IV. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu, 18-20 Temmuz 2019’da Dallas-Teksas/Amerika Birleşik Devletleri’nde, Ankara Üniversitesi-Gazi Üniversitesi-Texas Tech Üniversitesi-Texas A&M Commerce Üniversitesi konsorsiyumunda, Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve ABD Yeşil Binalar Derneği işbirliği ile gerçekleştirildi.
Bu yıla özel olarak Amerikan Mimarlar Enstitüsü (American Institute of Architects - AIA Dallas) ve ABD Yeşil Binalar Derneği'nin (U.S. Green Building Council- USGBC) her yıl düzenli olarak organize ettiği “North Texas Sustainable Showcase (NTSS 2019)” etkinliği, “4. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu (International Sustainable Buildings Symposium - ISBS 2019) ile birlikte organize edilmiştir.
ISBS 2019 - NTSS 2019 etkinliğine Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Morocco, Mısır, Fransa, İran, Irak, Nijerya, Trinidad ve Tobago, Dubai, Kamerun, Kıbrıs, Bangladeş, Japonya, Kolombiya, İngiltere, Nepal ve Pakistan olmak üzere 20 farklı ülkeden 150’nin üzerinde katılımcı iştirak etmiştir. Ulusal ve uluslararası olmak üzere akademisyenler, firma ve dernek temsilcileri, merkezi ve yerel yönetimlerden üst düzey yöneticiler, belediye başkanları, danışmanlar ve haber ajansları katılımcı profilini oluşturmaktadır. Türkiye’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı Houston Başkonsolosluğu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Ankara Mamak Belediyesi, Ankara Altındağ Belediyesi, Manisa Alaşehir Belediyesi, Tokat Erbaa Belediyesi, Nevşehir Uçhisar Belediyesi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) gibi önemli kamu kurum ve kuruluşlarından katılımlar gerçekleşmiştir.
Gelenekselleşen Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu’nun bu yılki ana teması sürdürülebilirlik olup; bu çerçevede sempozyumun Sürdürülebilir Yapı Tasarımı, Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri, Sürdürülebilir Kentsel Tasarım, Mühendislik Bilimlerinde Sürdürülebilirlik ve Çevre Politikaları ve Uygulamaları olmak üzere 5 temel konu başlığı bulunmaktadır. Bu başlıklar kapsamında, ulusal ve uluslararası 160 bildiri başvurusu alınmıştır. Bu bildirilerden Bilim Kurulu tarafından incelenen ve “Web of Science”’de indekslenecek şekilde yayınlanmasına karar verilen 70 adet bildiri bulunup bildiri kitabı basım aşamasındadır.
Sempozyum, 2 tam gün süreyle paralel oturumlar şeklinde gerçekleştirilmiştir. Sempozyum programı kapsamında ulusal ve uluslararası katılımcılar ile 68 canlı sunum, 40 video sunum ve 3 konferans görüşme olmak üzere toplam 111 sunum yapılmıştır. Paralel oturumlardan birinde Türkiye Tele1 TV ile canlı yayın bağlantısı kurulmuştur. Diğer bir paralel oturumda ise Global GreenTag Americas CEO’su Daniel A. Huard tarafından bir sürdürülebilirlik derecelendirme sistemi olan “Well Bina Standartları” ile ilgili çalıştay gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, AIA ve USGBC tarafından çağrılı konuşmacılar ve sürdürülebilir yapı malzemelerinin kullanımına yönelik mobil araç eşliğinde Kuzey Texas Sürdürülebilirlik Sergisi gerçekleştirilmiştir.
Bu yıl ilk kez düzenlenen ve sempozyumun bir geleneği olarak gelecek yıllarda da düzenlenmesi planlanan “ISBS2019 Sürdürülebilirlik Ödülü - En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması (ISBS2019 Sustainability Award - Best Sustainable Practices Competition)” organize edilmiştir. Yarışmanın jürisi Texas Tech Üniversitesi, Texas A&M Commerce Üniversitesi, Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve ABD Yeşil Binalar Konseyi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinden kent ve yapı uzmanlarından oluşmaktadır. Jüri yarışmaya katılan her kategoriyi kendi içerisinde değerlendirmiş; projeleri kent vizyonlarındaki yeri, küresel ölçekte gerçekleştirilen diğer projelerle kıyaslama, sürdürülebilirlik, etkin ve verimli çalışma, çevresel hassasiyet, uygulanabilirlik, tasarım, şehre ve topluma katacağı değerler, uygulama biçimleri, ortaklık/paydaşlık yapısı ve yeni getirilen yaklaşımlar açısından incelemiştir. Yapılan değerlendirme sonrasında 15 kategoride birincilik ödülü ve 3 adet Jüri Özel Ödülü belirlenmiştir.
IV. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu kapsamında düzenlenen “ISBS2019 Sürdürülebilirlik Ödülü - En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması”nın Ödül Töreni 19 Temmuz 2019 tarihinde, Crowne Plaza Dallas Near Galleria-Addison / Dallas’ta, Texas’ın yerel müziği Mariachi eşliğinde gerçekleştirilen Sempozyum Galasında yapılmış ve ödül sahiplerine ödülleri takdim edilmiştir.
Sempozyum gezisi kapsamında Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) ziyaret edilmiş, Dallas kenti ve mimarisi konusunda brifing alınmıştır. Enstitünün kent ve yapı uzmanlarının rehberliğinde Dallas Mimarlık ve Sanat Merkezi gezilmiş, Dallas kent merkezinde modern yapılar ve tarihi yapıların anlatımını içeren kent turu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, eski kovboy kasabası olan Fort Worth Stockyards’da tarihi kent turu yapılmıştır.
Bir Avrupa Birliği projesi kapsamında ortaya çıkan “Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu”nun ilki 2010 yılında Ankara’da, ikincisi 2015 yılında Ankara’da ve üçüncüsü 2017 yılında Dubai’de Emirates Ulusal Petrol Şirketi (ENOC) ve Al Maktoum Vakfı sponsorluğunda Dubai British Üniversitesi ev sahipliğinde organize edilmiştir.
Sempozyum; Türkerler Enerji, Akça Enerji, Maspo Enerji, Zorlu Enerji ve Soyak Enerjinin gümüş sponsorluğunda; Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) ve Ekfen Architecture bronz sponsorluğunda; Aras Kargo, Hacıbekir Lokumları, Beko ve Blomberg’in ürün ve hizmet sponsorluğunda ve Türkiye Tesisat Mühendisleri Derneği’nin stratejik ortaklığında organize edilmiştir. Etkinliğe TRT, İHA, Interpress, Mimarizm, Mimarlık ve Tasarım Yayın Platformu, Yapı Mimarlık Tasarım Kültür Sanat Dergisi, yapi.com.tr, Branding Türkiye ve Popüler Bilim Dergisi medya destekçisi olarak katkı sağlamıştır. Sempozyumun resmi havayolu Türk Hava Yolları’dır.
Sempozyum ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın