Arketon Yayınları, TSMD Basın Yayın Ödülü'ne Değer Bulundu

mimarizm.com / 06 Ekim 2021
Arketon Yayınları, Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin iki yılda bir düzenlediği mimarlık ödülleri içinde yer alan Basın Yayın Ödülü'ne değer bulundu

Esra Akcan, Şükrü Kocagöz, Kurtul Erkmen, Ali Osman Öztürk, Hasan Okan Çetin, Berna Tanverdi, Ayşin Sevgi Macit ve Enis Öncüoğlu’ndan oluşan ödül jürisi, değerlendirme yazısında, bir yayınevinin kendi çizgisini mimari kitaplar üzerinden şekillendirmesinin ve buna kurumsal bir kimlik kazandırmasının ender bulunan bir durum olduğunu vurguladıktan sonra, Arketon Yayınları'nın nitelikli kitaplarla mimarlık yazınına katkı sağladığını belirtiyor. Kitapların nitelikli içerikleriyle düşünce yaratmadaki önemine dikkat çeken değerlendirme kurulu, Arketon Yayınları'nın, kararlı ve cesur, bireysel ve kurumsal çabasının jürinin takdirini topladığını ve bu nedenlerle 'Basın Yayın Ödülü'ne layık görüldüğünü belirtiyor.

Arketon Yayınları, 2019 yılında, mimarlık ve kent kitapları yayımlamak üzere Aykut Köksal tarafından kuruldu. Yayınevi, misyonunu, mimarlık yazınının klasiklerini, temel kuram kitaplarını ve Türkçe üretilmiş kuramsal kitapları yayımlamak ve nitelikli basımlarla okura ulaştırmak olarak belirledi. Kitapların çevirisinin özenli olmasını ve titiz bir editoryal çalışmadan geçmesini amaçlayan Arketon Yayınları, yalnızca içeriğiyle değil, grafik tasarımdan kağıt ve fotoğraf seçimine uzanan niteliğiyle de özenli bir yayın çizgisi izlemeyi ilke edindi. Arketon'un çevirmen kadrosu içinde, akademya dünyasının önde gelen bilim insanları yer alıyor. Arketon Yayınları'nın genel yayın yönetmenliğini Aykut Köksal, yayın koordinatörlüğünü ve dış ilişkiler sorumluluğunu ise Pınar Gökbayrak yürütüyor.

Arketon Yayınları'nın ilk kitabı, Atilla Yücel'in, yayınevinin kuruluş sürecinde editoryal çalışmasına başlanmış olan Duran Her Şey Hareket Ediyor başlıklı kitabı oldu. İstanbul yazılarını bir araya getiren kitap, Yücel'in eğitim kadrosu içinde yer aldığı İTÜ'de düzenlenen anma programı kapsamında okurlarla buluştu. Bu kitabı Steen Eiler Rasmussen'in'in Şehirler ve Yapılar adlı çalışması izledi. Adolf Loos'un Süsleme ve Cürüm başlıklı yazılar toplamı, Erdem Ceylan'ın kapsamlı giriş yazısı ve editoryal notlarıyla yayımlandı. Paul Scheerbart'ın Bruno Taut'a ilham kaynağı olmuş Cam Mimarlığı'nı Hüseyin Tüzün çevirdi, Erdem Ceylan kitaba kapsamlı bir değerlendirme yazdı. Arketon'un ilgi alanlarından biri mimarlık-dil ilişkisi. Bu bağlamda, edebiyat kuramları, göstergebilim ve dilbilim uzmanı olan Fatma Erkman Akerson, Renato de Fusco'nun Kitle İletişim Aracı Olarak Mimarlık başlıklı kitabını Türkçe'ye kazandırdı. Yine uzun bir editoryal çalışma ile hazırlanan bir başka kitap, yıllardır basımı beklenen Cengiz Can'ın İstanbul'un Yabancı ve Levanten Mimarları çalışması oldu. Kitap Aykut Köksal'ın bu basım için çektiği fotoğraflarla bütünlendi. Bu kitapları, yine yıllardır akademisyenlerin, öğrencilerin peşinde olduğu, Bruno Taut'un 1938'de Türkiye'de kaleme aldığı Mimari Bilgisi izledi. Hüseyin Tüzün'ün Almanca metinden yaptığı yeni çeviriyle güncellenen kitap, özgün adı olan Mimarlık Öğretisi'ne kavuştu, güncellemenin son adımı ise fotoğrafların yenilenmesi oldu. Mimarlık literatürünün önemli bir klasiği olan Otto Wagner'in Modern Mimarlık başlıklı kitabını da yine Hüseyin Tüzün çevirdi; kitap, Wagner'in önsözde dile getirdiği isteği doğrultusunda, mimari üretimini yansıtan fotoğraflarla birlikte yayımlandı. Ünlü Kübalı mimar Ricardo Porro'nun, klasikleşmeye aday kitabı Mimarlıkta İçeriğin Beş Görünümü, Fransızca'dan sonra Türkçe yayımlandı, kitabı Orhun Alkan çevirdi. Bauhaus'un öğretmenlerinden Vasili Kandinski'nin biçimler kuramını öne sürdüğü Nokta ve Çizgiden Düzleme adlı çalışmasını yine Hüseyin Tüzün çevirdi, kitap Aykut Köksal'ın değerlendirme metniyle yayımlandı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :