Doğal Malzemelerle Teknolojiyi Buluşturan Bir Okul

mimarizm.com / 09 Mart 2021
Chiangmai Life Architects tasarımı bilim laboratuvarları ve müzik merkezi, Panyaden International School bünyesinde çevreyle uyumlu, sürdürülebilir bir mimari dili yansıtıyor. Tayland’da işlev ve iklim gözetilerek tasarlanan yapı, doğal malzemeleri tasarımın ana öğesi haline getiriyor.

Fotoğraflar: Alberto Cosi, Markus Roselieb

Panyaden International School’un akademik mükemmelliğin yanı sıra değere dayalı bir müfredat aracılığıyla öğrencilerin kişisel gelişimine verdiği eşdeğer doğrultusunda eğitim anlayışı, doğayla yakın temas kurmakla bütünleşiyor. Dolayısıyla mimari olarak da doğayı çağdaş tasarım ve modern mühendislik bilgisi ile bütünleştirme fikrini yansıtması hedefleniyor. Bu yol gösterici ilkelerle gerçekleştirilen tasarım da minimum karbon ayak izine, modern yapısal ve güvenlik hesaplamalarına dayalı olarak yapıyı çevresine entegre eden organik tasarım formlarında bambu, sıkıştırılmış toprak ve kerpiç tuğlalar gibi doğal malzemeleri kullanarak ulaştı.

Projedeki bilim laboratuvarları davlumbazlar, temiz hava sistemleri, acil durum duşları gibi son teknoloji ekipmanlarla donatılmış fizik, kimya ve biyoloji bölümlerini içeren üç kısımdan meydana geliyor. L şeklindeki binanın çatı örtüsü de kuşbakışı olarak kalp gibi görünüyor. L’nin kollarının kesiştiği orta bölüm, tüm laboratuvar malzemeleri için tedarik, depolama ve merkezi dağıtım odası görevi görüyor. Yapı, kullanıcılarının hayal gücünü alışılmadık kontrastla yakalıyor. Yalın haliyle dikkat çeken bambu yapı ve toprak duvarlar ile son teknoloji donanımlar arasındaki birliktelik tasarımın da mesajını ortaya koyuyor.

Müzik merkezi ise biri performans salonuna ev sahipliği yapan, diğeri bireysel seanslar için dört küçük müzik odasını barındıran iki bitişik binadan oluşuyor. Bu yapıda, enstrümanların saklama koşulları çok önemli olduğu için Kuzey Tayland'da yaşanan nem dalgalanmalarını azaltan, ortam kontrollü bir alet saklama odası da bulunuyor. Bambu çatının yansıtıcı olmayan yüzeyleri sayesinde çok iyi bir akustik performans elde ediliyor; mekan yankısız ve çok net bir ses deneyimi sunuyor. Aynı zamanda doğal malzemeler, özellikle kerpiç duvarlar, çevredeki sesleri yutan mükemmel ses yalıtımı sağlıyor.

Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :