Biyolojik Temellere Dayanan Bir Pavyon Tasarımı
mimarizm.com
/ 11 Ağustos 2021
Freiburg Üniversitesi’nin Botanik Bahçesi'nde bulunan livMatS Pavyonu, doğal olarak tamamen yenilenebilir, robotik olarak sarılmış keten lifinden oluşan ilk taşıyıcı strüktür olarak mimaride sürdürülebilirliğe yönelik önemli bir adımı temsil ediyor.
Fotoğraflar: ICD/ITKE/IntCDC University of Stuttgart
Doğal malzemelerin ve gelişmiş dijital teknolojilerin kombinasyonu ile inşa edilen pavyon, Stuttgart Üniversitesi'nde ITECH yüksek lisans programının “Mimarlıkta Bütünleştirici Hesaplamalı Tasarım ve İnşaat” bölümüne bağlı disiplinlerarası bir mimar ve mühendis ekibi ile ve Freiburg Üniversitesi'nde “Yaşayan, Uyarlanabilir ve Enerji-Otonom Malzeme Sistemleri (livMatS)” bölümündeki biyologların başarılı işbirliği sonucu tasarlandı ve hayata geçirildi.
Biyo-ilhamlı pavyon, doğal malzemelere uyarlanan gelişmiş bir robotik üretim tekniği ile üretilen tasarım; geometri, malzeme, strüktür, üretim kavramları ile çevresel ve estetik gereksinimleri aynı anda hesaba katan yeni ortak tasarım süreçlerinin nasıl benzersiz bir mimari oluşturabildiğini sergiliyor. Orta Avrupa'da yerel olarak temin edilebilen bir malzeme ile geleneksel inşaat yöntemlerine uygulanabilir, kaynakları verimli kullanan ekolojik bir alternatif sunuyor.
Yapısal keten elemanlarının ayırt edici, karmaşık yüzey görünümü hem yerel kafes işi örneklerini hem de biyolojik sistemleri çağrıştırıyor.
livMatS Pavyonu, önümüzdeki beş yıl boyunca Freiburg Üniversitesi'nin botanik bahçesinde “Doğada Doğadan Öğrenme” konsepti ile açık hava konferans salonu olarak hizmet verecek.
Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.
İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın