Mevcut pazarları geliştirmek, yeni pazarlar ve uygulamalar bulmak amacıyla Dubai Tasarım Haftası'na katılan Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), 'Design 100' inisiyatifi için Dubai Design District (d3) ve 'Trapeza' enstalasyonu için AR Gallery ile işbirliği yaptı.
Trapeza
Amerikan lale ağacı, 13-17 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleşen Dubai Design Week (DDW) kapsamında gündeme taşındı. Kent genelinde sergilenen bir dizi enstalasyon ve ürün, Amerikan sertağaç türlerine artan talebi vurgularken, bu yıl dördüncüsü düzenlenen tasarım haftası, Dubai'nin 'UNESCO Yaratıcı Tasarım Şehri' statüsüne dikkat çekiyor.
Mevcut pazarları geliştirme, yeni pazarlar ve uygulamalar bulma amacıyla 2018 Dubai Tasarım Haftası sergilerinde yer alan Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), 'Design 100' inisiyatifi için Dubai Design District (d3) ve 'Trapeza' enstalasyonu için de AR Gallery ile işbirliği yaptı.
Jumeirah Emirates Kuleleri'nden ilham alan mobilya
Design 100 tarafından, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yardım kuruluşu Dubai Cares işbirliğinde ve AHEC’in bilgi ortaklığında, BAE genelinde mobilya ve fonksiyonel nesneler üreten tasarımcılara açık olarak düzenlenen yarışmada; Sakina Kara-Sabur ve Alicia Spoljar tarafından hazırlanan “Okuma Bankı” birinciliği elde etti. Amerikan lale ağacı kullanarak bu banklardan 100 adet üreten d3, tasarım haftası kapsamında bunların her birini 3000 AED (4260 TL)'den satışa sunarak, elde edilen geliri Dubai Cares derneğine bağışladı.
Okuma Bankı
Tasarımcılar Kara-Sabur ve Spoljar'a göre, BAE'nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan El Nahyan tarafından desteklenen bu mobilya, aynı zamanda 'uyum' mesajını yansıtıyor. Yandan bakıldığında bir yelkenliye benzeyen parça, Dubai'nin ikonik simgesi Jumeirah Emirates Kuleleri'ni anımsatıyor. Yedi emirliğin birliğini temsil eden yedi noktadan oluşan mobilya, BAE'nin özelliği olan gelenek ve modernliği harmanlayarak, yansımayı ve aidiyet duygusunu teşvik ediyor.
Sakina Kara-Sabur ve Alicia Spoljar
Tasarımdan 100 kopya üretmek için 6.94 metreküp Amerikan lale ağacı kerestesi kullanıldı. Bankları üretmek için kullanılan malzemenin, Amerikan sertağaç ormanında doğal büyüme ile yer değiştirmesi için gerekli sürenin ise yalnızca 6.7 saniye olduğu belirtildi.
d3 İcra Kurulu Başkanı Mohammad Saeed Al Shehhi projeye ilişkin şunları söyledi: “Bölgemiz çok sayıda yeteneği bir araya getirirken, Design 100 yarışması da yaratıcı ekosisteme etkide bulunma potansiyeline sahip fikirleri buluşturmayı amaçlıyor. Yarışma, sanatçılara, bölgenin önde gelen tasarım festivalinde çalışmalarını sergileme ve tanınma fırsatı sunuyor. Bu ilham verici projeye yerel tasarımcıları dahil ederek, zengin kültürel mirasımızın sunumunda, tasarımı kullanmanın önemini pekiştirmek istiyoruz.”
Yamuklarla doğru tasarım
Apical Reform tarafından tasarlanan ve Speedwell Decor tarafından üretilen 'Trapeza' enstalasyonu ise festival süresince, AR Gallery'nin önündeki kamusal alanda sergilendi. Kullanıcılar tarafından uyarlanabilecek, lale ağacından yapılmış interaktif bir kurulum oluşturma fikriyle hayata geçirilen Trapeza'nın yapılandırılabilir bükümleri, iç mekanların yanı sıra dış mekanda da sonsuz olanaklar sunuyor.
Toplam 17 modülle oluşturulan bu bank, doğrusal ve doğrusal olmayan kesintisiz bir oturma birimi sunarken, farklı yerleşimlere ve alanın verimli kullanımına olanak tanıyor. Trapeza'yı oluşturan modüllerde doğrudan geometriden esinlenilirken, bankın şekli yamuğun boyutsal dönüşümü ile elde edilmiş.
Trapeza
Apical Reform Kurucusu ve Direktörü Amrish Patel'in konuyla ilgili yorumu şöyle: “AHEC ile yaptığımız başarılı işbirliği, Trapeza'yı hayata geçirmemizi sağladı. Bir yamuktaki en ufak bir bükülme bile bir dizi yeni olasılık yaratabilir ve alanları daha verimli kullanmamızı sağlar. Trapeza ile kamusal alan için yenilikçi mobilyalar sunmaya devam ediyoruz. Bu ürünün bir amacı da, Amerikan lale ağacının çok yönlülüğü, rengi ve güzelliği hakkında farkındalık yaratmak. Ticari anlamda ise Trapeza, üniversiteler ve alışveriş merkezi gibi mekanlar için doğru bir oturma birimi; kamusal kullanım için farklı renklerde üretilip, değişik düzenlerde bir araya getirilebilir.”
Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) araştırması kapsamında, bitmiş ürünün çevresel etki sonuçlarını değerlendiren AHEC'e göre, 17 modülün tamamının üretiminde toplam 0.48 metreküp Amerikan lale ağacı kerestesi kullanıldı. Yıllık hasat oranları, doğal ölüm oranı ve rejenerasyon oranları gibi orman büyüklüğü ölçüleri hesaplandığında, enstalasyonda kullanılan tüm lale ağacının Amerikan sertağaç ormanında doğal büyüme ile yer değiştirmesi için gereken süre, 0.5 saniyeden daha kısa.