Gülümseyen Çatı

mimarizm.com / 04 Kasım 2021
Paraguay'ın kırsal kenti Cururguay'da bir çiftliğin ortasına Minimo Común Arquitectura tarafından inşa edilen ofis, hem yapım hem de kullanım ömrü boyunca yerel kaynaklardan etkin bir biçimde faydalanmanın en iyi örneklerinden birini sunuyor.

Fotoğraflar: Daniel Ojeda

Hiçliğin ortasında bir projenin nasıl yaratılacağına dair kafa karıştırıcı soruyu ele alan mimarlar hem rüzgârı hem de suyu yakalayan etkileyici bir yüzer çatısı ve yarım saydam duvarları olan bir tuğla yapı oluşturdular. Paraguay'ın kırsal kenti Cururguay'da bir çiftliğin ortasında yer alan yapı, yerinde pres kullanılarak üretilen toprak tuğlalardan oluşuyor. Minimo Común Arquitectura tasarımı ofisin açık alanlarını saran gözenekli tuğlalar güneş kırıcı olarak işliyor.

Bina, kullanıcıları böceklerden korumak için yerden 1,5 metre yükseklikte bir platform üzerine yerleştirildi. Gölge ve doğal havalandırma sağlamak üzere yüzer bir çatı inşa edildi. Tıpkı kocaman bir gülümseme gibi görünen bu çatı IPN profillerine bağlanan teller yardımıyla tamamlandı.

Katener eğrisinden yararlanılarak oluşturulan bu çatı rüzgârı yönlendirip yağmur suyunu topluyor ve tüm çalışanlar için güvenli bir sığınak görevi görüyor. Su, çatı levhalarının en yüksek noktasına pompalanarak dağıtılıyor, böylece tüm çatı soğutuluyor. Serinlik ve nem sağlayan bu sabit mikro iklim döngüsü, projenin sürdürülebilirliğini sağlayan ana unsurlardan birini oluşturuyor.

Haber designboom’dan çevrilerek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :