Dar Alanda Müşterek Yaşam Kurgusu

mimarizm.com / 04 Ağustos 2021
Ismail Solehudin Architecture tarafından Endonezya’nın Bogor kentinde inşa edilen müşterek yaşam alanı Stack By Step Red Zone Boarding House, proje alanındaki sınırlamaların akılcı tasarım yaklaşımıyla çözümlendiği etkin kullanım alanları sunuyor.

Fotoğraflar: Mario Wibowo

Yoğun bir kentsel alanda, oldukça küçük bir arazi üzerine yerleşen yapının tasarımında, birimlerin tek ya da çift yönlü sıralandığı alışılageldik konseptlerin dışına çıkılarak ortak alanlara yoğunlaşan yeni bir tipoloji üzerinde duruldu. Ana öğe olarak değerlendirilen merdiven, yapının tüm dolaşım yükünü üstlenen ana odak haline geldi. Tüm birimler arasında yatay ve dikey dolaşımı sağlamanın yanı sıra kullanıcıların sosyalleşmesi için de alan açan bir öğeye dönüştü.  Böylece konvansiyonel bir tasarıma oranla çok daha küçük bir taban alanına eş sayıda birim yerleştirilebildi.

Mekânsal organizasyonda farklılaşan mimari, cephe tasarımında da devam ettirildi. Dalga boyu 630 – 760 nm olan kırmızı renk, cepheye ana karakterini verdi; yapı dikkatleri üzerine çeken ikonik bir kentsel imge olarak ele alındı. 

Kütlenin hareketli dokusu da çevre yerleşimlerden ilhamla kurgulandı. Yapının kümülatif bir yığma ev gibi görünmesini amaçlayan mimar, bu imgeyi parçalı eğimli çatı örtüleri ile de güçlendirdi. Bu anlayış, yapının hem gelecekteki olası genişleme ihtiyacı için alan bırakılmasını sağladı hem de doğal hava sirkülasyonunun çok daha etkin gerçekleşmesine olanak tanıdı. Diğer bir strateji ise kütlenin bitişiğindeki diğer binadan koparılması oldu. Burada oluşturulan boşluk, ara katlarda yeşil alan olarak düzenlendi, yapının geneli için hava ve ışık kaynağı haline geldi.

Yapının merkezini oluşturan merdiven, çelik bir konstrüksiyon ile yapıya asıldı. Perfore basamaklar ve döşeme yüzeyleri ile merdiven, çatı penceresinden gelen gün ışığının tüm iç mekana dağıtılmasını sağladı. Yer yer ışık oyunları kurulmasına aracılık etti.

Tasarımda kullanılan zemin ve duvar malzemeleri de yalın halleriyle bırakılarak bakım masrafları en aza indirildi. Malzemelerin zaman için doğal yollarla renklenerek kullanım izlerini de yansıtması hedeflendi.

Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :