CovIdea Dijital Erişilebilirlik Atölyesi

mimarizm.com / 23 Haziran 2020
Kentlerin erişilebilirlik sorunları üzerine çalışan Erişilebilir Kent Atölyesi ekibinin düzenlediği CovIDEA Dijital Erişilebilirlik Atölyeleri Raporu yayınlandı.

Erişilebilir Kent Atölyesi (EKA), ‘Herkes için Erişilebilir Kentler’ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan; çeşitli üniversitelerden farklı disiplinlerde eğitim gören öğrencileri bünyesinde bulunduran, bir atölye topluluğudur.

COVID - 19 salgını ile hayata bakış açımızın değiştiği bugünlerde, salgın süresince yaşadıklarımız ve edindiğimiz alışkanlıklar bundan sonraki hayatımızı değiştirecek etkiler bırakabilir. Bugüne kadar kaynakları tüketme biçimimiz, günlük hayatta kullandığımız araçlar, yoğun üretim ağı, teknoloji gibi birçok etken ile yaşam alanlarımız farklılaştı. Önümüzdeki dönemlerde de başka salgınlar bizimle birlikte olmaya devam edebilir; bu nedenle bundan sonra yaşam şeklimizi farklılaştırmamız ve alışkanlıklara adapte olmamız gerekecek. Her felaket sonucu insanoğlu yaratıcılığını kullanarak yeni çözüm yolları bulmuştur. Erişilebilir Kent Atölyesi olarak, 50’ ye yakın yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin katılımıyla bir tartışma ve çözüm üretme ortamı yaratarak ‘yeni düzen’e yönelik tasarımlara katkı sağlamak istedik.

Farklı katılımcılarla 2 aşamada tamamlanan CovIdea Dijital Erişilebilirlik Atölyeleri serisi, 3 ülkeden 16 farklı şehirden katılımcıyla birlikte yürütülmüştür. Atölye süresince gelişen fikirler ve üretimler gün sonunda bütün katılımcıların bulunduğu dijital oturumlarda tartışılarak yeni tip kolektif çalışma ortamı oluşturulmuş ve bu çalışmalar toplanarak Covid-19 ile beraber gelişen sorunlar ve olası çözüm yolları rapor halinde sunulmuştur.

Salgının yayılımının kontrol edilmesine yönelik alınan önlemler ile beraber hâlihazırda uluslararası tedarik zincirleri, arz-talep dengeleri, üreticiÄtüketici davranışları, iş yapma yöntemleri, çalışma modelleri, eğitim-öğretim yöntemleri, ulaşım alternatifleri ve gündelik yaşam dramatik hızla değişmektedir. EKA İstanbul ekibi olarak dijital platformda gerçekleştirdiğimiz atölyeler kapsamında bütün bu etmenler bir arada incelendi. Ayrıca, erişilebilirlik ilkelerini de göz önünde bulundurarak her yaştan ve sosyal statüden bireylerin gündelik yaşam pratiklerini de düşünerek yeni kurgular tasarlandı.

Veriler, virüsün sağlık ve ekonomi açısından etkilerinin maddi durumu yeterli olmayan bireyleri, yaşlıları ve engelli bireyleri orantısız bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Evsiz insanlar, akan suya erişimi olmayan insanlar, mülteciler, göçmenler veya yerinden edilmiş kişilerin imkanları; sınırlı hareket, daha az istihdam, artan yabancı düşmanlığı gibi etkenlerle çakışınca yeni bir çalışma hayatı ve market düzeninin oluşma zorunluluğu doğmaktadır. CovIdea Dijital Erişilebilirlik Atölyesi’nde 50’ye yakın lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin kendi odaklanmak istedikleri konularda fikirlerini beyan edebileceği bir tartışma ve çözüm üretme ortamı yaratarak, çokça tartıştığımız ‘yeni düzen’e yönelik tasarımlar ortaya konmuştur.

Erişilebilir Kent Atölyesi-CovIDEA 2020 raporunu incelemek için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :