir ülkede kapalı alanda sigara içilmiyor. Enerji su ve iklim kontrolü alanında da kurallar geliyor. Belirli standartlar ve hatta seri üretimler olacak. Kurallar sizi yontmaya başlayacak. İşin ilginç tarafı mimarlar işin içine gerçekten girecek.”
Aydonat Atasever
Atasever: “3D printer ile ev basabilir hale geleceğiz”
GittiGidiyor Kurucu Ortağı Aydonat Atasever ise 3D printer’ın çok yakında mimarlığa daha fazla faydası olacağını anlattı. 2012’den bu yana kendisini 3D printer dünyasının içinde bulduğunu söyleyen Atasever “Mimarlık ofisleri ciddi bir ihtiyaç halinde sektöre girdi. Mimarın tasarım safhasında kafasında düşündüğü unsurlar üç boyutlu maketler halinde basılabiliyor. Peki neden ev yapılamıyor? Çok yakın zamanda ev basılabilecek. İnşaat malzemesinin ana duvarları, malzeme teknolojinin uyumlu halde basılabilir ve kullanılabilir olduğu vakit istediğimiz boyutlarda ev basabilir hale geleceğiz,” dedi ve ekledi: “Yapı küçük boyutlar halinde parçalanacak. Birleştirip ev oluşturulacak. Bu bileşkelerin her biri 3D printer'ın kütüphanesinde olacak. Multimaterial olacak yani her türlü malzemeyi basacak.”