Yapı Medya İletişim’in ABB Türkiye desteğiyle başlattığı Mimarinin Gelecek Duyusu – Future Sense of Architecture çevrimiçi buluşmalarının ikincisi 12 Kasım 2020 Perşembe günü “Çalışma Mekanlarında Güncel Yaklaşımlar” başlığıyla gerçekleştirildi.
ABB Türkiye desteğiyle daha akıllı bir gelecek ve sürdürülebilirlik arakesitinde, globalde ve Türkiye’de değişen ihtiyaçlar ve mimari tasarım reflekslerini ortaya koymak amacıyla düzenlenmeye başlanan Mimarinin Gelecek Duyusu - Future Sense of Architecture etkinlik serisinin ilk buluşması Türkiye’den mimarlık pratikleri ve Kengo Kuma’nın katılımıyla Haziran ayında gerçekleşmişti.
Mimarinin Gelecek Duyusu – Future Sense of Architecture çevrimiçi buluşmalarının devamı niteliğindeki FSA-X söyleşileri ile de tasarım ofislerinin genç aktörleri ağırlanmaya başladı. 12 Kasım 2020 Perşembe günü, “Çalışma Mekanlarında Güncel Yaklaşımlar” başlığıyla gerçekleşen söyleşi, Yapı Medya İletişim Etkinlik ve İletişim Yöneticisi Nurullah Kaya’nın moderatörlüğünde, YOO Mimarlık Tasarım Direktörü Seda Bilir Aksu, ABB Türkiye - Elektrifikasyon – Akıllı Bina Ürünleri İş Bölümü’nden Ürün Pazarlama Uzmanları Gamze Kızılin ve Çağatay Alpçetin’in katılımıyla mimarizm Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.
FSA-X söyleşi serisinde, akıllı binalar ve sürdürülebilir gelecek bağlamında değişen ihtiyaçlara tasarımcı ve üretici gözüyle deneyimlerinin derlenmesi amaçlandı. Farklı tipolojiler özelinde gerçekleşecek söyleşilerin “Mekan tasarımında değişen ihtiyaçlar nelerdir?" ve “Tasarımcı/üretici gözüyle bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?” soruları etrafında şekillenen bir paylaşım platformu olması hedeflendi. “Çalışma Mekanlarında Güncel Yaklaşımlar” başlığı altında ise çalışma hayatında değişen dinamikler; tasarım, sürdürülebilirlik, teknolojik sistemlerin insani boyutları panelistlerin deneyimleri üzerinden ele alındı.
Yapı Medya İletişim Etkinlik ve İletişim Yöneticisi Nurullah Kaya, ABB'nin desteğiyle haziran ayında başlattıkları etkinlik serisinin devamı niteliğindeki FSA-X'te sektörde çalışan genç profesyonellerle bir araya geleceklerini söyledi. Söyleşide, pandemi döneminde ofislerde, çalışma hayatında yaşanan değişiklikler konuşulurken, geleceğin ofislerinin nasıl olacağı sorusuna cevap arandı.
Çağatay Alpçetin, gelecekte ofislerin konsept ve anlayış değişikliğiyle var olmaya devam edeceğini belirterek, “Daha esnek, çalışanların kendi programını kendi yaptığı bir yapı bekliyorum. O yüzden çalışma saatleri, mesai kavramı biraz değişecek gibi görünüyor” dedi.
Gamze Kızılin ise insanın grup olarak çalışmaya daha yatkın olduğunu belirterek, “Ofisler gelecekte de olacak ama bir form değişikliği mümkün. Jenerasyon farklılıklarının getirdiği farklı taleplere uygun olarak değişik konseptlerde ofis fikrileri çıkacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Seda Bilir Aksu, pandemi döneminin başlangıcında evden çalışılmaya başlandığı ilk ay herkesin performansının yüksek olduğunu ancak zamanla performansların düşmeye başladığını belirterek, “Ofisler gelecekte de olacak. Bunun en büyük nedeni insan odaklı olması. İnsan dışarı çıktığı zaman, sosyalleştiği zaman, daha üretken oluyor. Bunu kaybetmemek gerekiyor. Evle işi ayırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Moderatör Nurullah Kaya’nın ürün ve sistem sağlayıcıların geleceğin çalışma mekanlarına yönelik neler yaptığı ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Çağatay Alpçetin, ABB’nin geleceğin çalışma mekanlarına yönelik geliştirdiği ürün ve sistemlerle ilgili bilgi vererek, geleceğin mekanlarına yönelik ürünlerde otonom binaların ve yapay zekanın kullanımına odaklanıldığını vurguladı.
Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayın