Havayı Temizleyen Bir Pavyon Tasarımı

mimarizm.com / 20 Ağustos 2021
2021 Bangkok Tasarım Haftası kapsamında Cloudfloor tarafından yarı açık bir kamusal alan olarak tasarlanan Common Air-rea pavyonu, kentlerde hava kalitesini iyileştirme olasılıklarını tartışmaya açıyor.

Fotoğraflar: Panoramic Studio

Dünyadaki büyük şehirler, sakinlerinin sağlığını doğrudan etkileyen düşük hava kalitesinden mustarip. Hava kirliliğin en büyük kaynağını ise 2,5 mikrondan küçük, görünmez kirleticiler oluşturuyor. Taşıtların neden olduğu emisyonların yanı sıra endüstriyel süreçler, yangınlar da havadaki partikül maddelerin yayılmasında etkili oluyor. Dünya çapında yılda 7 milyon ölüme neden olan hava kalitesi sorunu, yaşam kalitesini iyileştirmek için ele alınması gereken önemli sorunların başında geliyor.

Cloudfloor tarafından Bangkok’ta hayata geçirilen Common Air-rea projesi de bu soruna dikkat çekiyor ve kirliliği azaltarak hava kalitesini iyileştirme olasılıklarını sergiliyor. Projenin hamisi olan Creative Agency Economy (CEA), ziyaretçilerin daha temiz hava soluyabilecekleri bir alan yaratılması fikriyle yola çıkarak 2021 Bangkok Tasarım Haftası kapsamında bilgi merkezi, buluşma noktası ve dinlenme alanı olarak hizmet eden tasarıma destek sağlıyor.

Yarı açık bir kamusal alan olarak tasarlanan pavyon, hibrit güçle çalışan bir hava temizleme mekanizması aracılığıyla deneysel bir mekan olarak işliyor. Sistem, geleneksel kaynaklardan elde edilen elektrikle birlikte güneş enerjisini de kullanıyor. Pavyonun cephesi, ışığı ve partikülleri filtreleyen yarı saydam perdelerle çevrilerek sadece hava kirliliğinin iç ortama girmesini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda ışık ve ışığın da içeri kontrollü bir biçimde alınmasını sağlıyor.

Pavyon içinde tercih edilen bitkiler, havadaki 10 mikrondan küçük partikülleri ve diğer hava kirleticileri tutma yeteneklerine sahip olmanın yanı sıra çekici kokular yayarak mekanda daha rahatlatıcı bir atmosfer yaratılmasına yardımcı oluyor.

Mekanda açıklık ve kamusallık hissini artırmak üzere girişte ve çıkışta hava akışını kontrol etmeye yardımcı olan hava perdeleri kullanılıyor. Pavyonun çatısı da bu binada alternatif enerji kullanımına olanak sağlayan bir güneş enerjisi sistemine ev sahipliği yapıyor. Güneş enerjisi, Common Air-rea'nın hava temizleme sistemine, hava perdesine, aydınlatma sistemine ve telefon şarj istasyonuna güç sağlamak için geleneksel kaynaklardan elde edilen elektrikle birleştirilmek üzere pillerde depolanıyor.

Strüktür, yeşil alan ve hava temizleme teknolojisinin tasarım kombinasyonu, bekleme alanı, otobüs durağı, açık hava pazarı gibi kamusal alanlar için yeni tasarım olanakları açan, ölçeklendirilebilir bir prototip görevi görüyor.

Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :