Vietnam’da 20. yüzyılın başında Fransızlar tarafından inşa edilen bir çay fabrikasını müzeye dönüştüren Bo Design & Construction, mekânın gençler için çekici bir buluşma noktası olmasına aracılık ederken kültürel sürekliliği de koruma altına alıyor.
Fotoğraflar: BODC
1929 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen ve Lâm Đồng Eyaleti’ne bağlı 1,2 hektarlık bir alanda bulunan Cầu Đất Çay Departmanı, Güneydoğu Asya'daki en büyük çay işletmesiydi. Çay Müzesi olarak hayatına devam eden, Bo Design & Construction tasarımı mekân, çay kültürüne sahip çıkarak sergi salonları, sanat yerleştirmelerine ev sahipliği yapıyor. Fabrikaya açılan çay tepeleri ile de endüstriyel kimliğini koruyor.
Dönüşüm projesi kapsamında eski fabrikanın dört binasının görüntüsü, geçmişle kurulan bağın sürdürülmesi ve kolektif hafızanın canlı tutulması adına değiştirilmedi. En eski yapı olan ana üretim deposu, çay kültürünü araştırmak isteyenler için bir kültür merkezi olarak planlandı. Oluklu çelik panellerden ve çam ahşabından oluşan yapı, akılcı ve ekonomik bir biçimde ele alındı. Düzenli yapısal sistemi ve etkileyici iç mekânı korunarak güncellendi.
Mimari yaklaşım, basitçe binadaki uygun olmayan duvarları kaldırmak, orijinal değerleri iade etmek ve mevcut yapıya bağlı olarak işlevler ve sergi alanları için odaları yeniden düzenlemek idi. Bu doğrultuda müzenin, kullanıcılarıyla birlikte hem kısa vadede turizm amaçlı olarak faaliyete geçmesi hem de uzun vadede eklenecek farklı çay kültürleri programlarıyla gelişmeye devam etmesi hedeflendi.
Orijinal yapıların korunması, malzemelerin yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi, yenilemenin çok düşük bir maliyetle gerçekleştirilmesini mümkün kıldı. Yeni eklenen malzemeler ise çoğunlukla yenilenmiş çelik, polikarbonat paneller, yerel tuğlalar ve toprak-çimento karışımı oldu.
Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.