Tam anlamıyla mükemmel kabul edilebilecek bir CV oluşturma neredeyse olanaksız gibi görünse de aşağıdaki ipuçlarını deneyerek, yüz yüze bir görüşmenin yolunu açabilirsiniz.
CV, insanın sahip olduğu özellikleri işverene aktarmasına yarayan en önemli belgelerden biridir. Bu nedenle özenle hazırlanmasında büyük yarar vardır. Mimarlık alanında kariyer yapmak ya da iş değiştirmek isteyenler bu alandaki uzmanlıklarını ve deneyimlerini belirtirken bazı noktalara dikkat ederek işi alma şanslarını arttırabilirler.
Tam anlamıyla mükemmel kabul edilebilecek bir CV oluşturma neredeyse olanaksız gibi görünse de aşağıdaki ipuçlarını deneyerek, yüz yüze bir görüşmenin yolunu açabilirsiniz:
1. Kısa ve Net Olmalı
Gereksiz kullanılan kelime ve cümlelerle hazırlanmış bir CV dikkat dağıtacağından öz geçmişinizi yalnızca mesleğinizde edindiğiniz deneyimleri ve kullandığınız bazı teknik ekipmanları öne çıkararak yazmalısınız. Böylece işverenin bu önemli noktalara rahatlıkla odaklanmasını sağlarmış olursunuz. Araştırmalara göre bir CV’nin incelenme süresi 30 saniyeyi geçmemektedir. Bu nedenle laf kalabalığı yapmadan öne çıkarmak istediğiniz yönlerinizi belirtin.
2. Yazım Kurallarına Dikkat Edilmeli
Yazım yanlışlarıyla dolu bir öz geçmiş, mesleğinizde ne kadar ilerlemiş olursanız olun profesyonel görünmeyecektir. Özellikle mimarlıkla ilgili mesleki terimler ve kelimeler konusunda dikkatli olmanızda ve CV’nizi sunmadan önce imla ve yazım kurallarını kontrol etmenizde yarar var.
3. Referanslar Belirtilmeli
Referanslar, size o güne dek edindiğiniz iş deneyimleri için onay verebilecek ve hakkınızda olumlu geri bildirim sunacak kişiler olabilir. Bu kişiler önceki iş verenleriniz, iş arkadaşlarınız ya da müşterilerinizden seçilebilir. Referanslarınızı girerken haklarındaki kişisel bilgilerin istendiği takdirde sağlanacağını belirtmeyi unutmayın. Referanslar ile öz geçmişiniz kesinlikle daha etkili ve güçlü olacaktır.
4. Kronolojik Sıraya Dikkat Edilmeli
Öz geçmiş yazarken kronolojik sıranın tersten başlayarak yazılması, en son çalışmalarınızdan geriye doğru gitmenizi sağlar. Son çalışmalarınızın ve iş deneyimlerinizin ilk başta olması etkiyi arttıracaktır.
5. Portfolyo Sunulmalı
Özellikle mimarlık gibi alanlarda çalışanların önceki iş ve üretimlerinin sergilenmesi iş veren için önem taşır. Hazırlayacağınız portfolyoyu CV’nize ekleyerek işi elde etme şansınızı yükseltirsiniz. CV’nizi dijital ortamda sunuyorsanız portfolyonuzun linkini ekleyin. Bu sayede iş verenin bir tıkla ona ulaşmasını sağlarsınız. Basılı öz geçmişler içinse çok uzun ve detaylı olmamak koşuluyla en iyi üretimlerinizin örneklerini yine basılı olarak CV’nizin arkasına iliştirebilirsiniz.
Bir Öz Geçmişte Asla Olmaması Gerekenler
Yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarına dikkat edilerek hazırlanmış öz geçmiş ile kariyerinizi bir üst basamağa taşımanız mümkünken, yapılan bazı yanlışlarla tam ters etki de yaratabilirsiniz. CV oluşturma sırasında asla yapmamanız gerekenlere de göz atacak olursak ilk sırayı belki de hiç uygun olmayan bir fotoğraf alabilir. Sizin kim olduğunuzu öncelikle görsel olarak sunan fotoğrafın elbette iş ciddiyetine uygun bir giysi ve yüz ifadesi ile sergilenmesi önemlidir. Bu nedenle fotoğraf seçiminizin yanlış olmamasına dikkat etmelisiniz.
Diğer bir yanlış da alanınızla ilgili olmayan iş deneyimlerinizi yazmanızdır. Öğrencilik yıllarında ya da daha öncesinde mesleğinizle ilgisi olmayan sektörlerde çalışmış olabilirsiniz. Fakat başvuracağınız iş alanı ile bu deneyiminizin ilgisi olmadığı için iş veren açısından artı puan yerine kafa karışıklığına yol açacaktır. Bir mimar için öz geçmişinde odaklanması gereken en önemli konu, bu sektöre verdiği hizmet olmalıdır.
Son yıllarda kariyer hedeflerinden söz eden CV’ler de artık revaçta değil. Yuvarlak cümlelerle kurulan bu anlatımların herhangi bir yararı bulunmuyor. Aynı şekilde kişisel özellikleriniz ve sosyal becerilerinizden söz ederken de temel iş deneyimlerinizi gölgeleyecek detaylara girmeniz size olumsuz puan kazandırabilir.
Mimarlık eğitimini yeni tamamlamış birsinin hazırlayacağı CV’de bildiği yabancı dilleri, eğitimini aldığı ek programları yazmasında fayda var. Ayrıca ek bilgi başlığı açılarak, sürücü belgesi gibi meslekte işe yarayacağına inanılan belgeler de eklenebilir. Referanslar kısmında ise okuldaki hocalardan ya da staj yapılan kurumlardaki yöneticilerden biri de kullanılabilir.