Kapadokya Çalıştayı'nın Proje Alanı ve Katılımcıları Belirlendi

mimarizm.com / 08 Mart 2019
Kapadokya’nın ev sahipliği yapacağı ve 6-13 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan Uluslararası Koruma ve Mimarlık Çalıştayı'na, Lyon ENSA'dan 45, Matera UNIBAS'dan 32 ve 20 mimarlık okulundan 52 Türk öğrencinin katılımı kesinleşti. Çalıştaya, mimarlık bölümü mezunu yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılıyorlar.

Türkiye, Fransa ve İtalya’nın işbirliği ile düzenlenen “Kapadokya Koruma ve Mimarlık Çalıştayı”, 3 yıl sürecek bir öğrenme ve araştırma çabasının ilk ürünü olarak projelendirildi. Buluşmanın öncelikli hedefi, öğrencilerin uluslararası ortak çalışma deneyimi edinmeleri; özel ve özgün değerler taşıyan farklı coğrafyaları tanımaları; dünyanın farklı bölgelerindeki geleneksel mimariyi tanıyıp öğrenmeleri; yerel koşulların gereksinimleri doğrultusunda gerçekleşmiş olan restorasyon ve dönüşüm uygulamalarını yerinde görerek analiz etmeleri olarak özetlenebilir. 

Kapadokya’nın Unesco Dünya Miras Alanı'nın önemli yerleşimlerinden biri olan Uçhisar’daki bir alanda 4 gün boyunca çalışacak olan öğrenciler, hem var olan mimari mirası korumak hem de yeni eklerin tasarlamak gerektiren bir dönüşüm projesi için fikir üretecekler. Bu vesileyle, yerel sosyo-ekonomik koşullar, geleneksel yapım yöntemleri, çevresel etkiler ve çok kültürlü bir uluslararası ekip ile birlikte üretme pratiği gibi konularda, öğrenme ve fikir geliştirme olanağını bulacaklar. Bu deneyimle eşzamanlı olarak paydaş okulların eğitim kadroları da, geleneksel mimaride yeni yaklaşımlar, yerel malzemeler, özgün zanaatlar ve yapım teknikleri gibi konularda fikir alışverişi yapma imkânı bulacaklar. 

Çok sayıda başvuru gelen çalıştaya 31 İtalyan ve 45 Fransız mimarla birlikte, katılacak öğrenci sayısı 128. Türkiye'den katılacak gençlerin konaklama masrafları ise VitrA desteğiyle sağlanacak.

Lyon'dan École Nationale Supérieure d'Architecture (ENSA), Matera'dan Università degli Studi della Basilicata (UNIBAS) ve Türkiye’den Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Kapadokya Üniversitesi’nin (KÜN), Argos Şirketler Grubu desteğiyle düzenlediği uluslararası koruma ve mimarlık çalıştayının ikinci etabı 2020’de Matera’da, son etabı 2021’de Lyon’da gerçekleştirilecek. Çalıştayda ortaya çıkan ürünler kitap olarak basılacak. 

Kapadokya'daki çalıştay programı 3 bölümde hayata geçecek

A. Atölye Ekibi: 32 İtalyan, 15 Fransız ve 26 Türk öğrenciden oluşacak grup, Uçhisar’da kendilerine verilen alanda, 4-5 karma ekip halinde fikir projeleri geliştirecekler. 8 Nisan’da başlayacak çalışmaların sonuçları 12 Nisan’da sunulacak. Ekibin çalışma dili İngilizce olacaktır. 

B. Gezi ekibi: 30 Fransız ve 27 Türk öğrenci/mimarın katılacağı bu grup, 9-10-11 Nisan günleri boyunca, rehberli bölge gezileri yapacaklar ve seminerlere katılacaklar. Bu grubun üyeleri, Çalıştay sertifikası alabilmek için, genel izlenimlerine ilişkin birer ödev verecekler. Ödevin içeriği (eskiz, metin, foto… vd.) katılımcının kendisine bağlı olacak. Ödevin Çalıştay kitabında yayımlanıp yayımlanmayacağı, editoryal grubun kararına bağlı olacaktır.

C. Seminerler: Çalıştay süresi boyunca, 3 günde toplam 12 seminer verilecek. Seminerlerin dili İngilizce olacak. Kesinleşmiş seminer programı ayrıca ilan edilecektir.

Seminerler konusundaki başvuruların yoğunluğu nedeniyle, paralel seminerlerin düzenlenmesi önerileri, organizasyon ekibi tarafından değerlendiriliyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :