5. İstanbul Tasarım Bienali Kitabı Yayımlandı

mimarizm.com / 06 Ekim 2021
5. İstanbul Tasarım Bienali Kitabı "Empatiye Dönüş: Birden Fazlası İçin Tasarım", İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Yapı Kredi Yayınları ile ortaklaşa olarak yayımlandı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, VitrA sponsorluğunda ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle düzenlenen, Borsa İstanbul’un Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek verdiği 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin kitabı Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım yayımlandı. 

Tasarım insanlarla diğer türler arasında yeni sosyalleşme biçimleri ortaya çıkarabilir mi? Tasarım, bir krizle karşı karşıya olan küresel endüstriyel modele dayanıklı bir alternatif inşasında nasıl bir rol oynayabilir? Daha sürdürülebilir yarınlara çıkan yolları oluşturmak için ne yapabiliriz? 5. İstanbul Tasarım Bienali küratörleri Mariana Pestana, Sumitra Upham, Billie Muraben ve bienalin katılımcıları Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım başlıklı kitapta bu soruların cevaplarını arıyor. Yayında ayrıca, bienalin Kara ve Deniz Kütüphanesi, Eleştirel Yemek Programı, Yeni Yurttaşlık Ritüelleri başlıklı bölümlerine ait işleri, empatinin felsefesine eğilen Empati Seansları'nı ve şehre yayılan bienalin uydu projelerini bulmak mümkün.

İklim krizinin aciliyeti ve COVID-19 pandemisiyle tüm dünyaya yayılan toplumsal yoksunluk hâli sürerken geliştirilen ve Yapı Kredi Yayınları ile ortak yayımlanan kitap, tasarıma empati üzerine temellenen yeni bir rol biçme arayışındaki fikirleri ve projeleri bir araya getiriyor. Tasarım, burada tesirlerin ve izlenimlerin aracısı olarak, esas amacı özen göstermek olan bir pratik şeklinde sunuluyor. Tasarımcılar, bizi hem birbirimizle hem de etrafımızdaki dünyayla, diğer türlerle, toprakla, suyla, hatta kâinatla bir araya getirmek üzere duyusal, diplomatik, bazen de tedavi edici işlevleri benimsiyor. Okurlar bu kitapta etraflarındaki dünyayı yeniden yorumlamak, onunla yeniden bağ kurmak için yeni fikirler, ütopyacı öneriler, aynı zamanda da pratik çözümler bulacak. Yiyecekleri hem insanlar arasında hem de insandan fazlasıyla ilişki kurmaya dönük önemli bir etkileşim mecrası olarak ele alan tasarımcılar, bilinçli olarak çok ölçekli, bağırsaklarımızda yaşayan görünmez mikrobik canlılardan tarımsal faaliyetlerin dönüştürdüğü engin peyzajlara dek uzanan âlemlerde faaliyet gösteriyor. Birden fazlası için tasarım, sadece ortalama kullanıcıyı ya da müşterileri değil, herhangi bir tasarım sürecine özgü pek çok bileşeni ve karmaşık engelleri hesaba katıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :