"Bayındırlık Bakanlığı Tarihi Binası Müze Olmalı!"
mimarizm.com
/ 30 Ekim 2015
Atatürk Bulvarı üzerinden bulunan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarihi binası da taşındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın boşaltılan tarihi binasının geleceğine ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan " Türkiye'nin kentleşmesini anlatan imar müzesi olmalı" dedi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Candan "Cumhuriyetin Başkenti'nin planlı kentleşmesinin eserlerine ev sahipliği yapan Bakanlıklar Bölgesi giderek boşaltılıyor. Cumhuriyetin kuruluş hikayesini okuduğumuz Atatürk Bulvarı'ndaki kamu yapıları taşınıyor, binaların işlevleri değiştiriliyor. Cumhuriyetin kuruluşunun temsil mekanlarının bulunduğu Atatürk Bulvarı aksı içeriğinden yoksunlaştırılıyor.'Yeni Türkiye' aksı, neoliberal kentleşmenin izinde rantın yükselen değeri Eskişehir Yolu, Çukurambar bölgesine kayıyor. Burada Güvenpark'tan başlayan ve TBMM ile taçlanan üçgen formun aksında dizilen bakanlıklar bölgesi ve hemen yanı başındaki Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı Saraçoğlu Mahallesi'nin kamusal kullanım açısından nasıl değerlendirileceği ve geleceği hepimiz için çok değerli." dedi.
'Türkiye'nin imarına tanıklık etti'
"1933-1934 yıllarında Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister tarafından Nafia Vekaleti olarak tasarlanan, İmar İskan Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ve en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ev sahipliği yapan yapı boşaltıldı. Bina açılırken, "Yeni üslupta, aydınlık, tertemiz ve tazelik kokan bir yapı olarak adlandırıldı. Türkiye'nin imarına tanıklık etti. 1973 yılında 1.Ulusal Mimarlık dönemi eserlerinden olan yapı 1973 yılında 1.Derece Kültür Varlığı olarak tescil edildi diyen Candan "Bakanlıklar bölgesi ile birlikte Atatürk Bulvarı üzerindeki Başkente kimliğini veren yapılar ve alanlar Cumhuriyet SİT'i olarak korunmalı, boşaltılan Nafia Vekaleti de Türkiye'nin kentleşme sürecini anlatan imar müzesi olmalı." şeklinde konuştu.
İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın