Batu Derer’den Yeni Nesil Ofisler için Öneriler

mimarizm.com / 19 Mart 2020
Derer Derer Design&Construction firma kurucusu Batu Derer, farklı projelerinden örneklerle yeni nesil ofis tasarımları hakkındaki görüşlerini paylaşıyor.

Crew Group Ofisi 

Günümüz iş dünyasının bayrağı kaçınılmaz şekilde yeni nesillere devrediyor olması ile birlikte çalışma anlayışı ve mevcut işleyişler de önemli ölçüde değişime uğruyor. Bu noktada, her şeyden önce çalışanların motivasyonuna öncelik veren, ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir yaklaşım temel alınmalı. Uzun süreli vakit geçirilebilecek, yaratıcılığı, konsantrasyonu ve aynı zamanda iletişimi destekleyen, hareketli ve esnek alanları barındıran açık ofis mekanları pek çok anlamda kilit role sahip.

Yeni neslin çalışma alışkanlıklarını geçmiş dönemlerle kıyasladığımızda ortaya çıkan en belirgin farklardan biri hiç şüphesiz ki aidiyet duygusundan uzak olmaları. Bu anlamda, özellikle genç nesillere yönelik olarak masa başı çalışma formatına farklı bir çözüm getirmek, alternatifler oluşturmak en doğru yol olacaktır. Aynı zamanda, çalışanların fiziksel konforunu ön planda tutan kararlar almak, akustik, ışık, renk ve doku seçimlerini bu doğrultuda yapmak çok önemli. 

General Electric Ankara Ofisi'nden fotoğraflar

Son dönemde, özellikle Startup’lar için açık çalışma alanları alışılagelmiş hantal ofis yapısına karşı gelen, en doğru çözüm. Bu yeni düzendeki çalışma anlayışı, tüm ekip üyelerinin sosyalleşerek, etkileşim halinde çalışmalarına olanak tanıyor. İnsan odaklı, etkinlik bazlı bu çalışma sisteminde katlara yayılan ofis formatı yerine geniş metrekareleri kaplayan, tek kata hakim ofisler tercih ediliyor. Elbette, sosyalleşmenin ve iletişimin yanı sıra gürültüden ve kalabalıktan uzak, konsantrasyonu destekleyen alanların da mekan içerisinde bağımsız şekilde konumlandırılması çok önemli.

SA-RA Enerji

Opsgenie Ankara Ofisi

Diğer tarafta, ofis iç mekan tasarımlarında, özellikle çok sayıda çalışanı bünyesinde barındıran kurumsal firmalarda, organizasyon şemasında oluşabilecek büyüme ve küçülmelere uyum sağlayabilecek çözümler sunmak dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur. Hız gerektiren projeler, hızlı takımlar için bu tempoya yatkın bir altyapının bulunması mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir detay.

Diğer bir değişle fleksibilite çok önemli. Ekonomik ve buna bağlı sosyal şartların hızlıca değiştiğini düşünmek gerekiyor. Bu sebepten ötürü firmalar eskiden olduğundan daha dinamik yapılara sahip olmak durumunda. Aynı zamanda teknolojik değişimler de çok hızlı şekilde ilerliyor. Bir gün hayatta olan ertesi gün çoktan eskimiş olabiliyor.

Bununla birlikte, sürdürebilirlik anlamında da mutlaka ilgili koşullar sağlanmalı. Malzeme ve renk seçimleri uzun vadeli bir kullanımı ön görecek şekilde, titizlikle planlanmalı. Elektrik ve mekanik sistemler bu doğrultuda düzenlenmeli. Doğal ışıktan maksimum derecede yararlanacak bir kurgu oluşturulmalı.

Nokta Ankara

Kısaca mimarlık artık multi-disipliner bir meslek olma yolunda hızla ilerliyor. Hem ekonomik, hem teknolojik, hem de sosyal değişimleri ve trendleri takip etmek şart.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :