Altmış yıllık yolculuğuna birçok ilki sığdıran Kale Grubu, Füreya Koral’ın aramızdan ayrılışının 20. yılı anısına düzenlenen Füreya sergisi ile son dönemde seramik alanında yapılan en kapsamlı sergiye imza attı.
Kale Grubu’nun 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında sanatseverlerle buluşturduğu Füreya Koral retrospektif sergisi sona erdi. Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Füreya sergisinin gördüğü ilgiden ötürü çok mutluyuz. Tam da hayal ettiğimiz gibi, Füreya’ya yaraşır bir sergi oldu. Bundan sonra da seramik sanatına ve sanatçılarına olan desteğimiz sürecek.” dedi.
Gelecek nesillere ilham veren bir proje
İlk çağdaş seramik sanatçılarımızdan Füreya’nın 20. ölüm yıldönümü vesilesiyle hayata geçirilen proje, yalnızca bir seramik sergisi değil; bir kendini gerçekleştirme hikayesi olarak sergiyi gezen sanatseverlerin aklına kazındı. 40 yaşında kendini seramikle baştan yaratan, sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü kendinde cisimleştiren Füreya’nın yolculuğuna daha ‘içeriden’ bakmayı ve seramik üretimlerine A’dan Z’ye ışık tutmayı hedefleyen Kale Grubu, bu sergi ile aynı zamanda bu topraklardan çıkacak nice Füreya’lara da ilham vermeyi amaçladı.
Bir seneyi aşkın süren çalışmanın ardından 18 Kasım 2017’de kapılarını açan Füreya Sergisi, yoğun istek üzerine 28 Ocak 2018 tarihine kadar uzatıldı. Bu sürede 50 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği sergi, sadece Füreya’nın en kapsamlı retrospektif sergisi olmakla kalmadı, gençlere burs fonu da oluşturdu.
Sara Koral Aykar, Zeynep Bodur Okyay
Serginin dünü, bugünü ve yarını
Kale Grubu, Füreya’yı anmak kadar anlamak da gerektiğinin önemini vurguladığı sergide, eserlerinin ‘yüksek sanat’ simgesi olarak görülmesine ve sanatın müzelerde ‘hapsedilmesine’ karşı çıkan Füreya’yı özgün bir bakış açısı ile sanatseverlerin karşısına çıkardı. Bu süreçte Füreya’nın yeğeni ve yasal varisi Sara Koral Aykar başta olmak üzere Füreya’nın dostları, öğrencileri ve meslektaşları ile iletişime geçildi ve ulaşılabilecek tüm arşivler, belgeler ve bilgiler titizlikle araştırıldı.
Füreya Koral atölyesinde, 1959 / fotoğraf: Taha Toros Arşivi
Ayşe Erner, Füreya Koral ve Fahrelnissa Zeid, arkada Sara Koral Aykar / fotoğraf: Ara Güler
Füreya ruhuna uygun karakteristik, herkesin ulaşabileceği kadar merkezi, eserlerinin hak ettiği değeri göreceği genişlikte sergileneceği mekan için de Akaretler’deki Sıraevler seçildi. Kamusal ve yarı kamusal alanlardan, koleksiyonerlere kadar birçok kişiye ulaşılarak belgelenen ve toparlanan eserler kronolojik bir sıra ile düzenlenerek yerleştirildi.
Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde sanatseverlerle buluşan sergi, 1500 m2’lik alana yayılan geniş bir mekanda sanatseverlerle buluştu. Sergide yalnızca Füreya’nın farklı dönemlerde ürettiği desenler, litografiler, seramik nesneler, tabaklar, porselenler ve duvar panoları eskizleri değil; aynı zamanda fotoğrafları, kişisel eşyaları ile aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sunuldu.
Nilüfer Şaşmazer, Károly Aliotti, Farah Aksoy
Atölye buluşmalarıyla Füreya’yı anmak
Sergi boyunca farklı disiplinlerden konuşmacıların katıldığı Atölye Buluşmaları gerçekleştirildi. ‘Füreya ve Edebiyat’, ‘Füreya ve Mücevher’, ‘Füreya ve Renkler’, ‘Füreya: Atölye Pratiğinden Kamusal Mekana Seramik’ ve ‘Füreya: Dostları ve Atölyesi’, ‘Füreya ve Mimari İşbirlikleri’ ve ‘Bir Serginin Anatomisi’ gibi başlıklar altında düzenlenen atölyeler, sergiye ev sahipliği yapan Sıraevler’i yaşayan bir mekana dönüştürdü.
Burs fonu ile gençlere destek
Gelenek ile yeniliğin kesiştiği yerde duran Füreya’nın hayat hikayesine içeriden bakmayı amaçlayan sergi aynı zamanda gelecek nesillere de destek vermeyi amaçladı. Sergide sanatseverlerle buluşturulan sınırlı sayıda üretilmiş el yapımı Füreya imzalı fincan, el yapımı defterler ve posterlerin geliri Kaleseramik Vakfı (KSV) bünyesinde oluşturulan Füreya Burs Fonu’na aktarıldı. Bu fon ile Füreya’nın verdiği ilhamla, üniversitelerin seramik bölümlerinde okuyan ve gelecek vadeden 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin eğitimine destek verilmesi amaçlanıyor.
Füreya Sanatçı Kitabı
Sergi küratörleri tarafından hazırlanan ve bir sergi kataloğu olmanın çok ötesine geçen yaklaşık 500 sayfalık sanatçı kitabı, sergide yer almayan eserleri de belgeleyen ve farklı tanıklıklara kapı açan kalıcı bir eser oldu. Zeynep Bodur Okyay’ın önsözüyle başlayan kitaba katkı sağlayan isimler arasında, Sara Koral Aykar, Candeğer Furtun, Alev Ebuzziya Siesbye, M. Tüzüm Kızılcan, Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Doç. Dr. Ahu Antmen, Zeynep Oral, Rabia Çapa, Dr. Necmi Sönmez, Büke Uras ve Ferit Edgü yer alıyor.
Kale’nin yeni projeleri
Gelecek yıllarda da seramik sanatına gönül vermiş ve kültürel mirasımızda iz bırakmış değerli sanatçılarımızı sahiplenen farklı projeler hayata geçirmeyi hedefleyen Kale Grubu, yeni nesil seramik sanatçılarını desteklemeyi ve kuşaklararası buluşmalara aracılık etmeyi sürdürecek.