Küresel Covid-19 salgını sürecinde, Türkiye ve İngiltere olmak üzere farklı coğrafyalardan tasarımcıların ve mimarların dünyaya, doğaya, yaşama bakış açıları ve üretim yapma biçimleri üzerinden bir etkileşim ortamı yaratmayı hedefleyen Calling’20'nin birinci bölümü gerçekleşti.
Küresel Covid-19 salgını sürecinde içinde bulunduğumuz bu dönemin kaydını almak, bu kaydı alırken farklı perspektiflerden ilham almak, başta Türkiye ve İngiltere olmak üzere farklı coğrafyalardan tasarımcıların ve mimarların dünyaya, doğaya, yaşama bakışaçıları ve üretim yapma biçimleri üzerinden bir etkileşim ortamı yaratmayı hedefleyen Calling’20 söyleşilerinin ilk buluşması “Londra Tasarım Ortamında Yeni Normal” başlığıyla gerçekleşti.
Calling’20 söyleşilerinin ikincisi ise 7 Nisan 2020, Salı günü saat 14:00’da gerçekleşecek ve salgının Londra tasarım ortamındaki etkileri araştırılmaya devam edilecek.
Anylab Kurucusu Nurgül Yardım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşinin ilk konukları Architectural Assosciation’dan EmTech Yüksek Lisans Direktörü Dr. Elif Erdine ve AECOM Dijital / Robotik Tasarım Uzmanı Emre Erdoğan oldu. Konuşmacılar ile sosyal izolasyon nedeniyle uzaktan eğitim ve çalışma çerçevesinde tasarımcılar olarak kendi deneyimleri üzerinden mevcut duruma, değerlere, Londra ve dünyadaki değişimlere ve günlük rutinlerdeki değişime dair bir okuma yapılarak tasarımın ve mimarlığın optimist tavrı vurgulandı.
Elif Erdine ve Emre Erdoğan; 2 haftadır sokağa çıkma yasağının uygulandığı Londra’da genel olarak durumun kolay olmadığını, fakat kolektif bir bilinç oluşmasını sağlayan bu sürecin daha yaratıcı ve üretken olunması için bir fırsat olabileceğini belirttiler. Zaman, mekan kavramlarının dönüşmeye, sadeleşmeye başladığı ve bu konularda kişisel farkındalıkların artığının vurgulandığı bu dönemin, online eğitimler ile kişisel ve mesleki için bir yapma fırsatı sunduğu, bilgi aktarımının her koşulda devinim halinde olması gerektiği vurgulandı.
Erdine, herkesi olumlu düşünmeye davet ederek bu belirsizlik ortamının birarada olunan zamanların değerini anlamaya vesile olduğunu kaydetti. Erdoğan, tüm gündelik alışkanlıkların değiştiğine vurgu yaparak "eskiden sahip olduğumuz çevre ve hareket halinde olduğumuz çemberin tamamen kendimizden ibaret olduğunu ve geri kalan her şeyin dijitalleşmeye başladığına vurgu yaparak bu sürecin tasarımcıları daha çok araştırmaya sevk ettiğini dile getirdi. İnisiyatifimiz dışında bizden alınan “özgürlük” kavramına herkesin kendi perspektifinde eleştirilmesine yönlendirdiğini ve “ev”in kamunun kendisi olmaya başladığını ekledi.
Söyleşide, mevcut durumda Londra’daki sosyal etkileşim ortamındaki değişimlere de değinildi. Emre Erdoğan, günlük temel aktivitelerden biri olan park yürüyüşlerinin bile kişiler arası mesafeyi koruyarak yapılmasının tasarımcılar için “2 metre”yi baz alarak yeni bir algoritmik örüntü üzerine çalışabilmesi için bir ilham kaynağı olabileceğini düşündüğünü dile getirdi.
Elif Erdine, Architectural Association’ın Londra’nın kalbinde kentli ile sürekli etkileşimde olduğu ve birlikte olma halinden beslendiğine vurgu yaptı. Mimarlık ofislerindeki mevcut duruma değinen Emre Erdoğan ise AECOM olarak uzaktan çalışma durumu kesinleşmeden bir hafta önce evden çalışma denemeleri yapıldığını söyledi. Ekip içi koordinasyonun kolaylıkla sağlanabildiği halde, projelerin global ölçekte, başka firmalarla ortaklaşa ilerlediğine vurgu yaparak, tamamen internet bazlı bir ortama geçişin firmalar arası durumu biraz sekteye uğrattığını dile getirdi.
Youtube üzerinden canlı yayınlanan söyleşinin tamamını izlemek için tıklayın