Dört Dakika İçinde Bir Çiçek Gibi Açan Sera

Pınar Ersü, Y. İç Mimar-Aydınlatma Tasarımcısı / 06 Temmuz 2022
Sadece dört dakika içerisinde bir çiçek gibi açılan 140 metrekarelik kinetik cam ev projesinin tasarımı Heatherwick Stüdyo'ya ait.

Hufton + Crow

Harika bir tasarım görünce, tasarım sizi harekete geçirir veya Heatherwick Stüdyo'nun en son projesinde olduğu gibi, tasarım kendini hareket ettirir. Yakın zamanda tanıtılan, firmanın en yeni projesi, dört dakikada açılan 140 metrekarelik bir kinetik cam ev. İngiltere'nin Batı Sussex bölgesinde, National Trust isimli hayır kurumunun Woolbeding Bahçesi kenarında yer alan yapı, açıldığında bir tacı andıran, cam ve alüminyum cepheden yapılmış on çelik "çanak yaprağı" içeriyor. Katlandığında ise, yapı piramidal ve mücevher benzeri bir şekle dönüşüyor.

Cam ev, kapandığı zaman mücevher gibi bir şekli oluyor ve böylece subtropikal türleri soğuk iklimlerden koruyor. Fotoğraf:  Hufton + Crow

Woolbeding Hayır Kurumu ve National Trust ile ortaklaşa tasarlanan cam ev, antik İpek Yolu'nun modern İngiliz bahçelerini nasıl etkilediğini onurlandıran yeni bir bahçenin odak noktası olarak hizmet ediyor. Gereğine uygun olacak şekilde "İpek Yolu Bahçesi" olarak adlandırılan serayı çevreleyen yeni dikimler, ziyaretçileri Asya ve Avrupa arasındaki ipek, biberiye ve lavanta gibi malların değiş tokuş edilip İngiltere'ye geri getirildiği geleneksel ticaret yolu hakkında bilgi edinmeye davet ediyor.

Fotoğraf: Raquel Diniz

Heatherwick Stüdyo'nun kurucusu Thomas Heatherwick, yapıyı; “Çağdaş keşifleri tarihi ortamların kumaşına dokurken, birbirleriyle konuşmasına izin verme özgüvenine sahip” olarak betimliyor.

Heatherwick Stüdyo, bu kinetik serayı tasarlarken, bitkileri İpek Yolu'ndan Avrupa'ya taşımak için kullanılan Viktorya dönemi süs teraryumlarından ilham almış. Bu terraryumlar, taşıma işi bittikten sonra bitkileri sergilemek için kullanılırdı; ancak tasarlanma amaçları sadece birer kap olarak kullanılmak değil, kendi başlarına da güzel olmalarıydı.

Sera içinde ziyaretçiler, güney Çin ve kuzey Vietnam'a özgü bir ağaç türü olan nadir bir Aralia vietnamensis ve diğer subtropikal türler ve çalılar bulabilirler. Hava güneşliyken yapı açılıyor ve bu sayede bitkiler bol miktarda güneş ışığı ve havalandırma alıyor. Benzer şekilde hava daha soğuk olduğunda ise, yapı kapalı kalarak içerisindeki subtropikal bitki türlerine koruma sağlıyor.

Güneşli günlerde adeta bir çiçek gibi açıyor Fotoğraf: Hufton + Crow

Yapı ile ilgili olarak, The Woolbeding Hayır Kurumu’ndan Mark Woodruff: “İpek Yolu boyunca uzanan bir yolun sonunda subtropikal güneybatı Çin florasını barındırmak, çağdaş tasarımda büyük bir başarıdır” diyor.  Cam ev ve İpek Yolu Bahçesi 30 Eylül'e kadar Perşembe ve Cuma günleri ziyarete açık.

Haber Architectural Diges'ten çevrilerek derlenmiştir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :